Crin Antonescu a fost reales președinte al PNL de Congresul partidului, fiind de altfel singurul candidat pentru această funcție. În funcția de prim-vicepreședinte a fost ales primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, iar în cea de secretar general, deputatul Eduard Hellvig. PNL va avea 31 de vicepreședinți.
„Am și de această dată emoții. Este ultima oară când particip ca președinte al PNL la un partid al Congresului nostru”, le-a transmis Antonescu colegilor, la închiderea lucrărilor Congresului PNL.
Liberalul a spus că USL nu se va rupe până în 2016, deoarece are misiunea de a respecta angajamentele luate în fața electoratului.
De asemenea, liberalul a vorbit despre șansa PNL de a avea un candidat la președinție în 2014.
„Câștigarea președinției de un liberal în comportament, cu filozofie constituțională, nu va fi un câștig pentru PNL cum a fost practicat până acum în România, în sensul că va exista la Cotroceni cineva care va trage sfori, va face intrigi în favoarea PNL, un președinte care să iasă în campanii și să spună votați PNL sau care să vină la următorul Congres și să spună cutare să fie președinte și cutare să nu fie. Atunci când un președinte cu mentalitate și comportament liberal va ajunge la Cotroceni, abia atunci vom putea așeza definitiv și sănătos ceea ce înseamnă democrație liberală, parlamentară în România. Secretul eșecurilor din această istorie de 20 de ani este că nu am reușit să stabilizăm Parlamentul ca centru al vieții democratice din România”, a spus Antonescu.
Fostul președinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că modernizarea partidului a eșuat prin faptul că la Congres nu s-au acceptat alegeri uninominale pentru funcțile de conducere. De asemenea, el a propus ca PNL să susțină o nouă Constituție și nu revizuirea celei actuale. „Avem nevoie de o nouă Constituție, și nu de o Constituție peticită. România are nevoie de o Constituție modernă. Trebuie să avem curajul să adoptăm o formulă de republică parlamentară, formula parlamentaristă, fie o republică parlamentară, fie o monarhie constituțională”, a subliniat Tăriceanu.
Deputatul Ludovic Orban le-a cerut liberalilor să se trezească și să fie atenți la guvernarea cu PSD. „Nu mă simt în siguranță când la volan este copilotul, și nu pilotul, frica mea nu este că mă răstorn, ci că mă lasă în mijlocul deșertului abandonat”, a continuat atacul la adresa partenerilor de guvernare Orban. El a declarat că s-a simțit trădat de pactul de coabitare semnat de Victor Ponta cu președintele Traian Băsescu.
UPDATE 19.20 „Niciodată nu am dorit să iau mai mult de o sută de voturi dintr-o sută posibilă”, a glumit Crin Antonescu pe seama greșelii făcută de Gigel Știrbu, care a anunțat de la tribuna Congresului că președintele partidului a avut 1.434 de voturi pentru, în loc de 1.343 de voturi, ceea ce reprezenta 113%.
UPDATE 19.10 Crin Antonescu a primit cadou un steag „cu gaură în centru, simbolul Revoluției de la Timișoara”. Congresul PNL s-a încheiat.
UPDATE 19.08 Președintele PNL, Crin Antonescu, citește Rezoluția PNL privind politica externă.
UPDATE 19.05 Ministrul delegat, Cristian David, dă citire Rezoluției PNL referitoare la românii de pretutindeni. Toate rezoluțiile au fost adoptate de Congres prin vot.
UPDATE 19.00 Vicepreședintele Tudor Chiuariu prezintă o Rezoluție a PNL privind revizuirea Constituției – Parlamentul bicameral, stat național, drepturi și libertăți fundamentale garantate.
UPDATE 18.40 Vicepremierul Daniel Chițoiu prezintă o Rezoluție privind viziunea economică a PNL.
„PNL participă în cadrul USL cu zece miniștri pe zece portofolii care nu sunt de mâna a doua. Nu trebuie autoritățile publice locale să apeleze la ministrul bugetului pentru a li se aloca bani pentru proiectele de investiții sau cheltuielile curente, ci se pot adresa conducerii partidului și miniștrilor liberali. Miniștrii liberali sunt în echipă cu Victor Ponta. Putem influența deciziile Guvernului Ponta, avem ministru la Transporturi, la Sănătate, la Ape. Nu trebuie să aveți frica că miniștrii liberali sunt de mâna a doua sau nu au influență în Guvernul Ponta. În 2016 miniștrii liberali nu vor ajunge în deșert”, a precizat Chițoiu.
