Prima pagină » Știri politice » Antonescu îl lovește din nou pe Ponta: Nu am discutat la telefon ieri cu premierul despre comisia pentru Băsescu. Am avut o DISCUȚIE LĂMURITOARE azi. PNL va decide mâine

Antonescu îl lovește din nou pe Ponta: Nu am discutat la telefon ieri cu premierul despre comisia pentru Băsescu. Am avut o DISCUȚIE LĂMURITOARE azi. PNL va decide mâine

Antonescu  îl lovește din nou pe Ponta: Nu am discutat la telefon ieri cu premierul  despre comisia pentru Băsescu. Am avut o DISCUȚIE LĂMURITOARE azi. PNL va decide mâine

Scandalul din USL pe tema comisiei de anchetă pentru terenul lui Băsescu continuă. După ce în cursul zilei a declarat, pentru gândul, că nu a discutat la telefon cu Victor Ponta subiectul, iar premierul a susținut, la finalul unei ședințe de mai multe ore a USL, că a fost vorba de o neînțelegere, Crin Antonescu și-a reluat însă atacul la adresa partenerului său de alianță. Liderul PNL a susținut că PSD și premierul nu l-au consultat în privința comisiei pentru Băsescu, iar o „discuție lămuritoare” a avut loc abia azi. Antonescu a adăugat că a ales să păstreze tăcerea după anunțul făcut de Ponta pentru că era un „moment delicat”, iar PNL va lua o decizie joi.

Reacția lui Antonescu vine după ce, la finalul unei ședințe de mai mute ore a USL, premierul a declarat că scandalul în jurul comisiei pentru terenul lui Băsescu este, de fapt, „o neînțelegere”. „Am vorbit luni (nu marți cum a anunțat inițial -n.r.) la telefon. Antonescu a înțeles că era vorba despre comisia de la Senat, eu de comisia comună”, a spus Ponta, care a susținut că USL funcționează instituțional. 

Ponta: A fost o neînțelegere

După ce Crin Antonescu a dezvăluit, pentru gândul, că premierul, așa cum a anunțat, nu a discutat la telefon cu el despre comisia pentru terenul lui Băsescu, liderii USL s-au întâlnit într-o ședință de urgență pentru a clarifica lucrurile. La finalul mai multor ore de discuții, Ponta a susținut că a vorbit la telefon cu Antonescu nu ieri, ci luni, iar la mijloc a fost o nelămurire. „Domnul Antonescu a înțeles că e vorba despre comisia de la Senat, eu de comisia comună . A fost o neînțelegere, dacă ieri ne vedeam la Parlament, în mod sigur nu mai apărea această neînțelegere, dar e bine că ne-am lămurit azi. Colegii de la PNL discută mâine în ședință și mâine decid. Nu mi-au spus că nu ar fi de acord azi”, a spus Ponta. 

Antonescu: Alții sunt  cei care au negociat cu Palatul Cotroceni

Ulterior declarațiilor premierului, Crin Antonescu a revenit, insistând că Ponta nu i-a consultat pe liberali sau pe el personal în privința comisiei pentru terenul lui Băsescu și a precizat că nu a avut o reacție imediată față de subiect ieri pentru a nu crea „un moment sensibil”.

„Eu nu am avut nicio convorbire telefonică ieri cu premierul Ponta”,  a spus liderul PNL, sugerând că cei care mint sunt pesediștii. „Mai întâi s-a zis că s-a vorbit cu liderii grupurilor, când aceștia au spus că nu, s-a zis că s-a vorbit cu mine”, a comentat liderul PNL. Mai mult, întrebat despre faptul că liderul PC Daniel Constantin a declarat că Ponta l-a informat despre dicuția cu liberalii, șeful PNL a răspuns ironic: „Mă confundă cu Daniel Constantin”.

„Astăzi am avut o discuție lămuritoare, am discutat despre această comisie. PNL va lua o decizie mâine, ca orice partid serios.  Nu vom lua o decizie, așa cum se prezintă, sub ultimatumul lui Ponta”, a spus Antonescu.

Cât privește acuzațiile că joacă în tabăra Băsescu, șeful liberalilor a arătat din nou către PSD. „Alții sunt  cei care au negociat cu Palatul Cotroceni. Nu trebuie să mă împingă pe mine nimeni să fac comisie de anchetă”, a mai spus Antonescu.


Știrea inițială

Răsturnare de situație în cazul comisiei de anchetă pentru terenul lui Traian Băsescu, anunțată de premierul Victor Ponta. Chiar dacă șeful guvernului a spus că a vorbit la telefon cu Crin Antonescu, iar acesta a fost de acord cu demersul, liderul PNL susține contrariul. Întrebat de gândul dacă a fost sunat de premier ieri și a discutat despre subiectul comisiei, Antonescu a răspuns : „nu”, fără a face alte comentarii.

Premierul Victor Ponta nu a avut o reacție la declarația lui Antonescu. Ieșit în conferință de presă după ședința de guvern, premierul a vorbit despre forumul China-Europa Centrală și de Est, care va avea loc săptămâna viitoare la București după care a plecat imediat, fără a răspunde vreunei întrebări a presei.

Ulterior, Crin Antonescu și Victor Ponta s-au întâlnit la sediul USL. Întâlnirea s-a încheiat după aproape o oră, premierul însoțit de Liviu Dragnea și Gabriel Oprea părăsind sediul USL fără a face declarații. Potrivit unor surse, în timpul discuției nu s-a ajuns la un acord.

