Atac dur al lui Liviu Dragnea la PNL: „Eu nu vreau să particip la o mare minciună. Țara nu mai poate fi guvernată în acest fel”
După câteva săptămâni de contre între Crin Antonescu și Victor Ponta și o împăcare anunțată în pripă de premier, numărul doi în PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, cere tranșarea rapidă a situației din USL, după ce 63 de parlamentari liberali, printre care și ministrul de Interne Radu Stroe, i-au luat prin surprindere pe pesediști cu un proiect de lege care cere revenirea la sistemul în două tururi de alegere a primarilor, și desemnarea șefilor de Consilii Județeen din rândul consilierilor. Concret, Dragnea a propus o ședință a USL în care să se decidă dacă PNL și PSD merg mai departe împreună sau separat.
„Poate să fie o inițiativă, noi nu o susținem în niciun fel. O să discutăm în Parlament, din moment ce nu s-a discutat în USL când s-a depus, discutăm în Parlament și tranșăm în Parlament. Nu putem continua așa, această țară nu poate fi guvernată în acest mod. Aceste lucruri trebuie tranșate foarte rapid. Suntem în stare să mergem mai departe cu acest USL și să urmărim obiectivele stabilite politic în programul USL pe care le-am prezentat în 2011, pentru programul de guvernare asumat de noi cu bună credință, bine, dacă nu putem, trebuie să hotărâm, să nu păcălim populația. Chiar nu mai merge, eu nu mai vreau să particip la o mare minciună„, a spus Liviu Dragnea.
Ponta:” Avem în fiecare zi scandal la București, nu ne lipsește niciodată”
Aflat la Constanța, premierul Victor Ponta a refuzat să comenteze acest proiect de lege inițiat de liberali. „Acum suntem la Constanța, nu la București. Despre alegerea președinților de Consilii Județene vorbim la București, când ajungem acasă, unde este scandalul pe Dâmbovița. Avem în fiecare zi scandal la București, nu ne lipsește niciodată”, a declarat Ponta.
Hașotti: „Pe noi nu ne sperie nimeni”
Semnatarii proiectului de lege care vizează schimbarea modului de alegere a primarilor și președinților de CJ susțin însă că este dreptul lor să aibă asemenea inițiative și că reacțiile pesediștilor sunt nefondate. Liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti, a punctat că, într-adevăr, o discuție în cadrul USL trebuia făcută, însă „nimeni nu sperie pe nimeni” cu asemenea reacții.
„Nu înțeleg de ce se inflamează atât de tare PSD-ul. Trebuie să fie limpede, USL e convenabil atât PSD, cât și PNL. Nimeni nu poate speria pe nimeni. E adevărat, trebuia să discutăm în USL, greșeala noastră. Dar de aici până la astfel de reacții… Nu înțeleg de ce atâția nervi. Să se rețină, pe noi nu ne sperie nimeni”, a declarat Hașotti, contactat de gândul.
Nici liderul deputaților liberali, Andrei Dominic Gerea, nu vede motivele pentru care colegii de alianță au avut reacții atât de tăioase.
„Noi în PNL avem o minimă libertate, câștigată la naștere, putem depune inițiative liniștiți. Asta e doar o propunere, care poate fi respinsă fără probleme dacă nu e de acord la nivelul USL, dar îmi pare rău că nu am luat și semnătura colegilor de la PSD care au fost de acord. E o biată inițiativă legislativă, aveam de gând să discutăm în USL abia după ce ajungea la Cameră”, a spus Gerea pentru gândul.
În plus, acesta a comentat și reacția președintelui CJ Prahova, pesedistul Mircea Cosma, în opinia căruia discuțiile cu privire la o relansare a economiei ar fi fost mai potrivite în acest context. „Noi, bieții parlamentari, relansăm mai greu economia. Când cerem bani pentru ceva, ni se spune să stăm în banca noastră că nu sunt bani. Nu era intenția noastră să supărăm PSD-ul. Antonescu nu și-a expus un punct de vedere, a lăsat sala sa vorbească. Atât timp cât și în PNL au fost reacții negative, nu înțeleg de ce se agită atât domnul Dragnea”, a punctat el.
Deputatul PNL Mircea Dolha i-a găsit chiar o scuză vicepremierului Liviu Dragnea. „A trecut prin multe, e supărat și-l înțeleg. Dar să nu mai fie, că după norii negri, o să iasă și soarele”, a spus liberalul.
„Sunt nervi consumați degeaba, o pierdere de vreme. Nu poți să iei dreptul unui parlamentar să depună inițiative”, a spus și președintele PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir, contactat de gândul.
Ce au discutat liberalii
Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, precum și revenirea la sistemul alegerii indirecte a șefilor de CJ au fost discutate în ultima ședință a conducerii PNL, fiind luată decizia de a nu fi asumată de partid, dar subiectul să fie discutat în USL, au precizat pentru Mediafax, surse din PNL.
În ședința Biroului Permanent al PNL de vinerea trecută, subiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin și a șefilor de CJ în mod indirect a fost ridicat de deputatul PNL, Victor Paul Dobre, cel care a inițiat propunerea legislativă, conform surselor citate. În urma discuțiilor divergente asupra acestui subiect, s-a convenit ca propunerea legislativă să nu fie asumată în numele PNL, iar inițiativa să fie ridicată în discuțiile din conducerea USL, au precizat surse din conducerea PNL.
Cu toate acestea, propunerea legislativă fusese deja depusă în Parlament, printre cei 63 de senatori și deputați care propun revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari și la alegerea șefului Consiliului Județean în mod indirect, de către consilieri, aflându-se și ministrul de Interne, Radu Stroe.
Potrivit proiectului de lege dacă niciun candidat nu obține 50% din voturi, se organizează un al doilea tur de scrutin, iar „alegerile pentru consilieri și pentru primari sunt valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot”.
Vezi proiectul de lege AICI
O lege cu frica de PSD
Legislația actuală prevede că primarii și președinții de Consilii Județene sunt aleși cei care se clasează pe primul loc în alegerile organizate într-un singur tur, indiferent de numărul de voturi obținute.
Liberalii susțin, în expunerea de motive a propunerii legislative, că revenirea la sistemul în două tururi ar rezolva o problemă de reprezentativitate. De asemenea, ei atrag atenția că „prin menținerea sistemului de vot într-un singur tur este avantajat partidul care controlează actul guvernamental, dându-i posibilitatea de a-și prezerva pozițiile ocupate prin sprijinirea cu prioritate a propriilor primării”.
„Prin revenirea la două tururi s-ar da cetățenilor o a doua șansă să-și voteze candidatul preferat sau chiar să își schimbe opțiunea între primul tur și al doilea, încurajând contopirea intereselor candidaților care se bucură de succes în primul tur, fiind astfel posibile înțelegeri între partide și candidați în al doilea tur. Competiția electorală ar fi mai dinamică”, mai susțin liberalii semnatari ai proiectului legislativ.