ANI a constatat că primarul municipiului Mediaș, Teodor Neamțu, a fost în conflict de interese, întrucât a semnat un act adiționat prin care s-a prelungit cu un an contractul colectiv de muncă încheiat cu Sindicatul Salariaților, în urma căruia a obținut venituri suplimentare de peste 9.000 de lei.
„Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către Neamțu Teodor în perioada exercitării primului mandat de primar al municipiului Mediaș, județul Sibiu (decembrie 2009 – iunie 2012), întrucât, la data de 03 decembrie 2010, a încheiat și semnat un act adițional prin care s-a decis prelungirea acordului / contractului colectiv de muncă nr. 168/2005 pe o perioadă de un an, respectiv de la data de 01 ianuarie 2011, până la data de 31 dececmbrie 2011, în urma căruia a obținut în anul 2011 venituri suplimentare în sumă totală de 9.382 lei”, se arată într-un comunicat de presă al ANI, remis joi agenției MEDIAFAX.
Actul adițional a fost încheiat între primarul municipiului Mediaș, Teodor Neamțu, în calitate de angajator, și Biroul Executiv al Sindicatului Salariaților din Primăria Municipiului Mediaș.
Potrivit ANI, prin acordul / contractul colectiv de muncă au fost stipulate o serie de drepturi și obligații cu privire la funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului propriu de specialitate al Consiliului Local al Municipiului Mediaș și din instituțiile subordonate acestuia, inclusiv drepturi de remunerare pentru munca în timpul nopții, zile de sărbătoare, zile libere plătite, concediu fără plată, condiții de salarizare, sporuri, premii, stimulente, facilități și alte drepturi bănești ale acestor persoane.
„De asemenea, acordul colectiv de muncă mai cuprinde clauze cu privire la încheierea, executarea, modificarea și încetarea contractului individual de muncă / raportului de serviciu, evaluarea performanțelor profesionale individuale etc.”, se mai arată în comunicatul citat.
Astfel, Teodor Neamțu a încălcat dispozițiile articolului 76, alineatul 1 din Legea 161/2003, potrivit cărora „primarii (…) sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său” și dispozițiile articolului 75, litera a) din Legea 393/2004, potrivit cărora „aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soț, soție”.
ANI a menționat că Teodor Neamțu a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare și elementele identificate, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.
În 13 decembrie 2013, ANI anunța că Teodor Neamțu este în incompatibilitate din 24 decembrie 2010, întrucât deține, simultan, funcția de primar al municipiului Mediaș și calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul societății Piața Prim-Com SRL.
Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.
Teodor Neamțu a fost ales primar al municipiului Mediaș la alegerile locale parțiale din 22 noiembrie 2009, iar în iunie 2012 a câștigat al doilea mandat de primar.