Întrebat, într-o conferință de presă, cum comentează situația legată de hotărârea pe care Senatul ar trebui să o emită în cazul Dan Șova, Zegrean a răspuns că nu poate să dea consultanță pe teme de constituționalitate, arătând că CC nu are posibilitatea să oblige pe nimeni să facă ceea ce scrie în decizia Curții.
„Nu avem nicio posibilitate să obligăm pe nimeni să facă ceea ce scrie în decizie. Constituția spune că deciziile Curții sunt obligatorii de la data publicării. Mai mult decât atât ce vreți să vă spun?. Sunt obligatorii, trebuie să facă”, a spus Zegrean.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marți, că prin decizia Biroului Permanent Comisia Juridică trebuie să redacteze o hotărâre care să ateste rezultatul votului din 25 martie, în cazul Șova, și apoi să o trimită la Monitorul Oficial, pentru a căpăta forță juridică.
Președintele Senatului a arătat, după ședința Biroului permanent, că s-a dorit lămurirea unei probleme de natură exclusiv tehnico-juridică, și nicidecum o problemă de natură politică.
„Senatul, prin decizia Curții Constituționale, este obligat să redacteze o hotărâre care să ateste rezultatul votului din 25 martie. Sunt diverse opinii de natură juridică care nu sunt neapărat convergente cu ceea ce este decizia Curții. Eu cred că, dincolo de opiniile politice și juridice, așa cum am constatat astăzi, în ședința Comisiei Juridice, din partea colegilor liberali, trebuie să fie lăsate deoparte și să respectăm, întocmai, decizia Curții”, a spus Tăriceanu.
El a menționat că „în motivarea CC se spune foarte clar – în fine, aceasta este decizia Curții și trebuie să o respectăm – că în data de 25 martie s-a luat o decizie, ceea ce urmează în momentul de față este doar să se redacteze acea hotărâre, ca o completare tehnico-juridică, astfel încât documentul, prin publicarea în Monitorul Oficial, să capete forță juridică”.
„Astăzi în Biroul permanent s-a decis să se însărcineze comisia juridică cu redactarea textului acestei hotărâri, care urmează să reprezinte materializarea solicității și deciziei Curții, pe care urmează să o publicăm în Monitorul Oficial”, a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.
El a menționat, despre afirmația președintelui Comisiei Juridice, că o astfel de hotărâre redactată de comisia juridică este ilegală, că „a luat notă de aceste opinii politice, dar că în final trebuie să prevaleze deciziile Curții Constituționale”.
„Senatul trebuie să redacteze hotărârea din 25 martie. Curtea Constituțională a considerat că în 25 martie votul a reprezentat hotărârea Senatului și ea trebuie să fie redactată și trimisă spre publicare”, a mai explicat Tăriceanu.
Întrebat cine își va asuma această hotărâre, după redactarea sa de către comisia juridică, Tăriceanu a replicat: „Hotărârile sunt ale Senatului și hotărârea Senatului a fost votul pe care l-a dat”.
El a ținut să răspundă și acelor „voci care cred că președintele Senatului își asumă anumite decizii”. „Președintele Senatului formalizează deciziile pe care le ia Senatul și nu ia hotărâri în nume propriu”, a mai explicat Tăriceanu.
Decizia Biroului Permanent al Senatului a venit la o zi după ce plenul a respins proiectul de hotărâre propus de Biroul Permanent prin care se constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condițiile pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive în cazul senatorului Dan Șova.
La votul asupra acestui proiect de hotărâre au fost înregistrate 2 voturi „pentru”, 43 de abțineri și 68 de voturi „împotrivă”.
Proiectul de hotărâre supus plenului constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condițiile pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive în cazul senatorului Dan Șova, potrivit dispozițiilor art. 25 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și dispozițiilor art. 173 din Regulamentul Senatului, în vigoare la 25 martie.
Totodată, proiectul menționa și decizia Curții Constituționale din 8 aprilie, conform căreia Senatul are obligația de a redacta hotărârea adoptată în ședința plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviințare a arestării senatorului Dan Șova, de a comunica hotărârea autorităților publice competente și de a o publica în Monitorul Oficial al României.
Acest proiect de hotărâre era redactat cu data de 20 aprilie.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că este obligatorie însă redactarea unui alt proiect de hotărâre în conformitate cu rezultatul votului din 25 martie.
„Propunerea formulată de Biroul Permanent a fost respinsă, pe cale de consecință cealaltă hotărâre pe care o aveți în mapă o voi semna și o voi transmite la Monitorul Oficial”, a precizat Tăriceanu în plen.
Acest al doilea proiect la care face referire Tăriceanu a fost citit în plen de senatorul PSD Șerban Nicolae.
Acest proiect este aproape similar cu cel respins luni în plen, cu deosebirea că este redactat la 25 martie. În plus, nu se precizează că decizia se bazează pe Regulamentul Senatului aflat „în vigoare la 25 martie”.