Declarația șefului PNL vine după ce în cursul dimineții lideri ai PNL și PSD s-au contrat pe tema comisiei de anchetă. Liderul deputaților liberali, George Scutaru, a susținut astăzi că „până în prezent, nu există un acord al PNL pentru această comisie”. În replică, președintele Camerei Deputaților, pesedistul Valeriu Zgonea, a spus că în biroul său au fost trei miniștri liberali – Marian Câmpeanu, Radu Stroe și Daniel Chițoiu – care nu au avut nicio obiecție față de propunere.

Scutaru: Suntem deschiși la discuții

„Până în prezent nu există un acord al PNL pentru această comisie. Suntem deschiși să discutăm acest subiect, dar această decizie poate fi luată doar în USL. În privința acordului, tot ce vorbesc vorbesc cu mandat politic, nu există un acord al PNL în acest moment”, a declarat Scutaru, într-o conferință de presă.

Întrebat despre convorbirea telefonică pe care premierul Victor Ponta a anunțat că a avut-o cu Crin Antonescu, în care președintele PNL și-a dat acordul pentru constituirea comisiei de anchetă, liderul deputaților liberali a evitat un răspuns tranșant.

„Văd că deja căpătăm accente hamletiene, a fost sau a nu fost, nu e calitatea mea să comentez convorbirile, dacă au existat, dintre premierul Victor Ponta și președintele Crin Antonescu”, a precizat el.

Întrebat dacă această evitare a liberalilor de a se implica, cel puțin până în acest moment, în comisia de anchetă, ar sugera o apropiere între PNL și Traian Băsescu, George Scutaru a dat vina pe PSD, spunând că „alții au coabitat”.

„Haideți să nu speculăm, poziția noastră a fost foarte clară. De multe lucruri am putea fi bănuiți, dar nu de coabitare cu Traian Băsescu. Adresați întrebarea altcuiva, nu noi am semnat pactul de coabitare și am stat în dialog cu președintele. Coabitarea este un atribut al altcuiva”, a mai spus liderul PNL.

Replica lui Zgonea

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, susține că liberalii nu au avut nicio obiecție față de înființarea comisiei de anchetă. El a precizat că la discuțiile care au avut loc la el în birou au participat miniștrii liberali Mariana Câmpeanu, Radu Stroe și Daniel Chițoiu.

„La mine în birou a fost decizia luată, suntem într-o decizie politică. Niciunul dintre colegii care au fost de față nu au avut nicio obiecție legată de inițierea acestui draft, propus și discutat în USL. Dacă niciunul nu ridică nicio obiecție într-o echipă, atunci înseamnă că propunerea este acceptată în unanimitate. Liderii grupurilor parlamentare pun în aplicare deciziile care se iau în anumite structuri ale USL. Cea de ieri mi-a dat semnalul că există un acord în USL. Întrebați-i pe colegii mei de la PNL de ce s-au răzgândit de ieri până astăzi”, a spus Zgonea.

Mai mult, președintele Camerei Deputaților s-a arătat deranjat de atitudinea liberalilor. „Mie personal îmi displace să luăm o decizie în echipă și apoi cineva care face parte din acea echipă și este informat de colegii săi face dup-aia o conferință de presă și spune că nu știe”, a completat el.

Premierul Victor Ponta a anunțat, marți, că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare  PSD, PNL și PC pentru înființarea unei comisii de anchetă în „cazul Călărași”, deoarece comisia de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activității CEC Bank. Anunțul i-a luat prin surprindere pe liberali, liderul grupului deputaților PNL, George Scutaru declarând că nici măcar Crin Antonescu nu știe despre această decizie.

„Nu am cunoștință de așa ceva, până în acest moment, nici eu, nici domnul Puiu Hașotti, liderul grupului parlamentar de la Senat nu am fost contactați pe acest subiect. Am discutat și cu președintele PNL, Crin Antonescu și nici dânsul nu a avut o convorbire în cursul zilei de astăzi pe această temă”, a declarat, marți, liderul deputaților liberali.

Filmul evenimentelor

Marți

Pas 1 Victor Ponta anunță la finalul ședinței în care Guvernul și-a angajat răspunderea pe legea descentralizării că în Parlament se va forma o comisie parlamentară mixtă care să ancheteze „afacerea de la Călărași.

„Mi-au spus liderii de grup PSD, și de la PNL, și de la PC că lucrează la formarea unei comisii comune. (…) Liderii de grup vor să propună o comisie a Camerei Deputaților și Senatului care să ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituțiile publice legată de afacerea de la Călărași”, a spus Ponta.

Pas 2. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, George Scutaru, anunță că liberalii nu știu nimic și că nu a existat o discuție pe această temă. Scutaru precizează că nici președintele PNL, Crin Antonescu nu și-a dat acordul pentru această comisie.

Pas 3 Premierul Ponta iese din biroul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și, într-o discuție informală cu jurnaliștii, anunță că a vorbit la telefon cu președintele PNL, Crin Antonescu, și acesta este de acord cu înființarea Comisiei.

Pas 4 Telefonul și acordul PNL este confirmat și de președintele PC, Daniel Constantin.

Miercuri

Pas 5 Liderul grupului parlamentar al PNL, George Scutaru și purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, susțin într-o conferință de presă că „PNL nu și-a dat acordul pentru comisie”.

Pas 6 Președintele Camerei Deputaților susține că decizia politică a fost luată marți, în biroul său, la discuție fiind prezenți din partea PNL miniștrii, Daniel Chițoiu, Radu Stroe și Mariana Câmpeanu. Zgonea susține că cei trei nu au avut obiecții la propunerea premierului de înființare a Comisiei, dar nici nu precizează clar dacă aceștia au fost de acord. În schimb, recunoaște că liderii grupurilor parlamentare ai PNL nu au fost prezenți la discuții.
 

Citește și