Parlamentul are pe traseul legislativ două proiecte de lege referitoare la protecția consumatorilor. După anularea sau amânarea a sute de curse aeriene Wizz Air, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a spus, pentru Gândul, că instituția pe care o conduce nu poate amenda operatorii cu sedii în alte țări. Constantinescu a precizat că proiectul legislativ care ar urma să permită ANPC să aplice sancțiuni și în astfel de cazuri a fost blocat în Parlament de aleșii Uniunii Salvați România.
Proiectul de lege PLx 776/2022 privind protecția drepturilor consumatorilor a fost adoptat de Senat, pe 14 decembrie 2022. A doua zi, a fost înregistrat la Camera Deputaților, fiind trimis la comisii. De atunci, se așteaptă raportul Comisiei de Industrii și Servicii. Legea a fost pusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, pe 26 iunie, sub rezerva primirii raportului, care nu a sosit.
Horia Constantinescu acuză USR că blochează legea, făcând trimitere la o declarație a deputatei USR Cristina Prună, vicepreședintele Comisiei de Industrii, conform căreia „Coaliția PSD-PNL vrea să transforme ANPC într-un bici pe care să îl folosească împotriva antreprenorilor români. Practic, ANPC va putea să închidă în mod repetat orice afacere pentru 24 de ore după bunul plac și să aibă acces la date financiare sau comerciale peste orice instituție a statului român”.
Președintele Comisiei, deputatul UDMR Bende Sandor, a spus, pentru Gândul, că „nimeni nu a blocat nimic”.
”Sunt decizii la nivel de Coaliție, nu se înțeleg pe anumite amendamente. Acum au două variante, ori inițiază și modifică amendamentele, ori Coaliția ia o decizie”, a precizat președintele Comisie de Industrii și Servicii.
Liderii de grup ai partidelor din Coaliție susțin însă că nu se pune problema de neînțelegeri.
Șeful deputaților PNL, Gabriel Andronache, a spus, pentru Gândul, că există discuții la nivelul fiecărui grup politic. PNL dorește discuții aprofundate pe atribuțiile ANPC.
Cât privește motivul pentru care acest proiect nu a ajuns la vot, Andronache susține că „au fost stabilite ca priorități legislative cele din PNRR, pentru îndeplinirea jaloanelor.”
Și liderul PSD din Camera Deputaților, Ciprian-Constantin Șerban, a spus că „este o chestiune de procedură” și că trebuie analizate toate amendamentele. Liderul deputaților PSD a preciza că se vor relua dezbaterile pe lege în sesiunea de toamnă.
Un alt act normativ aflat pe traseul legislativ în Camera Deputaților este proiectul de Lege privind stabilirea responsabilităților biroului unic de legătură și ale autorităților competente în vederea punerii în aplicare a prevederilor UE privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure respectarea legislației în materie de protecție a consumatorului.
În expunerea de motive a proiectului de lege, referitor la atribuțiile ANPC, se precizează:
„În calitate de autoritate competentă, ANPC are obligația de a soluționa, cu celeritate, în termene stabilite, cazurile transfrontaliere de încălcări ale prevederilor celor 20 de acte normative naționale.
Întrucât există posibilitatea ca anumite cazuri de investigare/asigurare a respectării legislației Uniunii care protejează interesele consumatorilor (…) să se dovedească ulterior a fi cazuri cu dimensiune transfrontalieră, este necesar ca ANPC să-și suplimenteze competențele pe care le are în prezent în vederea asigurării activității de control necesară supravegherii pieței la nivel național, inclusiv pentru a obține mijloace de probă”.
CITEȘTE ȘI:
Încă un zbor Wizz Air anulat! Oamenii nu au primit nicio explicație