AUR se rupe de Francisc Tobă! Controversatul parlamentar, exclus din partid: „Aveam suspiciuni”

Publicat: 19 12. 2020, 13:18
AUR se rupe de Francisc Tobă! Controversatul parlamentar, exclus din partid: „Aveam suspiciuni”. Sursă foto: captură video Facebook

George Simion, copreşedintele AUR, a anunţat sâmbătă, că nu va fi validat mandatul de parlamentar pentru Francisc Tobă, subliniind că aceasta a fost o decizie grea, care ar putea afecta partidul, dar că a considerat că este mai important să fie corecţi şi cinstiţi.

George Simion a declarat pe pagina sa de Facebook, că a fost analizat fiecare caz de parlamentar AUR şi au fost descoperite suspiciuni în cazul lui Francisc Tobă, hotărându-se să nu fie validat mandatul acestuia.

Simion: „Avem suspiciuni”

Avem însă cazul Francisc Tobă în care avem suspiciuni. Nu vrem să avem dubii, nu vrem să avem măcar 10% posibilitatea de a face un lucru nedemn de ceea ce AUR a vorbit oamenilor. Suntem în zilele Revoluţiei pe care noi le comemorăm, avem campanii speciale în acest sens, campania Eroii nu mor niciodată, organizată în fiecar an şi de aceea am luat hotărârea de a nu valida mandatul colonelului Francisc Tobă şi de a nu intra prin intermediul AUR acest domn în Parlamentul României. E o decizie grea, e o decizie care s-ar putea să ne afecteze, dar mai important pentru noi este să fim corecţi, să fim cinstiţi şi să nu facem greşeli”, a declarat George Simion.

Cine este Francisc Tobă „colonel, doctor inginer în rezervă”

FSN-ist cu ștate vechi, Tobă a fost ales deputat în 1992 până în 1996, din partea PDSR-ului condus de fostul președinte Ion Iliescu. O vreme a fost consilierul lui Adrian Năstase pe probleme de securitate națională.

„Colonel, doctor inginer  în rezervă”, se descrie însuși Tobă clipul de campanie. Numele controversat al lui Toba apare și în dosarul legat de represiunea ce a avut loc în Sibiu, pe perioada Revoluției.

Potrivit presei, Lt.col. (r) Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase. Presa a relatat despre Tobă că împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, au ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari.

Victimele Şonca Ioan, Moldovan Ioan, Popescu Ioan, Tănase Ion, cadre M.I., au fost internaţi la Spitalul Judeţean Sibiu în data de 22.12.1989. În data de 23.12.1989, Cpt. Tobă Francisc i-a scos cu forţa din salonul spitalului, i-a dus într-o cameră plină cu haine ale unor persoane decedate şi i-a obligat să se îmbrace cu hainele acestora. Cpt. Tobă Francisc le-a legat mâinile la spate, cu tifon pentru pansamente, apoi i-a urcat pe tanc în jurul turelei, transportându-i într-o sală de sport a UM 01512 Sibiu, fiind consideraţi ‘terorişti’. Aici au fost bătuţi de militari cu paturile armelor din dotare. În după amiaza zilei de 22.12.1989 victimele Dajbog Ion şi Săbău Ion au fost internaţi la Spitalul judeţean Sibiu, ambii prezentând plăgi prin împuşcare. Căpitanul Tobă Francisc i-a ridicat forţat din spital, i-a legat la mâini, şi i-a pus pe tanc în jurul turelei. Au fost duşi la sala de sport a UM 01512 Sibiu, unde au fost reţinuţi ilegal, fiind lipsiţi de asistenţă medicală”, se arată în documentele citate de EVZ.ro care provin din arhiva Asociaţiei „21 Decembrie” 1989 primite de la Parchetul General în urma unei Adrese CEDO.