ANI a transmis instanțelor lista primarilor și consilierilor locali care au INTERDICȚIE de 3 ani de a ocupa funcții publice

Publicat: 27 09. 2024, 11:16
Actualizat: 27 09. 2024, 11:37

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat, vineri, că a trimis instanțelor din țară o listă cu primarii și consilierii locali care se află sub interdicția de a ocupa funcții în administrația locală pentru o perioadă de trei ani.

Având în vedere necesitatea asigurării unei proceduri unitare de validare a mandatelor, ANI a transmis către entitățile abilitate cu validarea mandatelor, date și informații referitoare la candidații la alegerile locale care se află sub interdicția de 3 ani de a ocupa o funcție eligibilă, în conformitate cu art. 25 din Legea nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare, a precizat instituția.

Potrivit ANI, validarea mandatelor este realizată, după caz, fie de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, fie de către tribunalul asociat unității administrativ-teritoriale respective.

Datele și informațiile referitoare la persoanele aflate sub interdicția de 3 ani sunt disponibile pe pagina de internet a Agenției la adresa https://tinyurl.com/5dauxrmx.

Conform art.25, alin.(2) din Legea nr.176/2010, persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin.(1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.

Totodată, ANI reamintește noilor aleși că aceștia au obligația de a depune declarațiile de avere și de interese în termen de 30 de zile de la data validării mandatelor. Declarațiile trebuie completate și depuse electronic, prin platforma e-DAI, folosind semnătura electronică calificată.

 

CITEȘTE ȘI: 

ANI a sesizat Parchetul, după ce directoarea Colegiului „Viaceslav Harnaj” din Bucureşti şi-a angajat soţul ca profesor în unitatea de învățământ

Acuzat de INCOMPATIBILITATE, Nicușor Dan așteaptă decizia definitivă a ICCJ în procesul cu ANI. „E îngrozit, poate pierde funcția de primar general!”