AUR cere ca Guvernul să renunțe la școala online: „Eficiența și calitatea actului educațional au scăzut dramatic anul trecut”
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cere Guvernului să elimine prevederea legală care permite trecerea la școala online atunci când incidența cumulată a cazurilor de COVID depășește 6 la mia de locuitori.
Totodată, formațiunea solicită ca Executivul să nu facă presiuni asupra elevilor și profesorilor pentru ca aceștia să se vaccineze, potrivit unui comunicat al partidului.
Senatorul Claudiu Târziu, co-președinte al formațiunii, spune că experiența elevilor cu școala online a fost una nefastă, iar închiderea școlilor este o măsură „absolut excesivă în raport cu pericolul pe care se presupune că îl preîntâmpină”.
Târziu mai spune că închiderea școlilor afectează procesul de învățare, conduce la o scădere a abilităților cognitive și împiedică realizarea cerințelor din Legea Educației.
„Mai mult, prin lipsirea de socializarea și relaționarea care constituie elemente însoțitoare ale procesului de educație, are un impact negativ asupra stării de sănătate psihologică a beneficiarilor primari ai procesului educațional – elevii”, spune senatorul Claudiu Târziu.
Și deputatul George Simion spune că școala online a afectat calitatea actului educațional.
„Eficiența și calitatea actului educațional au scăzut dramatic anul trecut. Însuși ministrul Sorin Cîmpeanu a recunoscut că școala online a fost un dezastru. De asemenea, pe linie sanitară, nu a existat niciun beneficiu în urma închiderii școlilor, întrucât nu s-a constatat că școlile ar fi avut o influență majoră în creșterea ratei de incidență COVID.
În mod special, au fost afectați de închiderea fizică a școlilor copiii cu cerințe educaționale speciale și copiii din mediile defavorizate, fiind adâncită starea de marginalizare a acestora”, potrivit lui Simion.
AUR cere Guvernului să nu pună presiune pe elevi și profesori în ceea ce privește vaccinarea
Totodată, formațiunea mai cere Executivului să nu îi constrângă pe elevi și profesori să se vaccineze.
„Vaccinarea este voluntară, iar sănătatea nu poate fi conceptualizată şi administrată decât cu condiția respectării drepturilor fundamentale ale titularilor, în special, dreptul adulților la autonomie și cel al părinților de a reprezenta interesele superioare ale copiilor lor”, se arată în comunicat.