Prima pagină » Știri politice » AVERTISMENTELE fostului premier Tăriceanu la Gândul LIVE: „PNL scade, scade, Antonescu scade. Guvernul nu este nătâng în ansamblu”

AVERTISMENTELE fostului premier Tăriceanu la Gândul LIVE: „PNL scade, scade, Antonescu scade. Guvernul nu este nătâng în ansamblu”

Fostul premier, Călin Popescu-Tăriceanu, a criticat la Gândul LIVE prestația Guvernului Ponta și a ministrului de Finanțe, Daniel Chițoiu (PNL), pe care îi acuză că au făcut niște stângăcii și greșeli care au condus la situația în care se află bugetul.

Călin Popescu-Tăriceanu avertizează că „PNL nu se vede în Guvern”, iar de acest lucru sunt responsabili cei care au negociat din partea PNL protocolul USL și programul de guvernare. Mai mult, Tăriceanu susține că atât prezidențiabilul Crin Antonescu cât și PNL scad în sondaje și că președintele PNL ar trebui să facă ceva pentru a redresa situația. În schimb, liberalul nu exclude o candidatură la prezidențiale a lui Victor Ponta. Călin Popescu Tăriceanu a mai vorbit despre exploatarea resurselor subsolului, strategia Dunării, combaterea evaziunii fiscale și interceptarea telefoanelor.

despre Guvern: „Nu este nătâng în ansamblul său, dar sunt niște stângăcii, greșeli care se produc în domeniul politicii fiscale”
despre ministrul de Finanțe: „Este o critică la adresa lui Daniel Chițiu pentru că nu accept împovărarea mediului economic”
despre cota unică: „Nu cota unică este definitorie pentru o gândire liberală, ci mai degrabă nivelul scăzut al taxelor și impozitelor”
despre majorarea impozitelor: „Ministerul de Finanțe încearcă cu disperare locuri pe care să le impoziteze, dar care deja sunt impozitate”
despre PNL: „În Guvern PNL nu se vede, nu are viziune economică clară. Victor Ponta și PSD își vede sacii în căruță și PNL după cum se vede plătește factura.”
despre Crin Antonescu: „Uitați-vă ce se întâmplă, în sondaje PNL scade, scade și Antonescu scade”
despre relația cu Antonescu: „Eu nu am un dialog cu domnul Antonescu, nu îmi cere părerea, sfaturi le dau celor care mi le cer”
despre ieșirea PNL de la guvernare: „PNL nu ar trebui să iasă de la guvernare”
despre viitorul USL: „În felul acesta nu se mai poate continua”
despre exploatarea resurselor naturale: „Cu aviz de mediu, nealterarea patrimoniului, și câștig pentru stat, pot fi avizate favorabil”
despre închisorile CIA în România: „Din informațiile mele nu au existat”
despre interceptarea telefoanelor: „Este o ipocrizie a decidenților europeni”
despre evaziunea fiscală: „Ar trebui făcut un task-force ca în cazul unui război dacă vrem să rezolvăm problema”
despre strategia Dunării: „Am plecat dezamăgit. Trebuie un al treilea pod peste Dunăre”
despre asumarea răspunderii pe descentralizare: „Nu văd de ce se merge pe asumarea pe descentralizare”

„Situația s-a înrăutățit mai mult decât era prevăzut”

Fostul premier Călin Popescu- Tăriceanu a criticat lipsa de viziune a ministrului de Finanțe și a Guvernului Ponta, acest lucru atrăgând încasări insuficiente la buget.

„Guvernul nu este nătâng în ansamblul său, dar sunt niște stângăcii, ca să fiu așa delicat, sunt niște greșeli care se petrec în domeniul politicii fiscale pe care nu pot să le trec cu vederea”, a punctat Tăriceanu.

El a punctat că principalele probleme sunt evaziunea fiscală,  creșterea fiscalității și un cost al forței de muncă ridicat.

Potrivit acestuia, situația s-a înrăutăți mai mult decât era prevăzut, iar acum se „taie banii de la investiții”.

„În loc să ne gândim la viitor să pregătim România să iasă din criză, aceste tăieri nu vor lăsa economia decât să stagneze. Cifrele cu care se vor ieși la sfârșitul anului care arată o creștere și o anumită stabilitate nu înșală pe nimeni”, a fost prognoza sumbră prezentată de fostul premier.

