Anunț de ultimă oră al Casei de Pensii București: Peste 470.000 de decizii de RECALCULARE emise

Publicat: 13 09. 2024, 18:06
Actualizat: 13 09. 2024, 18:07

Casa de Pensii a Municipiului București (CPMB) a finalizat recalcularea pensiilor pentru 470.833 de pensionari, în conformitate cu Legea 360/2023, a anunțat vineri Angela Lazăr, director executiv adjunct al instituției, într-o conferință de presă. Procesul a vizat corectarea inechităților din sistemul public de pensii și eliminarea discrepanțelor între pensiile stabilite la momente și pe legi diferite.

„La nivelul CPMB, au fost recalculate, începând cu 1 septembrie 2024, un număr de 470.000 de decizii”, a declarat Angela Lazăr.

Ea a subliniat că unii pensionari, în special cei cu stagii de cotizare mai mici de 25 de ani și cei care primesc indemnizații sociale, au constatat o scădere a cuantumului pensiilor.

Totuși, aceștia vor continua să primească pensia calculată conform legislației anterioare, fără scăderi efective.

Reprezentata CPMB a precizat că 17% dintre pensionari au fost afectați de această scădere, dar scopul principal al recalculării a fost de a adresa inechitățile și neconcordanțele din sistem.

Precizăm că obiectivul principal al recalculării pensii a fost acela de a corecta inechităţi şi neconcordanţe în sistemul public de pensii, urmărindu-se eliminarea discrepanţelor între categorii de pensii stabilite la momente diferite pe legi diferite şi, mai ales, a acelor categorii de pensii pentru situaţiile în care s-au contribuit similar, dar pensiile respective s-au stabilit la date diferit, a menţionat Angela Lazăr.

Distribuirea deciziilor și clarificări pentru pensionari

Deciziile de recalculare au fost transmise integral beneficiarilor prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română. „Toate cele 470.000 de decizii au fost transmise”, a confirmat Lazăr.

Pensionarii care nu au primit încă decizia de recalculare pot să o ridice direct de la Casa de Pensii, însă instituția face apel ca persoanele care și-au schimbat domiciliul să notifice schimbările, pentru actualizarea în sistemul de pensii.

În plus, pentru a facilita comunicarea cu beneficiarii și a răspunde întrebărilor legate de recalcularea pensiilor, au fost deschise ghișee suplimentare.

Decizii de revizuire și dreptul de contestație

Casa de Pensii București a mai anunțat că sunt în curs de emitere 774 de decizii de revizuire. De săptămâna viitoare, aceste decizii vor fi emise și comunicate beneficiarilor.

În total, au fost depuse 1.900 de cereri, dar nu toate se vor soluționa prin decizii de revizuire, unele fiind rezolvate prin răspunsuri administrative.

Pensionarii care sunt nemulțumiți de rezultatele recalculării sau de răspunsurile administrative au dreptul de a contesta deciziile în termen de 45 de zile, conform legii contenciosului administrativ. Aceștia pot apela la instanță dacă consideră că au fost nedreptățiți.

Sunt foarte multe situaţii în care cererile respective se soluţionează prin răspuns administrativ. Noi bineînţeles că am conexat deciziile depuse până în prezent cu dosarele de pensie, le-am verificat şi emitem începând de săptămâna viitoare decizii de revizuire, iar pentru celelalte situaţii vom emite răspunsuri administrative, iar pensionarii vor avea dreptul de contestaţie, de 45 de zile, după ce vor primi noile decizii de revizuire şi desigur şi răspunsurile administrative, conform legii contenciosului administrativ se pot contesta în instanţă, dacă sunt nemulţumiţi de răspunsurile primite, a precizat Lazăr.

CITEȘTE ȘI:

Acești 800.000 de pensionari români vor primi pensii mai mari, începând cu 1 ianuarie 2025

Ce au de făcut persoanele ale căror PENSII din TALON nu corespund cu acelea din DECIZIE/ „Diferențele vor fi achitate ulterior”