El i-a transmis fostului premier Călin Popescu Tăriceanu că, în proporție de 80%, măsurile din programul de guvernare sunt liberale.
„Nu le-am aplicat de la începutul guvernării, deoarece administrația fiscală nu este performantă pentru a putea implementa reduceri fiscale dintr-o dată. Sistemul de colectare va cunoaște o reformă din temelii, iar combaterea evaziunii fiscale este obiectivul meu principal de mandat”, a adăugat ministrul de Finanțe.
UPDATE 18.25 „Îl invit pe cel mai bun prieten din Europa, Sir Graham Watson”, a fost prezentarea făcută de Crin Antonescu președintelui liberalilor europeni.
„Boc și Băsescu au trecut cu buldozerul peste ce a construit guvernarea Tăriceanu. Va trebui să reconstruiți România. România poate oferi mai mult decât mâncare și vin bun, ciorbă și Chardonnay. Putem să-l învingem pe Băsescu aici, sigur că putem, nu există porc atât de mare încât ursul liberal să nu-l înghită”, a declarat Watson.
UPDATE 18.20 Sala îl aplaudă pe președinte al PNL – Crin Antonescu.
„Am și de această dată emoții. Este ultima oară când particip ca președinte al PNL la un partid al Congresului nostru. Echipa cu care împart acest vot nu este alcătuită doar din cei 31 de vicepreședinți, un prim-vicepreședinte și un secretar general, ci sunteți dumneavoastră toți și cei pe care îi reprezentați”, spus Antonescu.
UPDATE 18.15 S-a terminat numărătoarea voturilor de la Congres, Crin Antonescu a fost reales președinte al PNL. Moțiunea prezentată de domnul Crin Antonescu a primit 1343 de voturi pentru, 50 au fost nule, iar 44 împotrivă. Potrivit lui Gigel Știrbu, cel care a citit rezultatul votului de la tribuna Congresului, Crin Antonescu a primit 1434 de voturi pentru, ceea ce înseamnă peste 100% din cei care au votat. În documentele oficiale, rezultatul înregistrat este de 1343 de voturi „pentru”. „Din cauza emoției sau a grabei ce mă caracterizează am citit 1434, în loc de 1343 de voturi”, a rectificat Gigel Știrbu.
UPDATE 18.15 Organizatorii fac apel la delegații de la Congres să intre în sală, deoarece va urma discursului liberalului european Graham Watson. „Vă rugăm intrați în sală, pentru că după cum vedeți pe ecrane, sala nu arată foarte bine”, spun de la microfoane organizatorii. În sală intră președintele PNL, Crin Antonescu, însoțit de Graham Watson. În sală mai sunt aproximativ un sfert din delegații prezenți la deschiderea lucrărilor Congresului. Mulți se află deja în drum spre casă.
UPDATE 15.30 Începe votul pentru alegerea conducerii PNL.
UPDATE 15.20 Un membru PNL a cerut să fie introdus pe lista echipei lui Crin Antonescu, prezentându-se drept un tânăr avocat din Barou. Surse din PNL susțin că este băiatul deputatului Mircea Grosaru. Mircea Ionescu Quintus i-a cerut să renunțe la inițiativă, ținând cont că expirase termenul pentru depunerea candidaturilor. Sala l-a huiduit.
UPDATE 14.50 Vorbește vicepreședintele Relu Fenechiu. „PNL și-a atins obiectivele”.
UPDATE 14.30 Tudor Chiuariu susține că există televiziuni care emit doar pentru a-l calomnia pe Crin Antonescu.
„Emit televiziuni în România doar pentru a-l calomnia pe Crin Antonescu, nu-l vom mai lăsa singur”, a spus Chiuariu. El l-a atacat pe Traian Băsescu și regimul acestuia.
UPDATE 14.05 Deputatul Ludovic Orban se adresează Congresului: „sunt mândru că sunt membru PNL”.
„Ieri, am stat alături de Antonescu, Iohannis, Tăriceanu și m-am simțit mândru că sunt membru PNL. Aveți garanția că sunt alături de fiecare dintre dumneavoastră și de PNL”, a declarat Orban.
