„Vreau să repet și să subliniez faptul că această comisie e o comisie deschisă, în sensul că oricine are informații legate de la evenimentele din 2009 e chemat să sesizeze comisia. Vom analiza și vom sta de vorbă cu cât mai multă lume pentru că scopul comisiei este să aflăm adevărul”, a spus Mihai Fifor, la finele ședinței, anunțând calendarul audierilor pentru săptămâna viitoare și menționând că membrii comisiei nu vor întreprinde vreo acțiune în cadrul comisiei care să se suprapună cu ancheta pe care Parchetul o are în desfășurare.
Concret, programul audierilor, anunțat de MIhai Fifor, va arăta astfel:
– luni: Dan Andronic (autorul dezvăluirilor potrivit cărora, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, din 2009, la locuința lui Gabriel Oprea se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, Vasile Dîncu și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror-general al României) dar și Ana Maria Pătru (fosta șefă a AEP);
– marți: Mircea Geoană (candidat la prezidențiale la acea vreme), Dan Șova (senator PSD) și Viorel Hrebenciuc (coordonatorul de campanie al PSD în 2009);
– miercuri: Vasile Blaga (ministru de Interne la acea vreme), Marian Tutilescu, Mihai Capră (secretari de stat), generalul Marcel Opriș (director STS la alegerile prezidențiale din 2009).
Potrivit președintelui comisiei, Vasile Dîncu, Adriean Videanu și Traian Băsescu se vor afla printre cei care urmează să fie chemați la audieri.
„O să vină și momentul când îi vom invita pe cei care s-au aflat acolo. De aceea am dorit să ne întâlnim prima dată cu Dan Andronic pentru a relua firul narațiunii domniei sale”, a menționat Fifor.
„Colegii au considerat că e firesc să plecăm cu audierea celor care au sesizat neregulile în desfășurarea scrutinului prezidențial și tocmai de aceasta plecăm în felul acesta. Nu ne-am dorit să pară ca e o activitate politică, că nu despre asta discutăm. Va fi invitat și Traian Băsescu și cei pe care i-a văzut o țară întreagă la televizor cu un tabel mare cu informații. Vom încerca să fim obiectivi”, a mai spus Fifor.
Întrebat de ce Mircea Geoană a fost invitat în prima săptămână de lucru a comisiei, și nu și Traian Băsescu, Fifor a replicat: „Colegii au considerat că e firesc să plecăm cu audierea celor care au sesizat neregulile în desfășurarea scrutinului prezidențial și tocmai de aceasta plecăm în felul acesta. Nu ne-am dorit să pară ca e o activitate politică, că nu despre asta discutăm. Va fi invitat și Traian Băsescu și cei pe care i-a văzut o țară întreagă la televizor cu un tabel mare cu informații. Vom încerca să fim obiectivi”.
Totodată, întrebat despre posibilitatea de a fi invitat la audieri și președintele Klaus Iohannis, Fifor a precizat: „Cel puțin până în momentul acesta nu s-a vorbit despre un astfel de lucru. Dacă mă întrebați pe mine, nu văd care e relevanța”.
În ceea ce privește lipsa accesului presei în sala de ședință, în timpul audierilor, Fifor a precizat că membrii comisiei vor încerca să asigure „o transparență totală”, fără să spună exact cum.
„E o ședință care are și un anume grad de confidențialitate. Atunci când vor exista astfel de audieri, cu siguranță o să vă anunțăm și o să stabilim de comun acord”, le-a precizat Fifor jurnaliștilor, care au avut acces doar la debutul ședinței de miercuri, pentru a prelua câteva cadre pentru ilustrație, ulterior fiind invitați afară.
Întrebat dacă la prima audiere, de luni, când Dan Andronic va fi chemat în fața comisiei, presa va avea acces sau nu în timpul ședinței, Fifor a răspuns că o decizie, în acest sens, va fi anunțată luni dimineață. „E o decizie pe care, împreună cu colegii din comisie, o vom lua luni dimineață”, a spus Fifor.
„Comisia va lucra cel puțin 60 de zile și, împreună cu ceilalți membri, am convenit să încercăm să avem un fir al desfășurării evenimentelor. Cu siguranță toți cei care au fost implicați în evenimentele din 2009 vor fi invitați să apară”, a mai spus senatorul PSD.
