Atanasiu:Cetățeni din mai multe localități din Alba, luați cu dubele la audieri privind referendumul
Președintele PNL Alba, deputatul Teodor Atanasiu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că mai mulți cetățeni din diverse localități din Alba au fost ridicați „cu dubele” în ultimele zile și duși la audieri la DNA Alba Iulia pentru presupuse fraude privind referendumul.
Teodor Atanasiu a spus că mai mulți locuitori din Șpring, Cugir, Arieșeni, Galda de Jos, Scărișoara sau Câmpeni au fost ridicați în ultimele zile „cu dubele” și duși la audieri la DNA Alba Iulia, pentru presupuse fraude din timpul referendumului privind demiterea președintelui Traian Băsescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Atanasiu a afirmat că în ultimele zile a fost informat de primarii acestor localități, care sunt membri PNL, dar și de unele dintre persoanele audiate despre aceste acțiuni ale procurorilor.
„S-a întâmplat în multe localități ale județului. Eu am aflat poate de o parte din cazuri (…) De exemplu, la Șpring, care a fost prima localitate atacată cu dubele, la 8 dimineața i-a ridicat pe unii din Primărie, pe alții de acasă. Pe o doamnă care are un copil de un an și ceva a ridicat-o de acasă tocmai când îi dădea să mănânce copilului, a trebuit să-și cheme soțul de la serviciu să stea cu copilul”, a spus Atanasiu.
El a adăugat că, după ce au fost aduși la Alba Iulia „cu dubele”, oamenii, care sunt membri PNL sau foști reprezentanți ai partidului în secțiile de votare de la referendum, au fost audiați cu privire la posibile fraude din timpul scrutinului din 29 iulie.
„Sunt niște lucruri care seamănă cu anii ’50 din România și în niciun caz cu un stat democratic european. Și tare m-aș bucura să îl văd și eu pe solul acela american care venea acum câteva zile să ne spună câtă democrație ne face Traian Băsescu și că ar trebui să-l aducem înapoi la Cotroceni, să i se întâmple și lui așa ceva în America să văd ce mai spune”, a spus Teodor Atanasiu.
El a adăugat că „într-un stat democratic procurorul nu trimite duba după tine, ci îți trimite citația ca să te prezinți la audieri într-o anumită zi, la o anumită oră”.
Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, și Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobrițoiu, sunt urmăriți penal de către DNA Cluj, alături de alte patru persoane, pentru infracțiuni la legea referendumului, informează DNA.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au început urmărirea penală față de Teodor Atanasiu – deputat, președinte al organizației județene PNL Alba, pentru folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, prevăzută în art. 13 din Legea 78/2000, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzută în art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobrițoiu, este urmărit penal pentru trafic de influență, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzute în art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Totodată, s-a început urmărirea penală față de Bogdan Cristian Măgurean, reprezentant al unei societăți comerciale de pază și protecție, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni: cumpărare de influență, complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului prevăzută în art. 26 Cod penal raportat la art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, Gheorghe Grosu, Radu Stelian Rus și Nicușor Ștefan Hanzi, în sarcina cărora s-au reținut următoarele infracțiuni: complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzută în art. 26 Cod penal raportat la art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.
În rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii afirmă că există indicii cu privire la faptul că, în cursul lunii iulie 2012, învinuitul Teodor Atanasiu, în înțelegere cu învinuitul Dumitru Samson, a inițiat o acțiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania și Banat la referendumul din 29 iulie 2012 prin sensibilizarea acestuia cu recompense în bani și alte foloase materiale.
„Concret, s-a stabilit că, în cursul dimineții de 29 iulie 2012, în înțelegere cu Atanasiu, Samson a apelat la sprijinul învinuitului Bogdan Cristian Măgurean(cunoscut interlop din Cluj-Napoca, cu relații în diverse clanuri interlope) pentru ca, în schimbul unor sume de bani, să acționeze în ziua referendumului pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot (în special persoane cu un nivel scăzut de educație), iar, pe de altă parte, să pregătească în toate marile localități de pe raza județelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Arad, Timiș grupuri de interlopi care să fie pregătiți să intervină, la nevoie, în locațiile unde se solicită sprijin. Măgurean Bogdan a acționat în sensul celor stabilite, în condițiile în care i s-a pus la dispoziție un spațiu din sediul organizației PNL Cluj-Napoca, iar Samson Dumitru l-a pus în legătură cu mai mulți lideri locali ai PNL pentru a le acorda sprijinul în același scop. Măgurean Bogdan, prin intermediul altor persoane, a mobilizat votanții de pe raza acestor județe, cărora le-a transmis promisiunile făcute de învinuitul Samson Dumitru, constând în bani și alte foloase materiale”, se arată în comunicatul DNA.
Conform sursei citate, toate aceste promisiuni de foloase materiale au fost îndeplinite la sfârșitul zilei de 29 iulie 2012 și în zilele următoare, banii fiind transmiși lui Măgurean de Samson, iar, pe de altă parte, Atanasiu, prin intermediar, a remis o sumă de bani învinuitului Gheorghe Grosu.
De asemenea, s-a stabilit că, în schimbul sprijinului acordat, învinuitul Samson i-a promis învinuitului Măgurean că va utiliza influența de care se bucură la nivelul ministerelor și îi va influența pe funcționari să acorde contracte firmei de pază și protecție reprezentate de Măgurean.