El nu a ratat ocazia de a puncta câteva puncte sensibile ale mandatului lui Crin Antonescu în fruntea partidului: referendumul din 2012 și alianța cu PSD. Potrivit lui Orban, referendumul pentru demiterea președintelui a întârziat momentul în care România putea reveni la normalitate, iar PNL să dea țării un președinte. „Am fost antrenați într-o acțiune care demarase și nu am putut pune la punct toate elementele strategiei”, a precizat Orban.
„Luna de miere s-a terminat. Hai să fim cinstiți într-un fel arăta Guvernul înainte de alegerile parlamentare și altfel arată, există o mare diferență între competențele miniștrilor liberali. Mie îmi place sistemul englezesc în care volanul e pe dreapta, în România sistemul e pe stânga. Nu mă simt în siguranță când la volan este copilotul și nu pilotul, frica mea nu este că mă răstorn, ci că mă lasă în mijlocul deșertului abandonat”, a continuat atacul la adresa partenerilor de guvernare Orban.
El a precizat s-a simțit trădat de Victor Ponta când acesta a semnat pactul de coabitare cu președintele Traian Băsescu.
„Nu pot trece în uitare o acțiune politică care m-a făcut să rămân cu gura căscată în care mi-a apărut cuvântul trădare de peste o sută de ori în gând, în care m-am trezit cu premierul României semnând un pact de coabitare cu Traian Băsescu pe care l-a dus la Bruxelles lui Schulz. Dacă îi promiți unei femei că vei oficia căsătoria la Primăria Capitalei dar o faci la sectorul 5, dacă îi promiți că o treci pragul, dar îi dai un brânci, dacă în loc să consumi căsătoria o pui să deretice prin casă, mireasa nu se simte prea bine. Dacă îi promiți nași oameni integri nu e bine dacă se trezesc cu nași ca Gabriel Oprea și Traian Băsescu„, a punctat Ludovic Orban.
Liberalul le-a cerut liberalilor să se trezească.
„Liberali treziți-vă, nu aș vrea să fim ca în basmul cu Pădurea Adormită în care să așteptăm să fim treziți de un print, ci în loc de prinț să-l vedem pe Făt Frumos din Lacrimi” și-a încheiat Ludovic Orban discursul la Congres.
UPDATE 13.45 Fostul premier și președinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu ia cuvântul la Congres.
„Este un moment deosebit în istoria PNL, deoarece marcăm un șir de victorii politice importante. PNL și-a căpătat statutul de partid mare în urmă cu zece ani, în 2004, când am intrat în Parlament ca o forță politică puternică, când a dat și primul-ministru.Modernizarea României ar fi trebuit să înceapă din interior, de la noi, de la Statut. Forma Statutului ar fi fost o primă demonstrație. Am eșuat, dar nu este sfârșitul lumii”, a declarat Tăriceanu.
Fostul președinte al PNL a propus ca partidul să propună o nouă Constituție, ci nu doar o revizuire a Legii Fundamentale.
„A doua etapă pentru modernizarea României ar fi revizuirea Constituției. Avem nevoie de o nouă Constituție și nu de o Constituție peticită. România are nevoie de o Constituție modernă. Trebuie să avem curajul să adoptăm o formulă de republică parlamentară, formula parlamentaristă, fie o republică parlamentară, fie o monarhie constituțională”, a subliniat Tăriceanu.
UPDATE 13.35 Propunerea pentru funcția de prim-vicepreședinte al PNL, Klaus Iohannis, vorbește de la tribuna Congresului.
„Renunț la președinția FDRG, dar nu la calitatea de membru al FDRG. Mulțumesc pentru căldura cu care m-ați primit în PNL. Trebuie să câștigăm președinția României cu domnul Crin Antonescu”, a spus primarul Sibiului.
UPDATE 13.30 Președintele PNL și-a prezentat echipa de conducere: „Pentru cei pentru care comentează malițios că sunt prea mulți, le spun că îmi pare rău că nu pot fi și mai mulți”. Crin Antonescu a uitat să-l prezinte pe lista vicepreședinților pe vicepreședintele Dan Radu Rușanu, glumind că a încercat să-l scoată pe acesta de pe listă, dar „reforma merge greu”.
Lista vicepreședinților
Daniel Chițoiu – vicepreședinte executiv cu atribuții privind coordonarea activității guvernamentale și a comisiilor de specialitate ale PNL
Radu Stroe – vicepreședinte executiv cu atribuții de aplicare a Statutului și a hotărârilor partidului
Eugen Nicolăescu – vicepreședinte executiv cu atribuții privind resursele umane
Norica Nicolai – vicepreședinte executiv cu atribuții în domeniul afacerilor europene, relațiile cu ALDE și Internaționala Liberală și coordonarea grupului parlamentar din PE
Mihai Voicu – vicepreședinte executiv cu atribuții în domeniul comunicării
Relu Fenechiu – vicepreședinte executiv cu atribuții privind relația cu partidele politice
Varujan Vosganian – vicepreședinte executiv cu atribuții privind programele și politicile sectoriale
Puiu Hașotti – vicepreședinte executiv cu atribuții de coordonare a activității grupurilor parlamentare
Dan Motreanu – vicepreședinte executiv cu atribuții de coordonare a rețelei electorale
Rareș Mănescu – vicepreședinte executiv cu atribuții de coordonare a Consiliului de Coordonare a Municipiului Bucurețti
Marcel Vela – vicepreședinte executiv cu atribuții privind administrația publică
Tudor Chiuariu – vicepreședinte executiv cu atribuții privind afaceri constituționale, politici legislative, drepturi și libertăți fundamentale
Ovidiu Silaghi- vicepreședinte executiv cu atribuții privind relațiile externe
Florin Alexe – vicepreședinte executiv cu atribuții de coordonare a organizațiilor speciale (TNL, OFL, CSL)
Mircea Diaconu – vicepreședinte executiv cu atribuții privind relațiile cu societatea civilă și minorități.
Ceilalți vicepreședinți ai partidului propuși pe lista lui Antonescu sunt: Cristian Adomniței, Cristinel Bîgiu, Ilie Bolojan, Aristotel Căncescu, Ciprian Dobre, Răducu Filipescu, Sorin Frunzăverde, Mircea Moloț, Marian Petrache, Cornel Popa, Robu Nicolae, Dan Radu Rușanu, Marius Stan, Romeo Stavarache, Florin Țurcanu, Horea Uioreanu.
UPDATE 12.30 Crin Antonescu își prezintă moțiunea cu care candidează pentru președinția PNL. El a spus că partidul trebuie să răspundă la trei întrebări: cine suntem, ce vrem și cum procedăm. Liberalul a adăugat că partidul este deschis tuturor personalităților și grupurilor cu vederi de dreapta.
„Orizontul nostru de dreapta este deschis, suntem gata să facem loc tuturor personalităților, grupurilor politice, civice, academice care au o orientare autentică de dreapta. Dacă moțiunea de astăzi poartă titulatura PNL – partidul dreptei românești, nu că numai noi suntem oameni de dreapta, vrem să spunem că un partid mare de dreapta este și nu poate fi altul decât PNL și toți oamenii și toate grupurile cu vederi de dreapta sunt așteptate în PNL„, a fost invitația lansată de Crin Antonescu.
Totodată, el a vorbit despre elementele fundamentale ale PNL: național, pro-occidental, accentul pus pe cetățean și nu pe stat.
„PNL rămâne și înțelege să își dezvolte dimensiunea de partid național, este singurul partid național din România, care nu doar în titulatura sa istorică, dar și în spectrul preocupărilor sale așează primordial națiunea română și interesul național”, a adăugat Antonescu.
El le-a spus delegaților la Congres că USL nu se va rupe până în 2016, iar al doilea angajament al PNL este acela de a câștiga alegerile prezidențiale.
„Câștigarea președinției de un liberal în comportament, filozofie constituțională nu va fi un câștig pentru PNL cum a fost practicat până acum în România, în sensul că va exista la Cotroceni care va trage sfori, va face intrigi în favoarea PNL, un președinte care să iasă în campanii și să spună votați PNL sau care să vină la următorul Congres cutare să fie președinte și cutare să nu fie. Atunci când un președinte cu mentalitate și comportament liberal, abia atunci vom putea așeza definitiv și sănătos ceea ce înseamnă democrație liberală, parlamentară în România, Secretul eșecurilor din această istorie de 20 de ani este că nu am reușit să stabilizăm Parlamentul ca centru al vieții democratice din România”, a afirmat Crin Antonescu.
UPDATE 12.20 Fostul președinte al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a spus că ar fi normal ca în PNL conducerea să fie aleasă uninominal, dar a prezentat și dezavantajele acestui sistem.
„Îmi spunea un prieten, știți câte liste circulă când se votează uninominal? Se produce o zăpăceală generală, fiecare e cu lista lui. Este normal să votăm uninominal, cu condiția însă să ne ridicăm noi la valoarea acestui principiu de alegeri”, a precizat Quintus.
UPDATE 12.10 Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că se simte puțin jignit ca membru PNL, deoarece cei care au atacat partidul în ultima lună nu au venit să vorbească și la Congres.
„Chiar dacă ne considerăm unii pe alții somnolenți, aceștia suntem. Mi se pare absolut normal, câtă vreme de cel puțin de trei patru săptămâni auzim public în fiecare seară discursuri critice de cum a ajuns partidul la ruși, de cum este anti-occidental, cum nu mai este democratic. Este marca PNL care deosebește PNL de altele, mi se pare de un minim respect să discutăm și în și cu PNL în Congres aceste lucruri. Iată de ce, în fața închiderii listei de vorbitori încerc un sentiment de mâhnire ca membru al PNL nu ca membru al PNL mă simt puțin jignit”, a spus de la prezidiu Crin Antonescu.
UPDATE 12.05 Ion Corbu, mebru la PNL Sector 6, a propus ca fostul președinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu să fie invitat la prezidiu, alături de ceilalți foști președinți ai partidului – Mircea Ionescu Quintus și Radu Câmpeanu.
UPDATE 12.00 Președintele PNL, Crin Antonescu și-a prezentat raportul de activitatea în fruntea partidului.
„S-a procedat la un partaj în legătură cu aceste ministere, nu neg că trebuie să fim în permanență vigilenți. Nu neg, ar fi copilărește, și în orice caz această copilărie nu-mi stă la îndemână, că trebuie să dai în fiecare zi o luptă chiar cu un partener, chiar cu un partener corect ca să-ți aperi sau să-țu crești șansele”, le-a spus liderul PNL delegaților veniți la Congres.
El a explicat de ce a fost nevoie de alianța cu PSD și PC.
„Opțiunea PNL de a construi împreună cu PC, ca etapă intermediară, ACD, apoi cu PSD USL, nu a fost impulsionată de voința unui singur om, a mea, sau a unui grup legitim de conducere, BPC. Ea a fost răspunsul pe care partidul cu majoritate l-a dat unei cereri, presiuni care venea din afară, din stradă, din societate, o societate din ce în ce mai disperată, umilită, care intrase în criză”, a subliniat Antonescu.
Liderul PNL nu a uitat să atace regimul Băsescu, principalul adversar al USL.
„Regimul Traian Băsescu a însemnat prezidențializarea anticonstituțională a regimului politic, a însemnat anexarea Guvernului la Palatul Cotroceni, a însemnat scoaterea Parlamentului prin intermediul majorității de atunci din circuitul deciziei și dezbaterii democratice. Interesul național al României a fost nu lăsat pe planul doi, neglijat, prost reprezentat, ci cu bună știință sacrificat din interese partizane, ale alceluiași grup adunat în jurul lui Traian Băsescu, indiferent că cei din grup s-au numit Emil Boc, Elena Udrea, Roberta Anastase sau Vasile Blaga”, a spus Antonescu.
Congresul ordinar al PNL a început, sâmbătă dimineața, la Palatul Parlamentului, delegații urmând să aleagă președintele partidului, funcție pentru care există o singură candidatură, cea a actualului lider liberal, Crin Antonescu.
În cadrul Congresului, Crin Antonescu și actualii membri ai Biroului Permanent de Conducere își vor depune mandatele.
Candidatul la funcția de președinte al PNL va prezenta delegaților programul de candidatură, moțiune care va fi dezbătută de participanții la Congres.
De asemenea, Crin Antonescu va prezenta propunerile sale pentru membrii viitorul Birou Permanent Național, propuneri care vor fi votate în bloc de către delegați.
Congresul va alege alături de președintele PNL prim-vicepreședintele partidului, 31 de vicepreședinți și secretarul general al PNL.Potrivit programului Congresului, în cadrul ședinței vor fi prezentate, dezbătute și aprobate rapoartele de activitate pentru perioada 5 martie 2010-22 februarie 2013.
La finalul Congresului, după discursului președintelui nou ales, ește așteptat să se adreseze delegaților liberali președintele ALDE, Graham Watson.
La Congres, care a început cu intonarea Imnului Național, a fost anunțată prezența unui număr de 856 delegați. „Sigur că e un proces în derulare. Numărul lor va crește, dar oricum suntem în cvorum”, a anunțat președintele PNL, Crin Antonescu.