Fifor a declarat că nu a avut niciun fel de discuție cu George Maior, șeful SRI de la acea vreme care, potrivit dezvăluirilor lui Dan Andronic, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, din 2009, s-ar fi aflat la locuința lui Gabriel Oprea, dar și că cel din urmă va chemat și el la audieri.
Cu toate că în rândul celor care ar urma să dea explicații în fața comisiei se află și persoane cu dosare penale, Fifor a declarat că nu se îndoiește de „buna-credință” a acestora și că nu crede că acest lucru „are legătură cu activitatea comisiei”.
Referindu-se la disputa care a avut loc în comisie, în timpul ședinței de miercuri, între PSD, PNL și PMP pe tema prezenței supleanților în sală, Fifor a precizat că aceștia vor participa de acum încolo la ședințe, însă „fără drept de vot”.
Prima ședință, fără accesul presei
Prima ședință a comisiei de anchetă s-a desfășurat, miercuri, fără accesul presei în sală pe tot parcursul lucrărilor. Mai exact, înaintea ședinței, președintele comisiei de anchetă, senatorul PSD, Mihai Fifor, le-a transmis jurnaliștilor că lucrările Comisiei se vor desfășura fără accesul presei, urmând ca declarațiile să fie făcute de el, la sfârșitul fiecărei ședințe.
Pe perioada cât jurnaliștii au stat în sală, membrii Comisiei s-au certat pe tema posibilității prezenței membrilor supleanți la lucrări, din schimbul de replici nelipsind nici jignirile.
„Eu înțeleg că membrii supleanți pot rămâne la ședință și nu au drept de vot. Și în sensul ăsta erau invitați supleanții”, a spus deputatul PNL, Nicolae Neagu, în deschiderea lucrărilor.
„Eu zic că e bine să citim Hotărârea Parlamentului întâi și veți putea observa la artiolul 3 că lucrurile sunt foarte clar stabilite. În condițiile în care unul dintre membrii comisiei parlamentare se află în imposibilitatea de a participa la lucrări, grupurile parlamentare vor desemna un înlocuitor dintre membrii supleanți, care vor participa la ședință și vor avea drept de vot. La ședință participă titularii, cei care sunt supleanți vor participa și vor vota numai în condițiile în care nu există titulari”, a răspuns senatorul PSD, Adrian Țuțuianu.
Deputatul PMP, Robert Turcescu, a spus, la rândul său, că, fiind vorba de o comisie de anchetă și având în vedere că faptele se vor derula episodic, este potrivit ca membrii supleanți să fie prezenți pentru a ști de la o ședință la alta, în condițiile în care titularul lipsește, despre ce s-a discutat în ședințele precedente.
În discuție a intervenit și senatorul PNL Mihai Goțiu, care a arătat că hotărârea de înființare a Comisiei nu interzice participarea membrilor suplenți la ședință, el propunând vot pentru ca membrii supleanți să participe la ședință.
„Cred că ar fi bine să veniți cu înlocuitorii dumneavostră și la ședințele de plen, având în vedere că fiecare listă de deputat are și supleanți. Dacă supleanții trebuie să fie aici, să o extindem la plen, după ce va aproba plenul ca lângă domnul Goțiu să mai doarmă încă doi-trei, atunci o să aprobăm și noi aici prezența”, i-a replicat deputatul PSD, Eugen Nicolicea.
Așa cum arată proiectul de hotărâre pentru înființarea comisiei de anchetă, adoptat săptămâna trecută de plenul reunit, parlamentarii și-au arogat o serie de competențe pentru a lămuri o serie de aspecte care țin de alte instituții. Mai exact, potrivit unor amendamente ale aleșilor PSD, comisia ar trebui să verifice legalitatea unor reglementări privind organizarea alegerilor, să determine implicarea unor instituții și persoane în procesul electoral, să verifice legalitatea atribuirii contractului pentru softul pentru alegeri și chiar să facă o expertiză în cazul secțiilor de votare din străinătate. Mai mult, ei vor să oblige pe oricine va fi citat să se prezinte la comisie, în caz contrar putându-se alege cu dosar penal. Liberalii acuză PSD că „și-a făcut o procuratură paralelă în Parlament”.
Comisia de anchetă a fost decisă de PSD ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic potrivit cărora, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, din 2009, acesta a mers la locuința lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României.