Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a cerut sâmbătă Guvernului Orban să ia în considerare creșterea pensiilor și alocațiilor.
Tăriceanu susține că, în contextul actualei crize provocate de pandemie, creșterea cu 40% a pensiilor ar putea reprezenta „colacul de salvare pentru multe zeci de mii de locuri de muncă”.
Liderul ALDE susține că în acest moment membrii Guvernului sunt mai preocupați de numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate în România și mai puțin de situația unor sectoare din economie și de românii care au rămas fără locuri de muncă în ultimele luni.
„În condițiile în care toți guvernanții sunt cu ochii doar pe cifrele cu bolnavii de coronavirus și aproape nici unul dintre ei cu ochiul pe economie, lucrurile merg prost. De acord, viețile sunt cele mai importante, dar nici lupta pentru creșterea sau măcar păstrarea locurilor de muncă nu trebuie ignorată.
În fiecare zi sute de companii românești sunt nevoite să concedieze mii de oameni. Probabil că nu va mai dura mult până când se vor pierde zeci de mii de locuri de muncă în fiecare lună. Întârzierea deschiderii afacerilor din HORECA, din transporturi, din construcții, din comerț sau chiar din industria showbizz-ului, să zicem așa, agravează situația. Lipsa de încredere a populației în măsurile pe care guvernul le-a luat îi face pe români să fie temători în a cumpăra orice. Lumea se restrânge la lucruri de strictă necesitate și acest comportament începe să afecteze grav industriile din domeniul bunurilor de consum (auto, industria ușoară, comerț, etc)”, a scris Tăriceanu pe Facebook.
Fostul premier a adăugat că situația din sectorul construcțiilor se va agrava în următoarea perioadă, iar lipsa creditării va contribui la această înrăutățire.
Tăriceanu mai spune că măsurile luate de Guvern îi ajută prea puțin pe cetățeni.
„Situația din construcții este de asemenea complicată pentru că, pe de o parte, marii angajatori au constatat că angajații pot lucra și de acasă și în consecință pot economisi bani neavând nevoie de birouri, ceea ce va reduce cererea de noi clădiri de birouri, iar, pe de altă parte, angajații neavând siguranța zilei de mâine nu se vor mai gândi la investiții într-o casă sau apartament și atunci zeci de mii de constructori vor rămâne fără locuri de muncă. Colac peste pupăză avem aceleași bănci puțin prietenoase care preferă să-și plaseze toți banii la Ministerul de Finanțe, fără risc și la dobânzi foarte bune. De ce s-ar chinui cu persoane fizice sau juridice unde e mult de muncă?
Situația nu este bună deloc. Măsurile timide pe care guvernul Orban le-a luat e clar că nu funcționează. Amânarea ratelor, suspendarea executărilor silite, plata șomajului tehnic îi ajută pe oameni, dar nu le rezolvă principala problemă: siguranța unui loc de muncă.
Este clar că IMM INVEST, vedeta programului economic, nu funcționează așa cum ar fi trebuit. Era de așteptat să fie așa pentru că e birocratic, consumator de timp și energie și foarte complicat”, spune Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu mai spune că, deși Guvernul Orban „mai are puțin timp de stat la Palatul Victoria”, guvernanții trebuie să ia în considerare faptul că o mărire cu 40% a pensiilor va însemna „un colac de salvare” pentru zeci de mii de locuri de muncă, pentru că banii ar urma să se întoarcă în economie.
„Chiar dacă mai are puțin timp de stat la Palatul Victoria, guvernul Orban poate să se reîntoarcă cu fața la cei care țin cu adevărat economia în mișcare: consumatorul!
Vine momentul când vor trebui să decidă dacă măresc pensiile și alocațiile conform legii. Când vor lua aceste decizii îi îndemn să se gândească la faptul că pensiile mărite cu 40% nu sunt doar o reparație meritată pentru seniorii noștri, dar pot fi colacul de salvare pentru multe zeci de mii de locuri de muncă! Pentru că acești bani se vor întoarce instant în economie și o vor ține în viață până când lanțurile economiei globale se vor reface!”, a adăugat fostul premier.
Vineri, premierul Ludovic Orban a declarat că pensiile urmează să fie mărite, însă a evitat să dea detalii și cu privire la procentul cu care acestea vor crește.
Declarația lui Orban vine după ce ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a sugerat că o creștere de 10% a pensiilor ar putea fi sustenabilă.