Judecătoarea CCR Iulia Motoc a primit miercuri aviz negativ în audierile din comisiile juridice și pentru drepturile omului ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru funcția de judecător la CEDO. Cele mai multe voturi le-a primit Florin Streteanu,fiind votat de 25 de parlamentari.
Iulia Motoc, în schimb, a primit cele mai puține voturi din partea comisiilor, doar 12.
Alături de Motoc și Streteanu a mai fost audiată și Bianca Guțan, care a fost votată de 24 deputați și senatori. În același timp, a fost audiat și Tudor Panțâru, pe lista de rezervă, acesta primind 23 de voturi.
Avizul comisiilor este pur consultativ, Guvernul având posibilitatea de a schimba lista cu propuneri înainte de a o trimite la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Deși specialiștii au declarat anterior pentru gândul că audierile din comisiile reunite reprezintă o simplă formalitate, președintele Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, a precizat că avizul dat este foarte important.
„Avizul nostru de astăzi are o relevanță deosebită și pentru cetățenii pe care noi îi reprezentăm”, a spus Chiuariu.
Iulia Motoc s-a retras înainte de finalizarea audierilor, judecătoarea trebuind să ajungă la Curtea Constituțională.
În prima jumătate a lunii iunie, o comisie guvernamentală, condusă de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a audiat cei șapte candidați înscriși pentru postul de judecător CEDO, însă doi dintre aceștia, Codrin Miron și Paul Vasilescu,s-au retras. În urma audierilor, cel mai bine s-au clasat Florin Streteanu, Bianca Guțan și Iulia Motoc, aceasta din urmă fiind creditată cu cele mai multe șanse pentru ocuparea locului de judecător la CEDO.
Lista cu cele trei nume va ajunge și la Comisia Juridică a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care va analiza propunerile și va avea ultimul cuvânt în alegerea judecătorului CEDO al României, urmând ca votul final să fie dat în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Din această comisie fac parte, din partea României, deputatul PSD Florin Iordache și senatorul PNL Tudor Chiuariu. În cele din urmă, judecătorul CEDO este votat deAdunarea Parlamentară a Consiliului Europei,un organism politic.