Antonescu: Oricine mai încalcă protocolul USL va trebui să se despartă de partid și de USL
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, joi, că PNL dezavuează aprecierile făcute de senatorul liberal Sorin Roșca Stănescu la adresa PSD sau a liderul social-democrat, el arătând că oricine mai încalcă atât de clar protocolul USL va trebuie să se despartă de partidul din care face parte și de USL.
„Dezavuăm unele aprecieri, unele făcute de Sorin Roșca Stănescu, la adresa PSD sau a lui Victor Ponta, acuzații referitoare la forme de colaborare, control cu serviciile secrete, șantajabilitate, astfel de afirmații sau procese de intenții care nu-și au locul.(…) În felul acesta nu se poate colabora, nu se poate păstra încrederea. Așadar, cu alte cuvinte, în chip categoric, noi considerăm că oricine mai încalcă atât de clar articolul respectiv (din protocolul USL care interzice atacurile publice între colegii de alianță, n.r.) va trebui să se despartă de partidul din care face parte sau de USL”, a spus Antonescu, după ședința BPN al PNL.
El a menționat că acest episod creat de declarațiile făcute de Sorin Roșca Stănescu a constituit obiectul unei discuții avute miercuri în cadrul USL, fiind reclamat de premierul Victor Ponta și de colegii social-democrați.
Antonescu a arătat că liberalii vor fi foarte atenți la respectarea prevederilor din protocolul USL care interzic atacurile între colegi de coaliție și îl vor aplica fără ezitare.
„Punctul nostru de vedere este ferm și unanim în PNL: suntem absolut hotărâți și decizia BPN de azi este ca acel articol, prevedere din protocolul USL care interizice atacurile publice reciproce la adresa colegilor, a partenerilor din coaliție, să fie unul asupra căruia vom fi extrem de atenți și îl vom aplica fără ezitare”, a spus Antonescu.
El a arătat că membrii USL pot să exprime opinii divergente, personale, să se manifeste liber în exprimare, arătând însă că acuzațiile și etichetările sunt de neaceptat.
„Și pentru Sorin Roșca Stănescu, și pentru toți colegii noștri, există o personalitate, există opinii la fiecare dintre noi. Trebuie să predomine, atâta vreme cât facem parte dintr-o alianță, o agendă comună și un set de reguli”, a mai spus Antonescu.
Articolul 1.1.4. din protocolul USL invocat de Victor Ponta prevede: „Conflictele publice între membrii partidelor, precum și atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din Alianță nu sunt permise”.
De asemenea, în protocolul Uniunii mai există o prevedere în cazul încălcării prevederilor acestui document la punctul 9.10: „Sancțiunile pentru încălcarea protocolului se asimilează celor pentru încălcarea statutelor partidelor, decise de fiecare partid în parte, din proprie inițiativă sau la solicitarea celeilalte părți”.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la finalul ședinței USL, că în cadrul Uniunii există „o problemă seriosă” care îl privește pe senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu, care ar fi dus o campanie împotriva PSD și are „o agendă proprie”.
„Avem o problemă serioasă în USL, noi cei de la PSD am invocat articolul 1.1.4. din acordul USL care prevede foarte clar că niciun membru al unui partid component nu poate să atace partidele celelalte, în cazul de față un senator PNL (Sorin Roșca Stănescu, n.r.) , și am cerut o poziție clară a PNL. (…) Acum situația este foarte gravă, încât e foarte clar că atunci când un membru al unui partid component duce o campanie alături de grupuri de interese împotriva unui alt partid trebuie luată o decizie”, a spus Ponta, precizând că „din fericire” acest articol din protocolul USL nu a fost invocat de la înființarea Uniunii.
Premierul a evitat să precizeze dacă a cerut sancționarea lui Sorin Roșca Stănescu și a susținut că a solicitat poziția oficială a PNL în acest caz.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, la finalul ședinței USL, că nu apreciază că în cazul senatorului PNL Sorin Roșca Stănescu există elementele pentru care să fie acuzat de ducerea unei campanii împotriva PSD sau a lui Victor Ponta, menționând însă că a avut afirmații excesive.
Joi, liderul senatorilor social-democrați, Ilie Sârbu, declară că „PSD nu mai are niciun fel de dispoziție de a trece cu vederea” ieșirile senatorului liberal Sorin Roșca Stănescu, al arătând că „lucrurile degenerează” și că PNL trebuie să ia o decizie.
Senatorii PNL care au demisionat din Comisia de anchetă a cazului judecătorului Corneliu Bârsan afirmă că prin acest gest protestează față de încercarea majorității PSD din Comisie de a mușamaliza încălcarea imunității diplomatice a magistratului român la CEDO.
„Am avut convingerea ieri, când am demisionat, că cei opt colegi care alcătuiau majoritatea în cadrul comisiei doreau cu orice preț să mușamalizeze o încălcare flagrantă a imunității judecătorului Corneliu Bârsan și a soției lui, încălcare care s-a săvârșit până la data de 29 noiembrie 2011, când soției i-a fost ridicată imunitatea de către plenul CEDO (…) Noi ne-am retras, acum se poate înmormânta oricând și comisia și orice anchetă în cadrul comisiei”, a spus miercuri senatorul Victor Ciorbea, într-o declarație de presă susținută alături de colegii săi Sorin Roșca Stănescu, Sorin Ilieșiu și Corneliu Dobrițoiu.
De asemenea, Sorin Roșca Stănescu a susținut că „îngroparea” activității comisiei a fost dorită de către membrii PSD ai acesteia, el arătând că la vârful conducerii PSD a existat o reticență față de anchetarea cazului de posibilă încălcare a imunității diplomatice. „De ce anume, nu știu, pot să bănuiesc legăturile care există la vârf cu domnul George Maior (…) Am certitudinea că, fără să vrem, încercând să aflăm adevărul în legătură cu această interceptare, ne-am apropiat cumva de un caz extrem de grav și nu m-aș mira ca într-o bună zi să aflăm că la capătul firului este președintele Traian Băsescu și directorul SRI”, a mai afirmat Stănescu.