Antonescu: Menținerea cotei unice este o performanță guvernamentală, FMI nu a acceptat reducerea CAS de la 1 ianuarie 2014
Liderul PNL, Crin Antonescu, susține că menținerea cotei unice la 16% reprezintă o „performanță guvernamentală”, iar reducerea CAS cu trei puncte procentuale de la 1 ianuarie 2014 nu a putut fi posibilă deoarece reprezentanții FMI, ai Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale s-au opus.
„Reducerea CAS nu era doar obiectivul PNL, dar a insistat pentru el foarte mult. Două măsuri esențiale pentru a stimula mediul de afaceri, menținerea cotei unice, scăderea CAS. Începând cu al doilea trimestru CAS va scădea cu 5 puncte procentuale, ea nu poate fi făcută acum”, a spus Antonescu, care a precizat că FMI nu a fost de acord cu reducerea CAS cu trei puncte procentuale de la 1 ianuarie 2014.
Antonescu a recunoscut că în prima instanță în proiectul de buget negociat cu FMI nu exista prevederea ca CAS să fie redus, dar după discuțiile din USL s-a convenit formula reducerii CAS din al doilea semestru.
„Soluții pentru a putea face acum reducerea cu 3% existau, soluții de compensare, de mișcare a banilor din buget, dar poziția FMI a fost că o asemenea modificare în sensul scăderii, pentru că FMI e imediat de acord cu creșteri de taxe, nu o poate lua în calcul acum, că trebuie făcute mai multe studii acum. Am avut o discuție dimineață cu domnul Chițoiu să facem toate calculele posibile să reducem CAS cu 3% măcar de acum și am discutat împreună, am căutat aceste formule. Cu această formulă ne-am dus la această întâlnire cu FMI. Se referă la CAS și la introducerea în scrisoarea de intenție a acestei decizii politice. Nu era în primă fază”, a spus Antonescu la finalul discuțiilor avute cu premierul Victor Ponta.
Liberalul a sublinat că formulele găsite sunt „formule minimale care nu afectează taxele mari ale mediului de afaceri”.
Potrivit lui Antonescu, accizele nu sunt impozite, chiar dacă a admis că majorarea acestora va conduce la „o împovărare a coșului zilnic”.
Liderul PNL a lăudat însă menținerea cotei unice.
„Menținerea cotei unice este o performanță guvernamentală, situația mediului de afaceri nu s-a înrăutățit în raport cu ce ne-a lăsat fosta guvernare. Din păcate nu am putut acum să ameliorăm situația mediului de afaceri”, a precizat Antonescu.