Antonescu, despre raportul MCV: „Comisia a vorbit cu totul exagerat, cu influență partizană, despre campanii de hărțuire la adresa unor instituții”
Președintele Senatului, Crin Antonescu, a criticat Comisia Europeană(CE) pentru raportul pe Justiție, acuzând membrii CE de partizanat politic. În raportul MCV, oficialii europeni făceau referire la atacurile la adresa unor instituții, lucru pe care liderul Senatului l-a contrazis.
„Comisia ar trebui să spună foarte clar la cine se referă și ce s-a întâmplat. Comisia a vorbit cu totul exagerat, cu influență partizană, despre campanii de hărțuire la adresa unor instituții, instanțe. Nu avem niciun element concret și nu este normal ca într-un raport de circulație europeană să se formuleze atât de general așa ceva. Niciun procuror sau instanță nu a fost împedicat să-și facă treaba sau să aplice legea”, a declarat Antonescu, în cadrul unei conferințe de presă.
Totodată, liderul PNL a făcut referire și la erorile din raportul MCV, pe subiectul miniștrilor acuzați de corupție, sfâtuind Comisia Europeană „să numere corect”.
„Au fost erori în raport, în principal cea care s-a to discutat, cea privind cei 2 sau 3 miniștri. E un lucru grav și nu e de joacă. E bine să numeri corect când acuzi niște miniștri de corupție. Putem să înțelegem că nu i-ai numărat, ci ți-a dat cineva cifra. Trebuia să se ia în calcul prezumția de nevinovăție, este fundamentală. Nu orice acuzație de corupție înseamnă că persoana respectivă chiar este coruptă. DNA poate deschide dosar pe orice motiv, chiar și dacaănu ți-ai plătit chiria la timp. Asta nu înseamnă că ești corupt”, a adăugat Antonescu.
Mai mult, președintele Senatului a precizat și faptul că raportul MCV trebuie să înceteze, spunând că nu este o situație normală atunci când România se află sub o monitorizare specială.
„Trebuie să fie o prioritateă a României închiderea MCV. Uneori, raportul are legătură cu decizii de cu totul altă natură și care se iau în alte condiții, precum intrarea în Spațiul Schengen. Mecanismul a avut o durată stabilită, de 3 ani din momentul aderarii. Au trecut și în acest sens putem vorbi de închiderea acestui mecanism. Preocuparea noastră, a autorităților din România, este să convenim cât mai rapid, cât mai clar cu Comisia pe acest subiect, să vedem ce anume se dorește, care sunt termenele concrete și soluțiile asupra cărora să convenim pentru a închide MCV-ul”, a concluzionat Crin Antonescu.