Avocatul Poporului și-a dat demisia invocând „motive personale”
Avocatul Poporului, Crișu Anastasiu, și-a înaintat joi demisia din funcție, a anunțat președintele Senatului, Crin Antonescu. „Motivele demisiei au fost personale și au fost consemnate și în cererea de demisie”, a precizat președintele Senatului în boroul căruia Avocatul Poporului a fost, în jurul orei 12.00 pentru o scurtă discuție.
Potrivit unor surse politice care au participat la discuție, Crișu Anastasiu a invocat „presiuni politice” la care nu mai dorește să răspundă întrucât „are o carieră”. Anastasiu este profesor de drept penal, fost procuror, judecător și avocat.
Întrebat dacă i-a cerut demisa în eventualitatea în care nu ar fi fost dispus să atace la Curtea Constituțională ordonanța de modificarte a Legii SRTV adoptată ieri în Guvern peste capul miniștrilor liberali, Antonescu a negat.
Numit în ianuarie 2013 în funcția de Avocat al Popoprului, Anastasiu a fost protagonistul unui scandal politic legat de Codul insolvenței. Adoptat prin ordonanță de către Guvern, Codul nu a fost contestat la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului – singurul căruia Constituția îi dă această posibilitate în privința ordonanțelor de urgență -, în ciuda criticilor publice la adresa actului normativ, decât după ce președintele Traian Băsescu i-a cerut-o public. În final, contestația s-a dovedit justificată, ordonanța fiind declarată neconstituțională.
Codul insolventei a fost de altfel singura ordonanță a Guvernului atacată de Crișu Anastasiu la Curtea Constituțională.
Noul Avocat al Poporului trebuie numit de plenul Parlamentului, fiecare partid având opțiunea de a veni cu propuneri.
Crișu Anastasiu fusese numit în funcție la propunerea PSD cu susținerea PNL.