Apelul europarlamentarului Victor NEGRESCU: Avem nevoie de mai mult sprijin din partea Uniunii Europene pentru SĂNĂTATE

Publicat: 16 10. 2024, 20:36
Actualizat: 16 10. 2024, 20:39

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a subliniat, miercuri, importanța creșterii finanțării europene pentru sănătate, evidențiind că programul EU4Health, parte din bugetul anual al Uniunii Europene, reprezintă doar 0,29% din totalul de circa 200 de miliarde de euro pentru anul 2025, echivalentul a aproximativ 583 de milioane de euro.

Avem nevoie de mai mult sprijin din partea Uniunii Europene pentru sănătate. Raportat la întregul buget anual al UE pentru anul 2025, de circa 200 de miliarde de euro, programul european pentru sănătate, EU4Health, reprezintă în propunerea Comisiei Europene doar 0,29%, echivalentul a circa 583 de milioane de euro, a afirmat Negrescu.

În calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE, Victor Negrescu a reușit să includă în poziția oficială a legislativului european cereri pentru mai multe resurse dedicate sănătății, în special prin programele EU4Health și Horizon Europe.

Fondurile sunt destinate pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, combaterea cancerului, tratarea bolilor rare și a celor care afectează copiii și tinerii, precum și pentru îmbunătățirea sănătății mintale.

Eurodeputatul S&Da subliniat că, pe termen lung, este crucial să se asigure o finanțare mai consistentă din partea Uniunii Europene pentru sectorul sănătății.

Pe termen lung însă trebuie să ne asigurăm că vor fi mai multe resurse europene pentru sănătate care, împreună cu fondurile din Programul Operațional Sănătate și PNRR, să conducă la accesibilizarea tratamentelor și tehnologiilor medicale precum și la reducerea inegalităților dintre statele membre.

Victor Negrescu s-a arătat încântat de faptul că a găzduit în Parlamentul European evenimentul intitulat „Politicile europene de sănătate și impactul lor asupra țărilor din Centrul și Estul Europei și României”, organizat în parteneriat cu publicația Gândul.

La eveniment au participat decidenți europeni, asociații profesionale și experți din domeniu, care au discutat despre provocările și oportunitățile actuale în domeniul sănătății în regiune.

CITEȘTE ȘI:

Rafila: „Ne gândim să DEZVOLTĂM centrele comunitare integrate cu asistență stomatologică și unele care să deservească unde nu sunt medici școlari”

Cristian Bușoi: „Finanțarea sistemului de sănătate, marea provocare a României în 2025”

Alexandru Rogobete: „26 miliarde de lei, programul global de DEZVOLTARE a sistemului de sănătate prin investiții, digitalizare, tranziție verde”

Victor NEGRESCU anunță adoptarea rezoluției pentru bugetul UE: Priorități pentru inundații, SCHENGEN și educație

Victor Negrescu, vicepreședinte PE: ,,Parcursul european al Republicii Moldova este aproape de a DEVENI ireversibil“