Angel Tîlvăr spune că întrevederea cu Lloyd Austin marchează „un pas important în consolidarea legăturilor româno-americane”
Luni, premierul Marcel Ciolacu, alături de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Economiei, Radu Oprea și ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu au avut o întrevedere cu Secretarul general al apărării americane, Lloyd Austin. Potrivit lui Tîlvăr, discuțiile cu omologul din Statele Unite au vizat eforturile comune ale aliaților NATO „pentru înlăturarea pericolului minelor marine care plutesc în derivă în Marea Neagră”.
Ministrul Apărării spune că întrevederea cu omologul său american de la Pentagon a fost una „foarte bună” și „de substanță”, marcând astfel „un pas important în consolidarea legăturilor româno-americane în domeniul apărării”.
Ca membru al delegației conduse de premierul Marcel Ciolacu, am avut o întrevedere foarte bună, la Pentagon, cu Secretarul Apărării al SUA , Lloyd Austin lll. Am avut discuții de substanță, marcând un pas important în consolidarea legăturilor româno-americane în domeniul apărării, a precizat Angel Tîlvăr.
Ministrul Tîlvăr mai punctează și „contribuția esențială a SUA la securitatea Mării Negre”, asta în condițiile în care se desfășoară un război la granițele României, război care are impact și asupra țării noastre dacă ne gândim la atacurile cu drone ale Federației Ruse în porturile dunărene ucrainene. (detalii AICI)
În centrul întrevederii noastre a fost cooperarea bilaterală în materie de apărare și contribuția esențială a SUA la securitatea regiunii Mării Negre, pe flancul estic al NATO. Am mulțumit omologului meu pentru sprijinul ferm al Statelor Unite pentru regiunea noastră, subliniind importanța prezenței trupelor și tehnicii americane pe teritoriul României, a spus Angel Tîlvăr.
Sprijin acordat de SUA pentru înființarea Centrului de Instruire F-16 de la Fetești
Conform ministrului, acesta i-a mulțumit secretarului Lloyd Austin pentru sprijinul oferit de SUA pentru înființarea Centrului European de Instruire F-16, de la Fetești, aici unde vor putea fi instruiți inclusiv piloții ucraineni.
Totodată, am exprimat aprecierea noastră pentru sprijinul acordat de către SUA la înființarea Centrului European de Instruire F-16, la Fetești. Acest centru va accelera pregătirea piloților români și va permite și instruirea piloților din state aliate și partenere, inclusiv Ucraina, a adăugat ministrul român al Apărării.
Pe agenda discuțiilor a fost marcat și efortul aliaților de la Marea Neagră (Turcia, România și Bulgaria) în vederea înlăturării minelor marine, multe din ele migrând în derivă dinspre Ucraina spre România și Bulgaria, ceea ce afectează circulația navelor comerciale în zonă.
„Am discutat și despre eforturile comune pe care le fac România, Turcia și Bulgaria, ca aliați NATO, pentru înlăturarea pericolului minelor marine care plutesc în derivă în Marea Neagră. De asemenea, am prezentat măsurile pe care le-am luat pentru modernizarea Armatei României, un demers extrem de important în actualul context de securitate”, a adăugat Tilvăr.
România sprijină Ucraina până la victorie
Nu în cele din urmă, ministrul român al Apărării a punctat și susținerea necondiționată a României în războiul de agresiune a Federației Ruse față de Ucraina, dar a punctat totodată și necesitatea de a asigura stabilitatea Republicii Moldova.
„Am subliniat, totodată, unitatea și determinarea noastră comună în susținerea Ucrainei în fața războiului de agresiune condus de Federația Rusă, dar și în eforturile de a asigura stabilitatea Republicii Moldova, în fața provocărilor hibride din partea Moscovei”, a conchis, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.
CITIȚI ȘI: