Antonescu: Și Legea ANI ar trebui „clarificată”. ANI nu e instanță de judecată

Publicat: 07 02. 2013, 12:55
Actualizat: 06 02. 2019, 22:37

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, că pe lângă Statutul deputaților și senatorilor ar trebui ca și legea privind funcționarea Agenției Naționale de Integritate (ANI) să fie „clarificată”.

Antonescu a spus că ANI ar trebui să aibă atribuții în a se sesiza cu privire la o posibilă încălcare a legii, de a cerceta conflicte de interese sau situații de incompatibilitate, dar că regimul ANI nu trebuie să-l depășească pe cel al Parchetului, deoarece Agenția nu este instanță judecătorească.

„S-a invocat, în Parlament, cazul în care un cetățean obișnuit, care nu este parlamentar, din cauza propriei neglijențe poate să-și piardă pământul sau alte bunuri. Da, dar nu și le poate pierde nimeni altfel decât printr-o hotărâre judecătorească. În raport cu un parlamentar, dacă respectăm esența parlamentarismului, nu putem proceda cu decizii administrative, de genul aceleia prin care un ministru, să spunem, dă afară un director”, a subliniat liderul PNL.

El a atenționat că dacă parlamentarul, chiar cu întârziere, are câștig de cauză în instanță, nu i se mai poate da mandatul înapoi.

„Nu e vorba de persoana fizică, ci de faptul că o hotărâre administrativă nu poate să anuleze sau să schimbe voința populară, democratică. Numai o sentință judecătorească. Din acest punct de vedere, lucrurile ar trebui clarificate și la nivelul legii ANI”, a arătat Antonescu.

În opinia sa, ANI trebuie să aibă atribuții pentru a se sesiza, pentru a cerceta conflicte de interese, incompatibilități, dar să aibă „un regim cel mult ca al Parchetului, care atunci când se sesizează cu privire la o posibilă încălcare a legii deschide o anchetă, adună dovezi și cere trimiterea în judecată, și numai atunci când o instanță îl condamnă, respectivul om intră sub regimul pedepsei”.

„Nu putem face din ANI o structură administrativă care nu aparține puterii judecătorești. Nu putem face ceva care este mai mult ca Parchetul și care ține loc de instanță. ANI nu este instanță judecătorească”, a apreciat președintele Senatului.

Chestionat dacă apreciază ca normale discuțiile în contradictoriu din plenul Parlamentului la Statutul aleșilor, Antonescu a răspuns că rolul Parlamentului este de a oferi posibilitatea puterii și opoziției de a purta dezbateri argumentate.

„Nu sunt deranjat. Sunt obișnuit cu divergențele, cu diferențele de opinii. De asta suntem în Parlament. Dacă nu ar exista, dacă nu acesta ar fi până la urmă scopul unui Parlament, o dezbatere serioasă, atunci ar veni aici trei oameni și ne-ar spune, eu am 200 nu știu câte voturi, eu am 100 și ceva de voturi, eu am 30 și ceva de voturi și atunci lucrurile ar fi simple. Într-un fel, în această idee și în acest spirit, eu salut faptul că noul Parlament are un bun debut, cu dezbateri cu argumente, cu surprize”, a spus el.

Parlamentul a decis, joi, să retrimită pentru o săptămână la Comisia de statut raportul privind Statutul deputaților și senatorilor care admitea obiecțiile președintelui Traian Băsescu, după ce PNL a criticat textul privind incompatibilitățile și a anunțat că va vota împotrivă.