Agenția Națională de Integritate a solicitat Senatului demiterea parlamentarului PNL Akos Mora, ales într-un colegiu din județul Mureș, ca urmare a rămânerii definitive a unei decizii de incompatibilitate din 2011.
Dacă senatorii vor decide să accepte cererea ANI, colegiul uninominal în care a fost ales Mora devine al nouălea colegiu rămas descoperit în care Guvernul va trebui să organizeze alegeri parțiale înainte de termen. În cazul lui Mircea Diaconu, decizia inițială a Senatului de a-l proteja în ciuda unei decizii definitive și irevocabile, a fost practic desființată de Curtea Constituțională care a i-a obligat pe senatori să respecte sentința Instanței Supreme.
Decizia definitivă și irevocabilă a fost luată în cazul lui Mora pe 24 septembrie 2013 de Înalta Curte de Casație și Justiție care a respins ca nefondat recursul formulat de senator.
Akos Mora aprimit decizia de incompatibilitate după verificarea inspectorilor ANI în aprilie 2011, când actualul senator era consilier județean, după ce firma S.C. MORAGROIND S.R.L la care acesta era director și asociat, a încheiat contracte de execuție lucrări, în valoare totală de 15.689.344 de ei, cu unități aflate sub autoritatea Consiliului Județean Mureș și cu alte unități administrativ teritoriale de pe raza Județului Mureș.
Chiar dacă incompatibilitatea a fost stabilită pentru calitatea de consilier județean, ANI, consideră că inderdicția de a nu mai ocupa funcții publice eligibile se extinde automat și pentru statutul său de parlamentar, fiind obligatoriu ca acesta să își piardă mandatul. „Prin funcție eligibilă se înțelege orice funcție aleasă. Legiuitorul nu face distincție între funcțiile eligibile din cadrul autorităților publice locale și cele din cadrul autorităților publice centrale, instituind doar faptul că persoana față de care s-a constatat definitiv starea de incompatibilitate, dacă aceasta a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa această funcție pentru o perioadă de 3 ani”, se arată în comunicatul ANI.