Antonescu: Vrem maximă transparență și consens la revizuire, dar accesul presei nu e obligatoriu
Președintele Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu, a declarat că în procesul parlamentar de revizuire sunt urmărite maxima transparență și consens posibil asupra deciziilor, care să nu fie luate în spatele ușilor închise, precizând însă că accesul presei la lucrări nu e obligatoriu.
Antonescu a susținut că în ceea ce privește revizuirea Constituției sunt avute în vedere două principii în baza cărora să se desfășoare acest proces, respectiv transparența și consensul maxim.
El a susținut că după ce tema revizuirii Constituției „a căpătat un loc concret pe agenda publică, din multe locuri s-au auzit din nou țevile de tun, gurile de foc ale propagandei”.
„Nu există niciun temei pentru a acuza de lipsă de transparență tot acest proces, nu există niciun motiv pentru a fi agitat spectrul sau spaima unei Constituții revizuite în spatele ușilor închise”, a afirmat Antonescu.
Președintele Comisiei de revizuire a susținut că va „garanta” aceeași transparență ca și în cazul activităților Forumului constituțional.
„Din punct de vedere al partidelor, al forțelor politice, nu e întâmplător că deja foarte multe puncte de vedere s-au făcut cunoscute, cele mai importante opțiuni au fost aruncate în dezbatere. Nimeni nu le ține secrete, nimeni nu dorește să găsească soluții pentru revizuirea Constituției în spatele ușilor închise, pe sub masă, sau înțelegeri de culise. Cred că înțelegem toți că revizuirea Constituției nu este un act legislativ și politic banal sau uzual”, a mai spus Antonescu.
Liderul PNL a mai declarat că procesul de revizuire excede intereselor directe ale formațiunilor aflate în acest moment la putere.
„Chiar dacă noi suntem în situația în care actuala majoritate însumează două treimi, nu rămân mai puțin actuale principiile căutării consensului maxim. Nu rămâne mai puțin important pentru noi, cei care suntem în majoritate, să discutăm pas cu pas această revizuire și, dacă se poate, să ajungem în cele mai bune cazuri la consens”, a susținut liderul PNL.
Antonescu a fost întrebat în ce măsură poate fi vorba despre transparența lucrărilor comisiei de revizuire, în condițiile în care presa nu va avea acces la lucrări.
El a susținut că va supune din nou votului comisiei, miercuri, propunerea ca presa să aibă acces la dezbaterile comisiei.
„Dacă ședințele nu sunt publice, nu înseamnă că acele lucrări sunt în spatele ușilor închise (…) Nici Curtea Constituțională când dezbate nu o face cu presă, nu înseamnă că deciziile CC nu sunt transparente – am dat un exemplu – pentru că opinia publică este informată cu ce s-a decis acolo, cu ce argumente, fiecare poate anunța după aceea ore întregi în conferințele de presă, în emisiuni de televiziune ce poziții a susținut, ce a zis ăla, ce n-a zis ăla, e o chestiune doar de funcționare a ședinței”, a replicat Antonescu.
El a mai susținut că este ultimul om politic care să fie interesat în a păstra tăcerea asupra lucrărilor comisiei.
„Din partea mea, le puteți televizia în direct, mai ales că pe unele posturi de televiziune câștigul este evident, că în moment ce televizați lucrările în direct nu pot exista lungi ședințe de înfierare a mea. Câștig timp”, a argumentat ironic liderul PNL.