Șefii Parlamentului s-au mișcat repede, după spectacolul de luni, cu urlete, invective și hârtii aruncate pe la prezidiu, de senatoarea Diana Șoșoacă. După doar câteva ore, de la ședința cu scandal între Diana Șoșoacă și Marcel Ciolacu, în care s-a votat eliminarea pensiilor parlamentarilor, Birourile Permanente s-au reunit și au hotârât, la 7 seara, să trimită la plen o propunere de modificare a regulamentului activităților comune ale celor două camere. Conform noilor reguli, abaterile disciplinare îi vor lăsa pe aleși fără jumătate din indemnizație, personal la cabinet sau cu timp redus de vorbit la microfon. În funcție de caz.
Noul regulament interzice transmisiunea live din afara propriei bănci. Iar, în timpul plenului comun, parlamentarii nu au voie să afișeze bannere, să țipe și să recurgă la violență fizică sau injurii la adresa altui parlamentar.
Cu alte cuvinte, se legiferează ceea ce cu toții învățăm în primii 7 ani de viață, adică bunul-simț, după cum a spus social-democratul, Dan Suciu.
Bunul-simț a suferit și la ședința în care s-au adoptat noile reguli de conduită a parlamentarilor. Fostul deputat USR, Andrei Lupu, nu a putut să-și exercite dreptul de a se adresa colegilor, din cauza senatoarei Șoșoacă. Nervozitatea și apucăturile din Parlament, din ultimul timp, l-au determinat pe Lupu să depună un proiect de lege prin care candidatul la parlamentare trebuie să prezinte un certificat medico-legal phihiatric.
”Ieri (n.r. luni) în Parlament nu am asistat doar la o criză de nervi, ci la o isterie necontrolată din partea Dianei Șoșoacă. Nimic din ceea ce face aceasta doamnă nu are legatură cu comportamentul normal al unei persoane, nu este o manifestare politică și nici un act de opoziție”, transmite Andrei Lupu, printr-un comunicat.
În expunerea de motive inițiatorul arată că ”tulburările psihice grave pot influența judecata și capacitatea de a lua decizii informate și echilibrate, iar evaluarea psihiatrică a candidaților ar putea contribui la eliminarea celor care ar putea fi vulnerabili în ceea ce privește starea lor mintală și care ar putea fi susceptibili de a lua decizii neadecvate sau nepotrivite în cadrul funcției parlamentare”.
Noul regulament a fost adoptat cu 264 voturi pentru și 36 împotrivă. Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, le-a transmis parlamentarilor că nu are nicio satisfacție să-și sancționeze colegii. Diana Șoșoacă nu se teme. „Pe mine nu mă oprește decât Dumnezeu”, a spus senatoarea de la tribună.
”Nu este o măsură nici anti o doamnă senator (n.r. cu referire la Diana Șoșoacă), nici anti un grup parlamentar extremist sau mai puțin extremist, este împotriva huliganismului, a mahalagismului și a atitudinilor agresive și extremiste”, a spus Simonis.
Senatoarea Diana Șoșoacă Ivanovici, care a vorbit doar 10 secunde, a avut o nedumerire: cum se va face diferența între voci ridicate și țipete? Șoșoacă le-a transmis șefilor de ședință că abia așteaptă să-i măsoare perimetrul de unde filmează. 10 secunde, i-a replicat Simonis. ”Vă place 10 secunde? Atât vă place. Orban avea un minut”, i-a răspuns Șoșoacă lui Simonis.
Schimbul de replici nu s-a oprit aici. Simonis s-a întors la microfon și a transmis, fără țintă directă, că în ultimele zile, unele doamne au dormit prost. ”Incursiunea lui Prigojin la Moscova v-a speriat și v-a făcut să fiți nervoși la plen.” A venit și răspunsul lui Șoșoacă: ”dă-i prostului putere și săracului avere. Dacă săracul mai poate rămâne omenos, prostul nu e prost destul până nu e și fudul.”
Diana Șoșoacă a fost sancționată cu avertisment scris, în aprilie 2021, de Biroul Permanent al Senatului pentru nerespectarea prevederilor regulamentului, exercitarea în mod abuziv a mandatului, comportament injurios, calomniator la adresa unor membri ai Senatului. Dianei Șoșoacă i s-a interzis să mai reprezinte instituția în relațiile externe, pe o perioadă de trei luni.
USR a cerut retrimiterea la comisie a proiectului. Solicitarea nu a fost admisă iar USR s-a abținut de la vot.
În forma adoptată, se consideră abateri utilizarea cardului personal de vot de către un alt parlamentar, transmisiunea live sau înregistrarea ședinței de plen comun și a ședinței birourilor permanente sau comisiilor cu alte mijloace decât cele aflate în dotarea Camerei și a Senatului, transmisiunea live din afara perimetrului alocat grupului parlamentar. De asemenea, sunt interzise desfășurarea bannerelor, utilizarea violenței fizice și verbale împotriva unui senator, deputat sau alt demnitar.
Parlamentarii care se abat de la reguli pot primi una dintre următoarele sancțiuni: diminuarea indemnizației cu până la 50%, pe o durată de maximum 6 luni, reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde, retragerea personalului de la cabinet și a autoturismelor.
CITEȘTE ȘI: