Prima pagină » Știri politice » ATENȚIE | Olaf Scholz și Karl Nehammer pun la cale soarta României în Schengen. Cei doi cancelari se întâlnesc, vineri, la Salzburg

ATENȚIE | Olaf Scholz și Karl Nehammer pun la cale soarta României în Schengen. Cei doi cancelari se întâlnesc, vineri, la Salzburg

ATENȚIE | Olaf Scholz și Karl Nehammer pun la cale soarta României în Schengen. Cei doi cancelari se întâlnesc, vineri, la Salzburg

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, merge într-o vizită anunțată de luni bune, în Austria. Este prima întâlnire bilaterală dintre Olaf Scholz și cancelarul austriac, Karl Nehammer, în Austria, de când și-a preluat mandatul, în decembrie 2021. Un subiect central pe agenda discuțiilor este spațiul Schengen. Cei doi oficiali vor susține o conferință de presă comună, la ora prânzului.

Scholz îi întoarce vizita lui Nehammer, care a fost la Berlin, în martie 2022. Discuția se va concentra probabil pe problemele actuale de politică de securitate, în special pe războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei, precum și pe problemele actuale de politică europeană și economică.

Karl Nehammer îl primește pe Olaf Scholz la Salzburg și vor discuta, printre altele, despre spațiul Schengen, după ce Austria s-a opus aderării României și Bulgariei.

Sunt foarte mulțumit că Olaf Scholz va vizita oficial Austria, pentru prima dată în timpul mandatului său, săptămâna viitoare. Ne vom întâlni la Salzburg, pentru a face schimb de opinii asupra problemelor de politică economică, migrație și Schengen, a transmis cancelarul austriac, pe rețeaua X.


Cancelarul Nehammer va aborda, în discuția cu omologul său, cursul de acțiune al Uniunii Europene în lupta împotriva migrației ilegale și problema controalelor la frontierele interne ale UE, scrie Kurier.

Avem provocări comune în domeniul migrației și a spațiului Schengen. Germania efectuează în continuare controale la frontiera cu Austria, ceea ce arată că sistemul Schengen nu funcționează structural, a explicat, înaintea vizitei, cancelarul Nehammer, citat de Kurier.

Cancelarul Germaniei a oferit promisiuni României că susține pe deplin aderarea la spațiul Schengen, inclusiv în timpul vizitei premierului Marcel Ciolacu la Berlin.

Voi încerca să-i conving pe cei care sunt sceptici să-i convingă că sunt de acord cu acest pas”, a spus Olaf Scholz la conferința de presă comună cu premierul Marcel Ciolacu.


Austria a cerut, la începutul acestui an, construirea unor garduri la frontieră, cu fonduri UE, în schimbul acceptării ca România și Bulgaria să adere la Schengen. Până acum, Comisia Europeană a refuzat.

Publicația Kurier, din Austria, a scris că Olaf Scholz a ignorat apelurile țării vecine, pentru că are interese economice în România.

Grupul german de armament Rheinmetall a anunțat recent că va înființa un centru de întreținere și logistică în România, în aprilie, pentru armele și vehiculele livrate în Ucraina.

„Germania este un investitor cheie în România. Schimburile noastre comerciale au atins recent un nou record ”, a subliniat Scholz, alături de președintele Klaus Iohannis. În spatele lui au strălucit steaguri ale României, Germaniei, UE și NATO, relata Kurier despre vizita lui Olaf Scholz în România, din luna aprilie.

 

Problema imigrației ilegale, pe care o clamează Austria lui Nehammer ca să justifice blocarea accesului României în spațiul de liberă circulație, ar veni, de fapt, din Ungaria. Asta a scris publicația maghiară 24hu, în articolul intitulat „Prietenul lui Nehammer, Orban, este co-responsabil pentru problema imigrației în Austria”. Citește articolul aici.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | De ce are nevoie România pentru a putea adera, în toamnă, la Schengen. Europarlamentar: „Austria nu mai are acum acele argumente

EXCLUSIV | Șase luni fără ca Austria să accepte aderarea la Schengen. Cum poate schimba Spania veto-ul austriac. ”Nu e nevoie de încă o umilință”

EXCLUSIV | Răspuns oficial al Ministerului de Interne din Austria, pentru Gândul: „Ne opunem aderării României la Schengen. Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți” 

EXCLUSIV | Pot fi România și Bulgaria separate la votul Schengen? Fost ministru de Interne: „Separarea ar însemna să instalăm pe Dunăre măsuri pe care acum nu le avem. A merge pe teza asta înseamnă a căuta un motiv de amânare”

Autor