Antonescu: N-am o vulnerabilitate în cursa prezidențială cauzată de referendumul din 2012
Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că nu are o vulnerabilitate în perspectiva alegerilor prezidențiale cauzată de referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui, afirmând că „unii uită detalii semnificative” din evenimentele de anul trecut.
Antonescu a fost întrebat cum vede declarațiile premierului Victor Ponta, care a susținut că a avut foarte mult de pierdut pe plan extern după suspendarea președintelui Traian Băsescu în 2012 și i-au rămas „niște cicatrici” pentru următorii 10-20 de ani.
Liderul PNL a susținut că suspendarea președintelui de anul trecut a fost un lucru „corect, întemeiat pe prevedere constituțională”, iar procedura s-a desfășurat „ireproșabil din punct de vedere constituțional și legal”.
„Vă reamintesc că domnul Băsescu însuși a participat și a recunoscut în chip firesc toate aceste etape, toate aceste proceduri, nu a existat niciun fel de contestație în această privință. (…) Vă voi aminti nu doar semnificația majoră a votului dat de peste 8 milioane de cetățeni români, dintre care 7,5 milioane aproape pentru demitere, dar vă voi reaminti faptul că toată prelungirea, toată întârzierea unui verdict în legătură cu acest referendum nu a fost generată nici de Guvernul Ponta, nici de majoritatea USL din acea perioadă, nici de mine ca președinte interimar, ci de decizii ale Curții. Amânarea unui verdict, cererea unor date suplimentare, toate astea au venit de la Curte”, a afirmat Antonescu.
De asemenea, el a precizat că „unii riscă să uite detaliul acelei erate”, care ar fi fost în opinia liderului PNL „cheia” soluționării problemei, pentru că „a schimbat legea, a schimbat articolul, în așa fel încât referendumul să nu poată fi validat”.
„Astea sunt detalii semnificative, văd că unii le uită, din punctul meu de vedere este o decizie pe care nu o regret, sigur că regret deznodământul ei, pentru că ea prelungește o stare de tensiune și până la urmă încalcă o exprimare populară de mare amploare”, a mai afirmat liderul PNL.
Totodată, Antonescu a declarat că alegerile prezidențiale din 2014, „chiar citite prin prisma emoțiilor, părerilor partenerilor externi, nu au de a face cu referendumul din 2012, ci au de a face cu prezentul și viitorul”. „Nu consider că am vreun fel de vulnerabilitate sau motiv de defensivă în fața oricui din acest punct de vedere, pentru că, repet: nu s-a încălcat Constituția în România, (…) regimul statului de drept nu a fost încălcat de USL sau de către Guvern sau de către mine vara trecută”, a mai precizat liderul PNL.
Premierul Victor Ponta a afirmat că personal a avut foarte mult de pierdut pe plan extern după suspendarea președintelui Traian Băsescu și că i-au rămas „niște cicatrici” pentru următorii 10-20 de ani, iar acordul semnat recent cu șeful statului presupune că a realizat că mai poate trăi cu acesta.
„Mi-a făcut foarte mult rău, pentru că dacă în 7 mai eram nu doar cel mai tânăr prim-ministru social-democrat, dar eram foarte bine cunoscut, foarte bine conexat, colegii mei, începând cu președintele Parlamentului European și toți ceilalți… sigur că după episodul din vară am avut foarte mult de pierdut. Mi-au rămas și niște cicatrici. Rana s-a vindecat – cum e povestea cu plagiatul – dar cicatricea va rămâne întotdeauna, și peste zece ani, și peste douăzeci de ani. Dacă mă întrebați de regrete…am regrete cum am și pentru că nu s-a făcut 50% la referendum”, a spus Ponta la Adevărul Live.