Aplauze la audierea lui Claudiu Năsui: „Haideți să nu susținem în Parlament lucruri în care avem un interes individual” – VIDEO
This browser does not support the video element.
Claudiu Năsui a primit aplauze, marți, în timpul audierilor pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului, atunci când i-a dat replica unei deputate PSD care i-a criticat politica privind promovarea și susținerea exportatorilor pentru participarea la târguri sau expoziții internaționale. Audierile s-au finalizat, însă, cu un aviz negativ, dar acesta este consultativ, decizia finală urmând să de ia miercuri, la votul din plenul comun al celor două camere ale Legislativului.
Propus de premierul desemnat Dacian Cioloș, președintele USR, pentru un nou mandat de ministru, Claudiu Năsui a răspuns întrebărilor și criticilor adresate de membrii celor șase comisii de specialitate reunite.
Elena Stoica, deputat PSD de Vrancea, membru al Comisiei pentru industrii și servicii, a intervenit pentru a atrage atenția asupra atitudinii fostul ministru privitoare la exportatorilor României. „Dumneavoastră categoric ați rămas blocat într-o idee, că acești exportatori ai României cheltuie banii contribuabililor. Stimate domnule ministru, mă doare faptul că dumneavostră chiar n-ați înțeles nimic”, a afirmat Elena Stoica, criticând lipsa de promovare a exportatorilor și susținerea participării la târguri și expoziții internaționale.
„Nu vă zice nimic faptulcă ați șters România de pe harta internațională, că în anul 2020, când toți exportatorii României au ieșit după anul greu de pandemie, când toate târgurile internațioale de profil, repet și mp iertați și-au deschis porțile, firmele românești n-au putut să aibă acces de toată lumea s-a întrebat de ce nu e prezentă România? Dvs știți că în ani de zile aceste firma au făcut o imagine? Aveți legislație pe care ați ignorat-o, că fiecara țară își organizează legal pavilioane unde merg exportatorii și fac o imagine țării?”, a afirmat Elena Stoica în ședință. Deputatul PSD a fost criticat că face o declarație politică, moment în care a adresat și întrebarea cu ce măsuri au fost înlocuite internaționalizare ași promovarea la export, după ce „au trecut opt luni de zile și nu ați mai lăsat pe nimeni să mai plece, ați distrus economia României”.
„Problema mea nu e să judec exportatorii”
„Dacă o firmă de-a mea ar fi beneficiară directă a statului român n-aș apăra acest program atât de tare”, a răspuns Claudiu Năsui. „Întrebarea se susține, nu are legătură cu o firmă sau cu alta”, s-a auzit comentariul unui coleg din sală.
„Problema mea nu e să judec exportatorii, întrebarea este dacă oamenii ăștia sunt exportatori. Peste jumătate din firmele acestea nu sunt nici măcar exportatori, unele au cifră de afaceri zero, nu au angajați sau un angajt sporadic, ne-am uitat și pe istoricul lor. Problema nu e să ajuți exporturile, ci să ajuți sau nu o mafie”, a completat Claudiu Năsui. Candidatul a precizat că cele două firme ale deputatului Elena Stoica au luat peste 250.000 de lei prin acest program. „Haideți să nu susținem în Parlament lucruri în care avem un interes individual. (aplauze – n.r.) Și asta este exact ce trebuie să fac: să avem un program care autentic îi ajută pe toți românii, nu doar pe unii și exact asta este propunerea pe care am avut-o”, a conchis Claudiu Năsui.
„Sunt firme în România care au făcut tot ce le este posibil să asigure locuri de muncă, să facă exporturi și să aducă valută în Țara Românescă”
Elena Stoica a spus că acuzațiile sunt nefondate, iar „domnul ministru nu poate să depășească faptul că într-adevăr sunt firme în România care au făcut tot ce le este posibil să asigure locuri de muncă, să facă exporturi și să aducă valută în Țara Românescă”.
Firmele menționate de Claudiu Năsui sunt SC Tricotton Junior SRL și SC Proxima Moda SRL, ambele cu sediu în Panciu, Vrancea, la prima Elena Stoica este asociat unic, la cea de-a doua, asociat, conform declarației de interese din iunie 2021.
Conform declarației de avere, depusă în iunie 2021, în ultimul an fiscal Elena Stoica obținuse un venit de peste 25.000 de lei de la SC Tricotton Junior SRL și de peste 42.000 de lei de la Proxima Moda SRL, la ambele în calitate de director, în timp ce indemnizația de la Camera Deputaților trecută în declarație este de 4.171 de lei. De la Proxima Moda a încasat și dividende de peste 146.000 de lei.
SC Tricotton Junior SRL, activitate în fabricarea altor articole de imbracaminte (exclusiv lenjeria de corp), a avut în 2020 un profit net de 221.203 de lei și nu a avut niciun salariat, după ce, în anul anterior, a avut o pierdere netă de 2.113 lei și niciun salariat.
SC Proxima Moda SRL, cu acelați CAEN, a avut în 2020 un profit net de 135.137 de lei ți un număr mediu de salariați de 50 de persoane, iar în anul anterior, 2019, avusese un profir net de 146.809 de lei și 88 de salariați, potrivit datelor de pe site-un Ministerului Finanțelor Publice.
Măsurile din programul de guvernare
Claudiu Năsui este unul dintre miniștrii demisonari din Cabinetul Cîțu iar la prezentarea bilanțului a subliniat nevoia de reformă din companiile de stat, amintit de decizia de a elimina funcțiile de administratori speciali.
În urma unor verificări, la începutul anului, într-un demers fără precedent, fostul ministru „a desecretizat” toate contractele mai mari de 5.000 de euro pe care instituția le-a atribuit unor entități private. La un prim calcul, Ministerul Economiei a plătit anul trecut nu mai puțin 18 milioane de lei pentru participarea României la 14 târguri internaționale: „prestare servicii pentru organizarea participarii operatorilor economici” la diferite târguri, printre care târguri de modă, târguri de turism, tehnologice, în marile orașe ale lumii precum Köln, Paris, Dubai, inclusiv târguri tehnologice în India.
În programul de guvernare propus de Dacian Cioloș și validat în forurile USR, una dintre măsurile la capitoll Economie este „transformarea schemei de mers la târguri prin finanțarea arbitrară a unor firme selectate de minister într-o formă de credit fiscal pentru promovarea exporturilor, disponibil pentru toate întreprinderile exportatoare”, menționată după „decăpușarea companiilor de stat” și „gestiunea portofoliulului de companii de stat”.