Prima pagină » Știri politice » AVERTIZARE. Șeful diplomației Uniunii Europene: Ordinea mondială de azi nu este ordine. Este foarte diferită de distribuția puterii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

AVERTIZARE. Șeful diplomației Uniunii Europene: Ordinea mondială de azi nu este ordine. Este foarte diferită de distribuția puterii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

AVERTIZARE. Șeful diplomației Uniunii Europene: Ordinea mondială de azi nu este ordine. Este foarte diferită de distribuția puterii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, a avertizat că virusul poate intensifica  o lume „deja dezordonată”.

Într-un interviu exclusiv pentru Euronews, care a abordat o serie de probleme, inclusiv pandemia COVID-19 și relația UE cu China și SUA, Borrell cere construirea unui nou sistem multilateral.

„Este clar că ordinea mondială de azi nu este ordine. [Nu] nu mai este conform distribuției reale a puterii, care este foarte diferită de distribuția puterii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial … cred că trăim într-o lume dezordonată și trebuie să reconstruim un nou multilateralism în care Uniunea Europeană poate juca un rol important „, a spus el.

Principalul diplomat al UE a susținut actuala criză – mai ales afirmațiile administrației Trump că virusul ar fi putut avea originea într-un laborator chinez din orașul Wuhan – amenințat că va „otrăvi” relațiile dintre Washington și Beijing . Înaltul Reprezentant al UE a insistat că nu are nicio dovadă asupra originii virusului, dar a solicitat Chinei să permită o anchetă internațională condusă de Organizația Mondială a Sănătății.

Serviciul European de Acțiune Externă, instituție pe care Borrell o are sub gestiune, a fost intens criticată în ultima perioadă pentru că ar fi cedat presiunilor din partea Chinei și ar fi înlocuit anumite pasaje dintr-un raport privind dezinformarea practicată de Beijing în era COVID-19, iar recent au apărut neclarități privind cenzurarea de către China a unui articol de opinie publicat de ambasadorii țărilor UE la Beijing.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a negat rapoartele presei conform cărora există presiuni din partea Chinei de a bloca un raport al UE care a pus în prim-plan rolul Beijing-ului în prezentarea unor fake news în contextul coronavirusului.

„Relație interinstituțională, nu personală”

Admițând că ” diferențe și dezacorduri ” au existat între Bruxelles și Washington, atunci când a fost întrebat despre relația UE cu președintele american Donald Trump și a subliniat că relația blocului comunitar a fost cu Statele Unite și nu cu Trump.

„Nu avem o relație [relație] cu Donald Trump. Avem o relație [relație] cu Statele Unite. Este o relație interinstituțională, nu una personală. Și toată lumea știe asta. Între SUA și Europa există câteva observații cu care nu suntem de acord. Dar încercăm să construim relații pozitive, în ciuda unor diferențe și dezacorduri.”

Coliziune constituțională

Borrel a admis că o hotărâre recentă a instanței constituționale a Germaniei a pus potențiale probleme pentru viitor. La începutul acestei săptămâni, instanța superioară germană a decis că programul de cumpărare a obligațiunilor în masă a Băncii Centrale Europene pentru stabilizarea zonei euro a încălcat parțial dreptul constituțional german.

„Cu siguranță, această sentință a instanței constituționale prezintă o problemă de care va trebui să ne ocupăm”, a spus el

S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate la Bruxelles, în perioada studiilor, în ... vezi toate articolele

Citește și