„Am decis să-mi păstrez această independență (politică -n.r.) până la capătul mandatului și să nu mă prezint la alegerile din 2016, tocmai pentru a-mi păstra credibilitatea că ceea ce vreau să fac ca și prim-ministru și ceea ce acest guvern vrea să facă este ceea ce spune. Vrem să ne concentrăm mai ales pe un fel de a face administrație în România pentru a crește eficiența și credibilitatea administrației pentru că din prespectiva mea și din prespectiva noastră, ca Guvern, creșterea încrederii în stat pornește mai ales și în primul rând de la calitatea administrației publice în raport cu cetățeanul și în raport cu misiunile pe care le are”, a spus Cioloș în discursul la Ambasada României la Berlin, în cadrul vizitei oficiale din Germania.
Premierul a mai ținut să precizeze faptul că este convins că, în timp, ceea ce va face guvernul pe care îl conduce în acest an se va resimți „inclusiv în modul în care România va fi apreciată în exterior și în Uniunea Europeană”.
Cioloș a menționat că românii din Germania sunt ”cunoscuți și recunoscuți” ca fiind o comunitate bine integrată, adăugând că modul în care sunt percepute comunitățile de români din statele membre contribuie la imaginea României în Uniune. El a anunțat că va efectua o nouă vizită în Germania în primăvara acestui an, vizită ce va avea un „preponderent caracter economic”.
În cadrul vizitei pe care a efectuat-o joi la Berlin premierul Dacian Cioloș a avut pe agenda oficială și o întrevedere cu Stanislav Tillich, președintele Bundesrat, în cadrul căreia a arătat că România dorește să beneficieze de expertiza de dezvoltare a landurilor din estul Germaniei.
De asemenea, Dacian Cioloș s-a întâlnit și cu Karl-Heinz Brunner, Rainer Arnold, Christoph Bergner, Ute Vogt, Patrick Sensburg, reprezentanți ai Grupului parlamentar de prietenie din Bundestag. Parlamentarii germani au fost interesați atât de dimensiunea economică a relațiilor româno-germane, cât și de aplicarea sistemului de învățământ dual, modalitatea în care românii din diaspora își pot exercita dreptul la vot și de continuarea luptei anticorupție, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.
Prim-ministrul a fost primit, joi la Berlin, în cadrul unei vizite oficiale, de cancelarul german Angela Merkel, însă nu a fost respectat întocmai protocolul pentru că fanfara nu a mai intonat imnul României din cauza temperaturilor scăzute de la Berlin.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, la Berlin, după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Dacian Cioloș, că România a făcut eforturi în ceea ce privește apărarea granițelor și combaterea corupției, dar așteaptă raportul CE, în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen.