AUDIO Crin Antonescu la Interviurile Gândul: „Nu eu am fost inițiatorul acțiunii de suspendare din 2012″. PLUS. Cu cine s-a întâlnit Băsescu înainte de a semna pactul de coabitare cu Ponta
Fostul lider al USL, Crin Antonescu, a declarat într-un interviu pentru gândul că nu a fost în vara lui 2012 cel care a inițiat demersul de suspendare și că această decizie a fost „precipitată” de conflictul apărut între Victor Ponta și Traian Băsescu din cauza Consiliului European și a scandalului de plagiat. Antonescu precizează că își asumă acțiunea de suspendare și chiar „conducerea acțiunii”.
Gândul: Apar periodic noi informații despre pactul de coabitare semnat de Victor Ponta și Traian Băsescu. O astfel de informație este că dumneavoastră ați consultat trei zile acel document, privind coabitarea instituțională, cum domnul Radu Stroe venea și vă aducea noi versiuni ale documentului și dumneavoastră mai puneați un rând sau mai scoteați câte un rând din acel pact de coabitare.
Crin Antonescu: Este o minciună sfruntată, una din lungul șir de minciuni pesediste. Eu nu am consultat și cu atât mai puțin nu am lucrat, modificat ceva pe un document a cărei existență sau a cărei necesitate mai bine zis am negat-o în permanență, inclusiv în cursul întâlnirii avută la Cotroceni. Nu am fost niciodată de acord cu acest document, cred că nu l-am citit niciodată de la cap la coadă cu atenție, l-am răsfoit, ca să zic așa…
L-ați răsfoit când erați la Cotroceni sau înainte?
Crin Antonescu: În seara acolo când am fost la Cotroceni au avut loc niște discuții, în care în permanență eu am susținut ideea că nu este nevoie și nu e cazul să semneze așa ceva. Dacă e vorba de chestiuni punctuale, două – trei, nu mai multe, i le-am indicat domnului Ponta ca exemplu pentru faptul că un asemenea document este aberant. Vorbea spre exemplu, de o anumită formă a legii sănătății, îmi aduc aminte lucrul acesta, pe care l-am dat și discuția cu domnul Ponta și cu domnul Ponta și Băsescu. Că o lege nu poate face obiectul unei negocieri între Parlament, Guvern și președinte. Că o lege este atributul legislativului sau într-o anumită formă a Guvernului și că președintele nu are nici o treabă cu asta.
LA FINALUL INTERVIULUI PUTEȚI ASCULTA FRAGMENTE DIN INTERVIUL CU FOSTUL PREȘEDINTE PNL, Crin ANTONESCU
Acestea sunt minciuni pesediste care încearcă să prezinte un Victor Ponta și un PSD mari anti-băsiști, dar care au făcut toate aceste compromisuri. O minciună este că eu m-am înțeles cu domnul Ponta asupra propunerilor de procurori. Domnul Ponta s-a înțeles cu domnul Băsescu, nu cu mine, care am fost împotriva acestei formule, care doream o formulă cu oameni noi, o susțineam pe Mona Pivniceru la Ministerul Justiției, care lucra după regulile stabilite de Comisia Europeană la o asemenea formulă. Nu am fost de acord cu Roșia Montană și pentru oamenii pentru acces cu memoria faptelor se poate vedea că din acest moment am spus ce cred despre pactul de coabitare, numirea procurorilor, moment în care ne-am și retras ministrul, am spus nu cauționăm așa ceva, iați ministerul pe care domnul Ponta l-a și luat de altfel, ca să facă aceste numiri la fel și cu Roșia Montană. Ideea penibilă, minciunea penibilă, că domnul Ponta s-a înțeles cu mine ca să facă aceste lucruri impopulare și eu să le critic și domnia sa să le asume, este demontată tot de memoria arhivei. De fiecare dată când eu am spus nu e bine asta, nu sunt de acord cu asta a intrat în polemică cu mine, apărând punctul de vedere pe care l-a adoptat.
De fiecare dată apar ca martori ai acestui moment, domnii Ponta, Dragnea și Constantin și spun o altă versiune.
Crin Antonescu: Și dacă am fi într-un proces la tribunal, probabil că nu ar fi suficientă mărturia cuiva ca Daniel Constantin sau a cuiva ca domnul Dragnea. Evident că domnii Dragnea și Constantin mint, iar la povestea cu pactul de coabitare domnul Constantin nici nu a fost implicat, la povestea cu procurorii nici atât.
Dar știa că urma să mergeți la Palatul Cotroceni.
Crin Antonescu: Domnul Constantin putea să știe ce urmează, domnul Ponta putea să-l informeze. Îl pune astăzi să declare una sau alta, domnul Constantin este un valet al premierului, nu este vreo persoană care să poate depună mărturie în ceva. Nu are rost să discutăm despre numărul martorilor domnului Ponta. Eu iau faptele drept martor, iar faptele repet chiar dacă sunt falsificate masiv de dimineață până seara pe Antena3 și RTV, faptele de arhivă sunt acolo. Cine vrea le poate găsi.
Ați avut vreo informație că a existat o întâlnire preliminară între domnul Dragnea și domnul Băsescu în privința acestui pact de coabitare, în negocierea acestui pact de coabitare?
Crin Antonescu: Nu am avut o informație în sensul că cineva, vreun oficial mi-a adus la cunoștință chestiunea aceasta. Convingerea mea este că da, dar este prea puțin important, prea puțin interesant să discutăm acum despre întâlnirile văzute sau nevăzute ale domnului Dragnea. Responsabilitatea politică este a domnului Ponta și este a mea. Este o chestiune între mine și domnul Ponta.
Există o parte din electorat care spune că nu îl poate vota pe Crin Antonescu deoarece a participat la la suspendarea președintelui în vara lui 2012.
Crin Antonescu: Am participat la acțiunea de suspendare, îmi asum această participare și această conducere chiar a acțiunii, ceea ce spun de atunci și o voi mai spune totdeauna dacă este nevoie este că toate acele acțiuni nu au fost nicidecum o lovitură de stat și s-au petrecut în cadrele constituționale. Cu greșeli, ce erori, cu precipitări, dar în cadrele constituționale.
La întâlnirea decisivă, a fost propunerea dumneavoastră să înceapă acest proces de suspendare a președintelui Băsescu? Domnul Ponta în luna mai a anului 2012 nu era nici pro, nici contra și după aceea a venit decizia suspendării.
Crin Antonescu: Nu eu am fost inițiatorul acțiunii de suspendare, dar am participat la ea și mi-o asum în întregime.
Dar cui i-a aparținut demararea acestui proces?
Crin Antonescu: Să zicem că a fost o decizie comună, precipitată de anumite tensiuni între președinte și premier. Dacă știți cine era premier și președinte la vremea respectivă aveți răspunsul.
Cele două teme aflat în dispute erau legate de Consiliul European și cea legată de plagiat.
Crin Antonescu: Vă aduceți aminte foarte bine.
Au fost cele două teme de conflict între Palate un rol în suspendarea președintelui Băsescu.
Crin Antonescu: După părerea mea, în mare măsură da.
A decis Victor Ponta că este momentul să fie suspendat Traian Băsescu după ce a intrat în conflict cu acesta pe cele două teme?
Crin Antonescu: Victor Ponta nu putea decide singur aceste lucruri, decizia mi-o asum în egală măsură cu Victor Ponta, dar fără îndoială că aceste elemente au avut un rol important în orientarea lui Victor Ponta spre o asemenea decizie.