Prima pagină » Știri politice » Avertismentul lui Merkel, la întâlnirea cu Ponta: „Pentru economia germană e important să fie transparență, nu corupție”

Avertismentul lui Merkel, la întâlnirea cu Ponta: „Pentru economia germană e important să fie transparență, nu corupție”

Avertismentul lui Merkel, la întâlnirea cu Ponta:

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit luni seara, la Berlin, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Dacă subiectul crizei politice din 2012 nu a fost explicit adus în discuție, Merkel a dat totuși un avertisment clar că efectele acesteia nu au fost trecute cu vederea.

„Suntem cel mai important partener comercial al României, dar mai există potențial de a dezvolta aceste relații. Dorim să fim un partener. Dar pentru economia germană e foarte important să fie respectate standardele statului de drept, să fie transparență și să nu existe corupție”, a averizat Merkel.

Interesat în principal de investițiile germane, Ponta i-a garantat lui Merkel că România e o țară stabilă, care dorește să combată corupția și care își poate proteja, legislativ, investitorii. Cu câteva ore mai devreme, oamenii de afaceri germani îi reclamaseră că statul are să le plătească 100 de milioane de euro datorie.

„România și-a recâștigat stabilitatea și vrea să redevină un partener strategic pentru Germania”, a spus premierul. În plus, a dat asigurări la Berlin că, dincolo de bătăliile politice interne, convingerea sa „absolută și reală” este că drumul României – în care el poate sau nu ocupa postul de prim-ministru – este cel european și transatlantic.

Primit cu onoruri militare la sediul Cancelariei Federale, Victor Ponta a stat de vorbă cu Angela Merkel în biroul său privat nu mai mult de zece minute însă, cu toate că, în program, discuțiilor oficiale față în față le era rezervat un sfert de oră.

Corlățean și Ganț, în delegația lui Ponta

Premierul a mers însoțit de ministrul de externe Titus Corlățean, de deputatul pentru moniorități Ovidiu Ganț, a cărui prezență a fost remarcată de Merkel, și de doi consilieri ai premierului – Luminița Odobescu și Geanina Pușcașu.

Întâlnirea Ponta-Merkel este prima întâlnire oficială după criza politică din vara anului 2012, în timpul căreia liderii USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, au răspuns cu replici acide concluziilor cancelarului german cum că „este inacceptabil ca într-o țară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept”.

Replicile de la București au fost fără precedent. Victor Ponta, premier: „Nu Angela Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie. Doamna Merkel și creștin democrații germani, (…) doar ei țin partea domnului Băsescu. Crin Antonescu, președinte interimar al României: „Să îl ia în Germania doamna Merkel, Germania este o țară mare, prosperă, să îi dea o bucățică de pământ acolo lui Băsescu și PDL-ului, să se joace acolo de-a Băsescu. În România, nu”.

După aproape un an în care relațiile politice dintre România și Germania s-au răcit până la amenințarea venită în martie de la Berlin că, dacă subiectul aderării la Spațiul Schengen se deschide în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, ministrul de Interne Hans-Peter Friedrich va uza dreptul de veto invocând MCV, Angela Merkel a răspuns demersurilor de la București și i-a trimis lui Ponta o invitație.

Mizele întâlnirii și concluzia lui Ponta

Printre mizele întâlnirii, anunțată mai întâi de vicepremierul Liviu Dragnea, precaut, în urmă cu două luni, se numără atragerea investițiilor germane, refacerea parteneriatului cu Germania în discuțiile din interiorul Consiliului European, dar mai ales recredibilizarea în politica europeană a lui Victor Ponta pe care Angela Merkel l-a evitat în octombrie, când a venit la București la Summitul Partidului Popular European.

Concluziile premierului au fost trase într-o emisiune TV în care a intervenit în direct de la Berlin, după întâlnirea cu cancelarul german: „Am fost tratat ca un premier al unei țări importante pentru Germania”, a spus Ponta la Antena 3, adăugând că subiectul crizei politice din 2012 nu a fost adus în discuție.

Înainte de a fi primit de cancelarul german, Ponta a anunțat la Berlin renunțarea la ideea de a coborî cota de impozitare sub 16% în acest mandat și a promis stabilitate politică.

„Vestea bună este că ne-am învățat lecțiile, am avut alegerile, iar acum stabilitatea, predictibilitatea și implicarea în promovarea reformelor sunt punctele pe agenda mea și sunt foarte hotărât să urmez acest program pe următorii patru ani”, a spus premierul într-o conferință la care au participat mai mulți oameni de afaceri germani.

Pe de altă parte, Ponta a admis că România are încă mari probleme cu infrastructura pe care a estimat că o nouă lege a parteneriatului public privat trecută prin Parlament până la sfârșitul lunii le va rezolva. La rândul lor, investitorii germani i-au cerut achitarea datoriilor de peste 100 de milioane de euro pe care statul le are față de companiile lor.

Din 2005, când a fost aleasă prima dată cancelar al Germaniei, Angela Merkel a avut două întâlniri oficiale cu premierul liberal Călin Popescu Tăriceanu – în 2006, la Berlin și în 2008 la București – și una cu prim-ministrul PDL Emil Boc, în 2010, la Palatul Victoria. Discuțiile oficiale au durat atunci între 30 și 60 de minute.

Întrevederea a fost urmată de un dineu oferit în onoarea lui Victor Ponta. Mâine, premierul are programată o oprire la Stuttgart, unde va vizita fabrica Daimler, care și-a anunțat recent intenția de a investi în România.

BACALAUREAT 2013. Cum a fost în prima zi de BAC 2013: câteva subiecte date la proba pe care „toată lumea o trece”

BACALAUREAT 2013. Totul despre BAC 2013 – calendar, subiecte și rezultate la BACALAUREAT 2013. UPDATE

Autor

Citește și