Antonescu nu dorește renunțarea la mandatul de 5 ani pentru președinte la modificarea Constituției
Liderul PNL Crin Antonescu a susținut, miercuri, la Iași, că personal nu susține ideea renunțării la mandatul șefului statului de cinci ani, opinie similară cu a lui Victor Ponta, precizând că recuplarea alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare favorizează partidele cu candidați puternici.
Antonescu a fost întrebat dacă susține ideea ca mandatul prezidențial să fie redus, la modificarea Constituției, de la patru ani la cinci ani.
„Cinci ani mie îmi par lungi, parcă e mult cinci ani, pe de altă parte, revenirea la patru ani ar însemna din nou conjugarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale”, a explicat președintele PNL.
El a menționat că în cadrul discuțiilor cu președintele PSD, Victor Ponta, acesta a pledat pentru menținerea mandatului de cinci ani.
„Domnia sa (Victor Ponta, n.r.) e foarte hotărât să pledeze pentru cinci ani și probabil că acest argument, să separăm alegerile parlamentare de alegerile prezidențiale, dorință pe care și eu o am, pentru că nu este normal, am văzut care sunt caracteristicile și gusturile noastre electorale, ale noastre ale românilor în general, e foarte clar, vedem asta de la alegerile pentru primării, am văzut asta și de la alegerile prezidențiale, indiferent cine a câștigat, cine a pierdut, e clar că sunt candidați care tractează. Și nu este normal ca un candidat foarte valoros, hai să vă dau un exemplu, foarte valoros ca și candidat, un candidat puternic și care a tras foarte mult, Traian Băsescu a gonflat, așa cum s-a văzut până la urmă în chip artificial, un partid, PDL, care a ajuns la 30%, când el nu avea mai mult de, hai să zic generos, un 15% pe structurile sale, pe ceea ce avea el de spus societății. Deci probabil că vom merge pe cinci ani”, a susținut Antonescu.
El a ținut să precizeze că această poziție a USL nu este definitivă și asumată oficial, însă la momentul revizuirii Constituției discuțiile se vor purta inclusiv cu partidele din opoziție.
Totodată, președintele PNL a mai afirmat că în situația organizării alegerilor prezidențiale simultan cu cele europarlamentare există posibilitatea ca PSD și PNL să participe în alegeri pe liste separate, dar varianta mai probabilă este aceea a listelor comune.
„Există posibilitatea să avem, dacă vor fi, de pildă, iată, în ipoteza asta alegeri simultane, să avem candidat USL care e comun și liste separate pentru Parlamentul European. E la fel de probabil, ba poate chiar mai, candidat comun, listă comună cu ponderea pe care o vom decide atunci și cu identitatea foarte clară pusă pentru fiecare, repet, și cu traseu diferit după aceea în Parlamentul European, fiecare se alătură grupului lui”, a mai spus Antonescu.