Prima pagină » Știri politice » Antal: Nu Tokes este responsabil că trei milioane de români au părăsit țara, ci guvernanții

Antal: Nu Tokes este responsabil că trei milioane de români au părăsit țara, ci guvernanții

Antal: Nu Tokes este responsabil că trei milioane de români au părăsit țara, ci guvernanții
Președintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susține că nu Laszlo Tokes este responsabil că trei milioane de români au părăsit țara sau de imaginea României în Europa, ci aceia care au exercitat puterea în ultimii 23 de ani și care acum vor să îi retragă Ordinul Național "Steaua României".

Președintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este și primarul municipiului, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că, în opinia sa, în România atmosfera antimaghiară și cea împotriva Ținutului Secuiesc se datorează în primul rând „manipulării și dezinformării”, iar acest lucru nu poate fi schimbat de la o zi la alta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Aceste ziduri artificiale nu le putem dărâma de la o zi la alta, dar trebuie să recunosc că nici noi nu am făcut în ultimii 20 de ani destule în acest scop. Din acest motiv trebuie să schimbăm strategia noastră, astfel încât românii să primească o imagine mai pozitivă despre Ținutul Secuiesc. Problema este că presa română nu vorbește deloc despre aspectele pozitive ale zonei, ci la București știrea este doar ce declară Tokes Laszlo”, a spus Antal.

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe a menționat, în acest context, că nu din cauza lui Laszlo Tokes le este rușine cetățenilor români în străinătate când trebuie să arate pașaportul românesc.

„Despre Tokes toate lumea își aduce aminte ca omul care s-a împotrivit lui Ceaușescu și regimului comunist, indiferent că unora sau altora le place sau nu ceea ce declară el. Însă, dacă există libertate de exprimare în România, trebuie să acceptăm că oricine poate declara ce dorește, fie că ne place sau nu ceea ce spune. Nu din cauza lui Tokes ne este rușine în străinătate când trebuie să arătăm pașaportul românesc, ci de ceea ce a făcut în ultimii 23 de ani clasa politică, sau unii români care trăiesc în țările respective și comit infracțiuni. Consider că, chiar dacă suntem de la UDMR, noi trebuie să-l apărăm pe Tokes”, a subliniat Antal Arpad.

El a adăugat că Laszlo Tokes este cetățean român și are dreptul să își exprime liber opiniile și că nu el ar trebui să fie „cea mai mare problemă a țării”.

„Să nu ajungem acolo ca Tokes să fie cea mai mare problemă a acestei țări. În ultimii 23 de ani el nu a condus această țară, nu a fost la putere, el doar a făcut declarații. Tokes, prin ceea ce a făcut în 1989, a dat posibilitatea politicienilor români să facă din România o țară competitivă și că acest lucru nu s-a întâmplat nu e vina lui. Alții, cei care au exercitat puterea, sunt responsabili că trei milioane de oameni au părăsit țara, de imaginea României în Europa, iar acum aceștia vor să-i retragă Ordinul (Ordinul Național «Steaua României» – n.r.)”, a conchis președintele UDMR Sfântu Gheorghe.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, președintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita), că „nu își merită calitatea de cetățean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Participanții la seminariile Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au cerut atunci retragerea distincțiilor acordate de statul român „extremiștilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe președintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincției acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Național „Steaua României”.

În 20 august, într-un comunicat transmis MEDIAFAX, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept „grave” și „neadevărate” acuzațiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susținând că afirmațiile sale au fost „denaturate într-o manieră inimaginabilă”.

El a susținut că în 27 iulie, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, s-a referit la o autonomie funcțională și apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmațiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia și Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieșite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

„Avându-l lângă mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (…) mi s-a părut firesc să-i sugerez, să-l rog (nu pentru prima dată de altfel), să încerce construirea unui mecanism similar sau asemănător cu cel al Tirolulului de Sud – evident împreună cu România, în interesul ambelor țări, inclusiv al maghiarilor din România”, a explicat Tokes.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că premierul Victor Ponta i-a transmis președintelui Traian Băsescu o scrisoare în care apreciază că nu mai sunt întrunite condițiile morale și legale pentru ca Laszlo Tokes să dețină Ordinul „Steaua României” și propune retragerea acestei distincții.

„Premierul amintește că, la 27 iulie 2013, la lucrările Universității de Vară Balvanyos, Tokes a făcut o serie de aprecieri prin care contestă caracterul de stat național, unitar și indivizibil al României. În scrisoare, premierul apreciază că nu mai sunt întrunite condițiile morale și legale pentru ca Laszlo Tokes să dețină Ordinul Steaua României și propune președintelui ca, în baza atribuțiilor constituționale, să decidă asupra oportunității declanșării procedurilor legale în vederea retragerii acestui titlu”, afirmau sursele citate.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Președinției, Bogdan Oprea, a transmis un comunicat în care anunța că președintele Traian Băsescu a luat notă de inițiativa premierului Victor Ponta privind retragerea Ordinului Național „Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes, dar constata că a-i da curs înseamnă încălcarea legii.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat agenției MEDIAFAX că este dezamăgit de reacția Administrației Prezidențiale în ceea ce privește propunerea sa de retragere a Ordinului „Steaua României” lui Laszlo Tokes și a apreciat că motivul invocat de Președinție pentru refuz reprezintă doar un „subterfugiu”.

„Sunt foarte dezamăgit de reacția Administrației Prezidențiale în problema decorației lui Tokes. Eu cred că oamenii așteaptă o decizie din partea celui care a oferit decorația. Decorația a fost oferită de președintele României și oamenii așteaptă din partea lui o reacție. Nu a fost doar una, a fost o serie întreagă, lungă, de declarații împotriva României date de Tokes. Eu cred că domnul Tokes nu poate să fie într-adevăr un cavaler al Ordinului Steaua României și mi-aș dori foarte mult ca Președinția să înțeleagă și să acționeze în acest sens”, a spus Ponta.

Președintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluție.

Conferirea decorației a fost motivată, potrivit decretului semnat de șeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului și demnității de care a dat dovadă, declanșând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.

Autor
Autor