Asociația Autism România: Afirmația lui Iohannis, NU putem să ne prefacem că suntem AUTIȘTI, este de CONDAMNAT. Dobrovolschi: Președintele nu a avut intenția de a încălca dreptul la DEMNITATE

Publicat: 19 12. 2018, 11:39

Purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că șeful statului „nu a avut sub nicio formă intenția de a încălca dreptul la demnitate al persoanelor care suferă de autism” și își cere scuze dacă sunt persoane care s-au simțit lezate.

„Președintele României nu a avut sub nicio formă intenția de a încălca dreptul la demnitate al persoanelor care suferă de autism. Președintele României își cere scuze dacă, în urma afirmației dumnealui, sunt persoane care s-au simțit lezate”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi.

Declarația Mădălinei Dobrovolschi vine după ce Klaus Iohannis a declarat marți seara că „nu putem să ne facem că suntem autiști și să ne prefacem că nu se discută OUG pentru amnistie”, în contextul în care a precizat că e absolut obligatoriu ca întreaga agendă să îi fie trimisă când se pregătește o ședință de Guvern, precizând că doar el are căderea să vadă dacă sunt acte care intră sub incidența articolului 87.

„Dacă ne uităm la alte guverne PSD, nu putem să ne facem că suntem autiști și să ne prefacem că nu se discută de OUG pentru amnistie. Ultima OUG a dus la revoluție în stradă”, a afirmat Iohannis.

Și premierul Viorica Dăncilă și-a cerut scuze, în luna februarie, după ce a folosit termenul „autiști” în luna februarie, când s-a referit la persoanele care ar „dezinforma Uniunea Europeană”, pe motiv că „știu realitatea, dar nu vor să o accepte”. CNCD a decis ulterior că declarația Vioricăi Dăncilă se încadrează în limitele libertății de exprimare și nu constituie discriminare.

Asociația Autism România despre declarația lui Iohannis:Este de condamnat. E o stigmatizare în plus

„Afirmațiie lui Klaus Iohannis privind autiștii sunt de condamnat pentru că reprezintă o stigmatizare în plus”, spune președintele Asociației Autism România, Liuba Iacoblev, precizând că așteaptă ca președintele să-și ceară scuze public. Iacoblev spune că au fost lezate persoanele cu autism.

„Orice politician care ar face o astfel de afirmație este de condamnat. (…) E o stigmatizare în plus. Atunci când cineva de la nivel înalt spune acest lucru este un exemplu prost de urmat. Persoanele sunt stigmatizate, pentru că nu se spune frumos despre autism. (…) Conotația este negativă și bineînțeles că sunt lezate persoanele cu autism”, a spus, pentru MEDIAFAX, președintele Asociației Autism România, Liuba Iacoblev.

De asemenea, Liuba Iacoblev susține că așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să-și ceară scuze personal, nu prin purtătorul de cuvânt, îndemnându-l să ia exemplul Vioricăi Dăncilă.

Totodată, sursa citată mai arată că pentru persoanele cu autism nu este important ca Iohhanis să fie sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

„Nici la alți politicieni nu am solicitat să fie sancționați, am considerat că este mai puțin important acest lucru. Nu cred că aduce mult în plus față e o sancțiune publică și o luare de poziție în care ne manifestăm supărarea și dezacordul față de aceste afirmații ale oamenilor politici, cu atât mai mult cu cât ele sunt la vârf: președinte, prim-ministru”, a adăugat Liuba Iacoblev.

 

 

Asociația Autism Europa Bistrița a sesizat CNCD

Președintele Asociației Autism Europa Bistrița, Ana Dragu, a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în legătură cu afirmația președintelui Klaus Iohannis privind autiștii, după ce, anterior, tot ea a sesizat CNCD despre limbajul premierului Viorica Dăncilă.

Potrivit Anei Dragu, președinte al Asociației Autism Europa Bistrița, în declarația publică făcută în cadrul întâlnirii pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o marți seara, a spus: „Iar dacă noi ne uităm în urmă, ce s-a întâmplat cu aceste guverne pesediste, pot să vă spun că nu ne putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere. Se discută despre ea”.

Ana Dragu consideră că o astfel de afirmație este jignitoare pentru persoanele cu autism și familiile lor.

„O astfel de afirmație este jignitoare pentru persoanele cu autism, pentru familiile lor și cei care lucrează cu aceștia spre binele lor, îi stigmatizează și mai mult pe acești oameni. Afirmația este absolut regretabilă, mai ales că vine din partea unui demnitar de cel mai înalt rang, din partea președintelui României. Un demnitar ar trebui să îi privească și respecte pe toți cetățenii țării în mod egal și să nu îi eticheteze folosind diagnostice medicale pe post de adjective. Iar adjectivul cu conotații negative este din nou cel „rău”, reprezentat de „autiști”, adică de copiii noștri, soții, părinții, frații noștri, pe care îi priviți ca fiind de condiție inferioară”, a scris Ana Dragu în petiția adresată CNCD.

Ana Dragu solicită CNCD să ia măsuri în acest caz.

„Vă solicit ca, pe lângă aplicarea amenzii contravenționale, să dispuneți aplicarea părții care a săvârșit fapta, să publice în mass-media, un rezumat al hotărârii, prin care se constată săvârșirea contravenției, precum și orice măsură necesară pentru înlăturarea consecințelor acestei fapte”, a scris Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa Bistrița, în petiția adresată Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Reprezentanții Asociației Autism Europa Bistrița arată că unul din 100 de copii se naște cu o tulburare din spectrul autismului, așadar există aproape 10.000 de persoane cu autism, plus familiile lor, „care așteaptă să fie tratați cu respect de către reprezentanții statului român”.

CNCD, despre declarația președintelui: Comparabilă cu cea a premierului Dăncilă

Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că speța ar fi comparabilă cu cea a premierului Viorica Dăncilă, când s-a decis că nu a discriminat.

„CNCD a decis în cazul Dăncilă că nu suntem în prezența unei discriminări și logic ar fi își mențină jurisprudența. Am fost singurul cu opinie separată în cazul Dăncilă, care am arătat că având în vedere funcția pe care o ocupă doamna Dăncilă și efectele declarației persoanei care are o funcție de înaltă demnitate publică sunt altele decât ale unui cetățean care nu este într-o astfel de poziție, dar am avut alte șapte opinii majoritare, în care s-a arătat că se încadrează în limita exprimării de exprimare. Ca atare, logica ar trebui să fie identică.Trebuie să fim consecvenți, fără să mă antepronunț. Dar cele două spețe, din câte am citit, sunt comparabile”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele CNCD, Asztalos Csaba.