Deși se declară un optimist, veștile pentru 2014 nu sunt pozitive.

„Mi-aș fi dorit să înceapă din punct de vedere economic o creștere, să se dea niște semne că există o ameliore. Nu am motive să cred, deși sunt o fire optimistă, sper de cinci ani să ieșim din criză, la anul nu văd o ameliorare a lucrurilor. Climatul european este în continuare unul prost”, a punctat Tăriceanu.

„PNL nu se vede în Guvern, dar decontează factura”

Crin Antonescu și Daniel Chițoiu sunt principalii responsabili în opinia lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru aplicarea unor măsuri liberale în cadrul guvernării.

„Partea proastă este că în această combinație PNL, din punctul meu de vedere, și este un lucru care îl regret foarte mult, nu se vede, nu are viziune economică clară, este pus de cele mai multe ori în situație reactivă. Trebuie și noi în acest mariaj să venim cu ceva. Până una alta Victor Ponta și PSD își vede sacii în căruță și PNL după cum se vede plătește factura. De vină sunt cei care au negociat acest protocol de funcționare, și nu atât protocolul, cât programul de guvernare. Nu este un reproș, ci o constatare”, a fost avertismentul liberalului.

Majorarea cotei unice

Potrivit lui Tăriceanu, cota unică nu este definitorie pentru gândirea liberală, ci mai degrabă nivelul scăzut al taxelor și impozitelor.

„Nu vreau să-mi arog paternitatea cotei unice, util ar fi să o păstrăm, util ar fi să păstrăm un nivel scăzut al taxelor și impozitelor. Avem un nivel scăzut pe cota de impozitare, dar avem un TVA ridicat și CAS foarte ridicate,ceea ce face ca costul forței de muncă să fie un element de îngreunare, care frânează investițiile și dezvoltarea economică”, a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.

Critici la adresa lui Daniel Chițoiu

Călin Popescu-Tăriceanu nu s-a ferit să critice activitatea guvernamentală a colegului său de partid, ministrul de Finanțe Daniel Chițoiu, pe care îl acuză că încearcă să impună impozite în zone deja superfiscalizate.

„Ministrul de Finanțe în loc să găsească tot felul de formule prin care să aducă bani suplimentari la buget, dar bazată pe taxe noi, ar trebui să rezolve măcar parțial. Este o critică la adresa domnului Chițoiu pentru că eu nu vreau ca liberal să accept o împovărare a mediului economic după un principiu pe care vi-l citesc imediat. Prima datorie este de a rezolva problema datoriei”, a descris situația Călin Popescu-Tăriceanu.

Liberalul a precizat însă că se opune oricărei majorări de taxe în România.

„Recunosc în mod firesc nevoia de venituri suplimentare a Guvernului, aceasta este probleme cheie. De principiu mă opun oricărei majorări de taxe, atâta vreme cât în România avem o mare evaziune fiscală, un fenomen neîntâlnit în UE, un flagel”, a punctat fostul premier.

El a adăugat că dacă nu se colectează taxele cuprinse în legislație, taxele suplimentare nu își au rostul.

PNL scade în sondaje

Un alt lucru asupra căruia atrage atenția fostul premier este scăderea dramatică a PNL în sondajele de opinie.

„Uitați-vă ce se întâmplă, în sondaje PNL scade, scade și Antonescu scade. Dacă nu găsim explicații și ne facem că nu vedem. Eu spun cu mare regret că nu sunt în situația să mă bucur, văd o situație care mă îngrijorează și încerc să găsesc explicațiile care sunt adevărate și cele corecte. În fața acestei situații se impune luarea unor măsuri”, a afirmat fostul premier.

Ieșirea PNL de la guvernare

PNL nu ar trebui să iasă de la guvernare, susține Călin Popescu-Tăriceanu.

„După părerea mea, nu. Chiar dacă am avut unele rezerve când s-a făcut această coaliție cu PSD, acum trebuie să arătăm măsura responsabilității noastre, a PNL și a PSD. Nu ar fi un lucru potrivit, dar în același timp trebuie să se ajungă la un numitor comun în interiorul Uniunii, chiar dacă la nivelul guvernului nu se simt așa puternic. La nivel politic sunt tot felul de ciocniri care ies scântei, ele trebuie depășite pentru a ne continua proiectul comun”, a spus la Gândul LIVE, Tăriceanu.

„În felul acesta nu se mai poate continua în USL”

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat la Gândul Live că relația din interiorul PNL merge prost și că nu se mai poate continua în felul acesta.

„sunt în primul rând îngrijorat de situația PNL, de evoluția lui. Nu pot să nu observ că relația din interiorul USL merge prost, parcă din ce în ce mai prost, asist la o cascadă de declarații care care torpilează relația. În felul acesta nu mai poate continua. Eu am experiența funcționării unei coaliții, nici acea coaliție nu a funcționat bine și văd că și aici avem o sitație care începe să se deterioreze. Cred că trebuie făcut ceva până nu este prea târziu. , Am mers cu un program comun în fața cetățenilor ar fi grav să îi dezamăgim, să fie făcute concesii și cu înțelepciune să se ajungă la un modus vivendi”, a afirmat fostul premier.

Ponta, candidat la prezidențiale

Călin Popescu-Tăriceanu nu exclude candidatura premierului Victor Ponta la alegerile prezidențiale.

„Pot vedea pe oricine candidând, sunt persoane care acum câțiva ani nu viseau să candideze la președinție, iată este un om politic relativ tânăr, Cătălin Predoiu, care și-a anunțat intențiile de a candida la prezidențiale. Nu văd de ce Ponta nu ar putea să candideze. Capacitatea de candidatură este una, conjunctura politică este alta, obiectivele partidului de asemeni. Nu știu care sunt obiectivele politice ale lui Victor Ponta, nu știu care sunt obiectivele politice ale PSD”, a spus la Gândul Live liberalul.

Șansele lui Crin Antonescu de a ajunge la Palatul Cotroceni

Fostul premier îi atrage atenția liderului PNL, Crin Antonescu, că scade în sondaje și că poate atinge limita sub care nu mai poate câștiga competiția prezidențială.

„Suntem angajați într-un parteneriat care a prevăzut susținerea candidatului nostru la președinție, pentru că PSD a luat funcția de prim-ministru. Cred că așa ar fi firesc să ducem mai departe acest parteneriat, nu de dragul candidaturii prezidențiale, ca să ne respectăm anumite angajamente, să arătăm o anumită seriozitate, consecvență, să nu îi dezamăgim pe cetățenii care ne-au acordat încrederea.

Probabil această limită poate fi atinsă (n.r – sub care nu mai poate câștiga alegerile prezidențiale), cred că și Crin Antonescu se uită, vede sondajele, rezultatele. Bănuiesc că are o anumită strategie de redresare a situației. Nu cred va continua în același fel pentru că situația se poate deteriora și mai mult”, a declarat la Gândul Live, Tăriceanu.

Acesta  a adăugat că nu are „un dialog cu Crin Antonescu”.

„Eu nu am un dialog cu domnul Antonescu, nu îmi cere părerea, sfaturi le dau celor care mi le cer. Nu cred că atitudinea reactivă este cea potrivită, eu nu dau sfaturi domnului Antonescu pentru că este om matur, se poate orienta și singur, poate are sfătuitorii lui. Nu stau să vin la Gândul Live pentru a-mi spune punctul de vedere.  Am făcut acest lucru la reuniunea dinaintea începerii sesiunii parlamentare, am prezentat un document de politici economice care ar trebui analizat și promovat în care am dat câteva soluții, care vizează o țară întreagă, viează ieșirea economiei din criză. Este de datoria conducerii să considere dacă sunt oportune sau nu, până în momentul de față nu văd o reacție aș spune pe care mi-aș fi dorit-o”, a descris Tăriceanu relația pe care o are cu Crin Antonescu.

Asumarea răspunderii pe descentralizării

Asumarea răspunderii pe proietul descentralizări nu este agreată de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, care își dorește o dezbatere în Parlament pe marginea acestui subiect.

