În loc să critice decizia CCR, guvernanţii mai bine s-ar fi apucat să facă proiectul de lege, pentru că nu e prima dată când se întâmplă ca o ordonanţă dată în pandemie să fie declarată neconstituţională, a declarat, luni seara, fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.
Ori facem stat de drept şi respectăm toate regulile statului de drept, ori ne jucăm de-a ţara”, a spus, luni seara, la Digi 24, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, care a precizat că el crede cu tărie în principiul de drept roman «Fiat Justitia pereat Mundus», în privinţa deciziei CCR pe internare obligatorie, izolare şi carantină.
„De la început am spus că guvernanţii în loc să se apuce să critice Curtea, să înjure judecătorii, mai bine s-ar fi apucat să facă proiectul de lege, pentru că au mai păţit în primăvara aste cu COVID-ul, când s-a trecut de la starea de urgenţă la starea de alertă. Nu era legislaţie şi ştiţi bine că trei zile s-au rugat de oameni să stea în casă. Acum, când Curtea a dat această decizie, s-a repetat figura. Eu cred că ei aşa vor să facă”, a spus Zegrean.
Acesta a precizat că şi pe site-ul Comisiei de la Veneţia, „pe care nu o suspectaţi că e pesedistă”, scrie clar că „şi în stare de urgenţă statul de drept trebuie respectat”.
„Puneţi asta pe ecrane, să vadă poporul, să vadă politicienii mai întâi. Nu Curtea Constituţională e de vină că legile se fac neconstituţionale”, a mai spus fostul preşedinte al CCR.
Zegrean a menţionat că deşi decizia CCR a fost dată acum două săptămâni, guvernanţii nu s-au grăbit să intre în legalitate.
„Guvernanţii sunt obligaţi să pună în acord legea cu decizia Curţii. Aşa scrie în Constituţie. Şi au avut timp să o facă”, a mai spus Zegrean.