Anunțul făcut de Traian Băsescu în legătură cu OFIȚERUL ACOPERIT
Președintele a spus, răspunzând unei întrebări privind declarația vicepreședintelui Comisiei de control SIE, Ilie Sârbu, potrivit căreia Serviciul a comunicat că nu e niciun candidat la prezidențiale care să fie ofițer acoperit, că răspunsul lui Ilie Sârbu „acoperă doar o jumătate” din ceea ce el a declarat legat de acest subiect.
„Eu cred că ar fi foarte bine să știm exact ce am declarat eu, pentru că răspunsul domnului Sârbu acoperă doar o jumătate din ceea ce eu am declarat. Eu am spus că este un fost ofițer acoperit sau un ofițer acoperit, pentru că, atunci când știi despre cineva că a fost ofițer acoperit, nu știi și când i-a încetat mandatul și acesta este un lucru pe care trebuie să îl afli înainte de a fi candidat la Președinție. Cetățeanul să știe că are un președinte care nu are nimic de ascuns”, a spus Băsescu, la TVR1.
El a susținut că „Ilie Sârbu a mințit prin omisiune”.
„Domnul Sârbu a mințit prin omisiune astăzi, și nu numai asăzi. Dânsul este într-o lungă campanie, de când am făcut această afirmație la un post de televiziune, nu contenește să își aducă aminte că nu există ofițer acoperit. În familia dânsului, vrea să spună. Da’ dosarul lui Băsescu… Frate, dar îmi căutați dosarul de 25 de ani. Nu este. Ce v-am spus că este, aia s-a găsit la SRI, rapoartele de voiaj, nu altceva”, a mai arătat Băsescu.
Întrebat dacă va face și alte completări la această afirmație privind ofițerul acoperit, președintele Băsescu a spus că nu va face acest lucru acum.
„Nu aș veni în acest moment, am și eu o oarecare planificare, vreau să fie un moment în care să aibă acces toată presa, când voi spune un lucru sau altul”, a precizat Băsescu.
Șeful statului a ținut să menționeze că ceea ce este cert, pentru că a văzut foarte multe speculații, este: „să nu se aștepte nimeni că va fi un document al serviciilor secrete”.
„Nu poate fi așa ceva, dacă aș fi primit informația scris de la SIE, spre exemplu, care i-a spus domnului Sârbu că nu există ofițer acoperit printre candidați (…) Problema pe care am ridicat-o este dacă a fost un ofițer acoperit. Eu sunt convins că o astfel de afirmație nu face rău nimănui, o astfel de recunoaștere, dacă va fi. Problema este alta, un fost ofițer acoperit nu poate să fie liniștit, indiferent ce altă funcție are”, a mai explicat Băsescu.
Potrivit lui Băsescu, „dacă ai ceva, când vorbim de președintele României, CV-ul tău trebuie să fie complet și electoratul să știe cine este cel care” candidează.
Președintele a adăugat: „Ar putea să fie niște probleme, dacă ai fost cumva într-o situație de incompatibilitate, spre exemplu să fi fost angajat în justiție, la acea vreme. Toți fac trimitere la legea 303/2004, care a stabilit niște incompatibilități, pentru judecători și procurori, politicieni, membri ai Guvernului, dar legea 92/1992, la doi ani de la Revoluție, avea o prevedere expresă, pentru procurori și judecători, că nu pot fi ofițeri acoperiți”.
Train Băsescu a ținut să repete că nu a primit „un astfel de document, cu nume și prenume, de la vreun serviciu de informații al României”, în care să i se spună că a fost sau este ofițer acoperit un membru al guvernului.
„Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, eu ar fi trebuit să tac. Sunt șef de stat și știu ce înseamnă secretul de stat”, a adăugat Băsescu.
El a afirmat că „discutăm de o perioadă de după 1990”. „Dacă, totuși, printre candidați există un domn care a avut în trecutul lui un astfel de lucru care, repet, nu este nimic rușinos, mai ales că vorbim despre o perioadă de după 1990, dar acest lucru trebuie recunoscut”.
Traian Băsescu a arătat că a dorit să facă niște precizări: „Nu discutăm despre recunoașterea de către vreun serviciu de informații a acestei stări de fapt, pentru că, repet, dacă ar fi existat așa ceva, eu nu aș fi deschis niciodată subiectul, nu aveam voie. Cât timp nu a existat, am voie, nu divulg un secret de stat, ci exprim un punct de vedere”.