Antonescu: Băsescu se mândrește cu prietenia sa cu Viktor Orban, acest lucru este inacceptabil

Antonescu: Băsescu se mândrește cu prietenia sa cu Viktor Orban, acest lucru este inacceptabil
Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Realitatea TV, că Traian Băsescu se mândrește public cu prietenia cu Viktor Orban, iar acest lucru este inacceptabil, ținând cont de gesturile pe care liderul ungar le-a făcut față de România.
Publicat: 18/08/2012, 00:16
Actualizat: 11/06/2014, 22:35

Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Realitatea TV, că Traian Băsescu se mândrește public cu prietenia cu Viktor Orban, iar acest lucru este inacceptabil, ținând cont de gesturile pe care liderul ungar le-a făcut față de România.

„Nu este normal, atunci când Orban a făcut niște gesturi inacceptabile față de România, tu, președinte al României, să spui la Vocea Rusiei: «Sigur, eu cu Viktor Orban suntem în aceeași familie politică, ne sprijinim unul pe altul la alegeri». Este inacceptabil”, a spus Antonescu.

Potrivit președintelui interimar, singurul loc în care Traian Băsescu mai poate să umble, „așa, printre oameni”, este în secuime.

Potrivit lui Antonescu, declarația lui Traian Băsescu, potrivit căreia maghiarii au participat în număr redus la referendum deoarece au înțeles „foarte bine modul ilegal cum a fost decapitată conducerea statului”, se poate traduce prin: „Românii sunt mai slabi de minte, etnicii maghiari sunt mai inteligenți și românii au fost păcăliți, maghiarii, nu”.

Președintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, că ar trebui să primească scuze pentru afirmațiile potrivit cărora ar fi făcut un pact cu Viktor Orban pentru autonomia regiunilor locuite de unguri în schimbul susținerii politice la referendum.

Băsescu a a declarat, la începutul interviului, că pe 31 iulie Vocea Rusiei afirma că „pactul dintre președintele României și premierul ungar Viktor Orban ar viza acordarea autonomiei teritoriale pentru regiunile locuite de unguri”.

„Este o altă minciună pe care a promovat-o postul dumneavoastră de radio. Altă minciună: PPE este prezentat ca garant al angajamentului de a se acorda această autonomie ținutului secuiesc”, a adăugat Băsescu.

El l-a întrebat pe reprezentantul Vocii Rusiei cum poate crede că un președinte ales își vinde țara.

„Din afirmațiile dumneavoastră că este o înțelegere între președintele României și Viktor Orban, vă întreb mult mai simplu: cum puteți crede că un președinte ales își vinde țara? Cum puteți crede acest lucru? Asta e cea mai jignitoare afirmație pe care ați putut s-o faceți. Românii nu-și puteau alege un președinte care să-i trădeze. Cum credeți că un președinte român ar da o bucată din teritoriu în afara Constituției să devină autonom sau ce credeți că-i aici, Transnistria? Nu se poate. Și cred că măcar pentru această afirmație Vocea Rusiei ar trebui să-mi ceară scuze. V-o spun în modul cel mai sincer. E prea mult, chiar și pentru un ziar liber, pentru un post de radio liber”, a spus Băsescu, citat de Vocea Rusiei.

Întrebat dacă a fost susținut de Viktor Orban în timpul referendumului, Băsescu a răspuns: „Afirmația lui a părut a fi una în favoarea mea și tradițional eu și Viktor Orban ne susținem în alegeri. Și eu am îndemnat românii din Ungaria, cetățeni ungari de etnie românească să voteze FIDESZ-ul la alegerile trecute. În plus, trebuie să recunosc, cu Viktor Orban am o relație și în afara politicii, adică țările noastre au avut amândouă probleme în pregătirea intrării în NATO, în pregătirea intrării în Uniunea Europeană și ne-am sprijinit unii pe alții. Până la urmă pot să vă mai spun ceva. Indiferent de partidul aflat la guvernare la Budapesta, noi, ca țări foste comuniste avem cam același tip de probleme. Așa că, în mod natural, ne susținem. Iar eu cu Viktor Orban facem parte și din aceeași familie politică europeană. Dar problema rămâne între mine și Vocea Rusiei. Dar dincolo de orice altă relație rămâne o singură realitate: cum ați putut gândi că un președinte ales face niște aranjamente pentru voturi împotriva intereselor țării. Aici rămâneți cu o mare datorie față de mine. Asta-i viața!”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?