Prima pagină » Știri politice » ANI: Comisia juridică a Camerei Deputaților s-a substituit unei instanțe, stabilind că deputații Sergiu Anton și Florin Pâslaru nu s-ar afla în incompatibilitate

ANI: Comisia juridică a Camerei Deputaților s-a substituit unei instanțe, stabilind că deputații Sergiu Anton și Florin Pâslaru nu s-ar afla în incompatibilitate

ANI: Comisia juridică a Camerei Deputaților s-a substituit unei instanțe, stabilind că deputații Sergiu Anton și Florin Pâslaru nu s-ar afla în incompatibilitate
Agenția Națională de Integritate a sesizat, miercuri, Consiliului Național de Integritate, întrucât Comisia juridică din cadrul Camerei Deputaților s-a substituit unei instanțe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă, precum și alte acte ale Agenției care produc consecințe juridice.

Agenția Națională de Integritate a sesizat, miercuri, Consiliului Național de Integritate, întrucât Comisia juridică din cadrul Camerei Deputaților s-a substituit unei instanțe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă, precum și alte acte ale Agenției care produc consecințe juridice.

Sesizarea ANI survine deciziei de marți a Comisiei parlamentare, prin care s-a stabilit că deputații Sergiu Anton și Florin Pâslaru nu s-ar afla în incompatibilitate, în pofida existenței unor decizii în acest sens, Agenția Națională de Integritate arătând că acest fapt contravine declarație recent adoptată a Parlamentului României privind sprijinirea implementarii noii Strategii Naționale Anticorupție 2012-2015, ceea ce pune sub semnul întrebării, în mod grav, existența statului de drept și a separației puterilor în stat.

„Agenția Națională de Integritate solicită Consiliului Național de Integritate declanșarea procedurii operaționale privind îndeplinirea rolului de garant al independenței Agenției prin luarea unei poziții publice față de Hotărârea adoptată marți, 3 iulie, de către Comisia Juridică, de Disciplină și Imunități din Camera Deputaților de respingere a solicitării ANI de punere în aplicare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție în cazul deputatului Sergiu Andon și a raportului de evaluare cu caracter definitiv în cazul deputatului Florin Pâslaru”, se arată într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX.

Comisia Juridică, a respins, marți, solicitările ANI privind aplicarea cu celeritate a sancțiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcție a lui Sergiu Andon și a lui Florin Costin Pâslaru, deputați în Parlamentului României, acțiune fără precedent care reprezintă o gravă imixtiune în actul de justiție.

În acest fel, afirmă ANI, Comisia de resort din cadrul Camerei Deputaților s-a substituit unei instanțe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și alte acte ale Agenției care produc consecințe juridice.

„Acest fapt vine în contradicție cu recent adoptata declarație a Parlamentului României privind sprijinirea implementarii noii Strategii Naționale Anticorupție 2012-2015 și pune sub semnul întrebării, în mod grav, existența statului de drept și a separației puterilor în stat, conform Constituției României. Solicitările Agenției au fost transmise ca urmare a rămânerii definitive și irevocabile, în cazul lui Sergiu Andon, a sentinței civile nr. 2930/13 aprilie 2011, cu consecința menținerii ca legal și temeinic a actului de constatare nr. 49/I.I./1 iunie 2009, și a rămânerii definitive, prin necontestare, a raportului de evaluare nr. 119023/G/l.I./7 noiembrie 2011, privindu-l pe Florin Costin Pâslaru”, se arată în comunicatul ANI

Solicitarea de miercuri a ANI este adresată Consiliului Național de Integritate, în conformitate cu art. 3 din Procedura operațională privind îndeplinirea de către Consiliul Național de Integritate a rolului de garant al independenței Agenției Naționale de Integritate, aprobată prin Hotărârea CNI nr. 7 din 31 octombrie 2011.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis, marți, că deputații Florin Pâslaru (PSD) și Sergiu Andon (PC) nu se află în situație de incompatibilitate, deciziile fiind luate cu 11 voturi „pentru” și 3 voturi „împotrivă”, respectiv cu 12 voturi „pentru” și 3 „împotrivă”.

„Subiectul s-a închis. Nu mă surprinde. Ar fi fost o zi rușinoasă sub aspectul capacității de a înțelege legea și de a păstra demnitatea Parlamentului dacă se dădea un alt verdict. Pe lege, suntem în templul legii, acasă. Pe lege, situația care se referă la mine nu este de incompatibilitate. Faptul s-a petrecut în legislatura trecută, s-a încheiat legislatura trecută, e și prescrisă pe regulile prescripției”, a declarat Sergiu Andon.

Deputatul PC a adăugat că, din orice punct de vedere, acuza la adresa lui a fost „o gogoașă artificial umflată de ANI, ca să se câștige un vot, ca să se facă gălăgie în jurul anumitor nume mai incomode și pentru că ăsta e climatul actual din țara noastră”.

„Se vehiculează ideea că am apărat un caz de corupție. Nici măcar asta nu este adevărat. Am apărat o persoană nevinovată care n-a fost trimisă în judecată tocmai pentru că nu era caz de corupție”, a mai spus deputatul PC.

Sergiu Andon și-a exprimat speranța că decizia de marți a comisiei va merge și în plen în cursul zilei.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut Parlamentului revocarea din funcție a parlamentarilor Sergiu Andon și Florin Costin Pâslaru, ca urmare a rămânerii irevocabile a deciziilor privind încălcarea legii de către cei doi politicieni.

În 3 aprilie 2011, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis irevocabil că deputatul conservator Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, întrucât a fost avocat într-un proces de corupție, judecătorii admițând astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.

Decizia ICCJ a survenit sesizării din iunie 2009 a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în urma căreia inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar întrucât a acordat, ca avocat, asistență juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupție.

Conform legii, cei declarați în incompatibilitate trebuie să renunțe la funcția pe care o ocupă și nu mai pot fi aleși sau numiți într-o funcție publică timp de trei ani.

În cazul lui Florin Pâslaru, ANI a înaintat, în luna martie, Camerei Deputaților un raport potrivit căruia deputatul se află în stare de incompatibilitate, act necontestat de parlamentar, astfel că se impune eliberarea din funcția publică deținută.