„În ceea ce privește descentralizarea, cred că această decizie nu mai suportă amânare, dar cred în virtutea dezbaterii parlamentare Este voința guvernului, a miniștrilor, asumarea politică, dar nu văd de ce să mergi pe asumare. Punctul meu de vedere este nu, mai ales când ai așa o majoritate. Suntem în situația când având o astfel de majoritate se poate merge în Parlament, minștrii trebuie să suporte calvarul dezbaterii”, a precizat Tăriceanu.

Exploatarea resurselor subsolului

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că nu este împotriva resurselor subsolului, dar trebuie respectate anumite condiții, precum avizele de mediu, nealterarea patrimoniului, un câștig din aceste exploatări. 

„Exploatarea aurului de la Roșia Montană, am avut această problemă și eu. La acel moment România avea un aflux de investiții străine considerabil, în 2008 era de peste 10 mld euro, iar un astfel de proiect nu era unul prioritar. Astăzi, când investițiile străine sunt la un nivel sub 500 mil de euro, un astfel de proiect capătă o altă dimensiune, importanță”, a spus liberalul.

El a adăugat că exploatarea aurului de la Roșia Montană, dar și cea a gazelor de șist trebuie analizată cu toată obiectivitatea și că nu este „nici pentru, nici împotrivă”.

Task-force împotriva evaziunii fiscale ca în cazul unui război

Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit despre lupta care trebuie dusă de Guvern împotriva evaziunii fiscale.

„Nici ministrul de finanțe nu poate face minuni de unul singur. Ar trebui făcut un task-force ca în cazul unui război dacă vrem să rezolvăm problema. Nu e singurul vinovat Ministerul de finanțe sau Daniel Chițoiu”, a fost poziția exprimată la Gândul Live de Călin Popescu-Tăriceanu.

Strategia Dunării

Fostul premier se declară dezamăgit de rezultatele conferinței anuale legată de „Strategia Dunării” și că au fost multe discursuri frumoase, „dar nu a văzut nimic concret”.

„Am plecat dezamăgit. În afară de niște discursuri frumoase ale oficialilor nu am văzut nimic concret, ce facem concret”, amintind că în urmă cu zece ani a scris un „decalog al Dunării”, propunând proiecte cu un impact favorabil.

Printre acestea infrastructura de comunicații, construirea unui al treilea pod peste Dunăre.

Singurul lucru pozitiv remarcat de fostul premier este „interesul uriaș arătat de autoritățile locale”.

Interceptări NSA: Mă deranjează ipocrizia decidenților politici

În privința interceptărilor realizate de NSA, fostul premier Călin-Popescu-Tăriceanu s-a declarat deranjat de „ipocrizia decidenților europeni” care au aflat că au fost ascultați. El a precizat că nu știe despre astfel de interceptări pe teritoriul țării noastre și că a existat o colaborare între serviciile românești și cele americane „cu bună rezultate”.

„Văd dezbaterea și mi se pare că este așa de multă ipocrizie pentru că lucrurile acestea erau cunoscute la nivelul decidenților, faptul că există schimburi de informații, faptul că li se dă americanilor un volum imens de informații și acces la informații sensibile, la date sensibile, încât mă deranjează. Acum nu descoperim nimic, toate lucrurile acestea existau”, a declarat la Gândul Live Tăriceanu.

El a spus că a avut informații doar despre schimburile legale de informații.

„Știu că a existat o colaborare foarte strânsă, benefică, existau câteva ținte majore, vorbim de terorism în primul rând, ea se desfășoară într-un cadru legal. În ceea ce privește accesul la mail, la alte date personale, care nu trec prin filtrul legal al cooperării serviciilor, aici nu știu să vă spun. Nu am îndoială că așa cum au fost supravegheate mailurile și corespondența ale cetățenilor americani și din Europa, același lucru probabil s-a întâmplat și pe teritoriul României”, a precizat fostul premier.

Călin Popescu-Tăriceanu a adăugat că nu știe dacă i-a fost ascultat telefonul în timpul mandatului de premier.

„Nu au existat închisori CIA în România”

Întrebat dacă au existat închisori CIA pe teritoriul României, fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a răspuns ferm că nu.

„Din informațiile pe care eu le am,eu nu, nu au existat și am avut informații ca premier. Evident că am întrebat șefii serviciilor dacă există, doar nu am întrebat presa sau ministrul Justiției”, a explicat Tăriceanu.

Citește și