BACALAUREATUL PROFESIONAL, dezbătut în Senat. Berceanu: „Domnișoarele și domnișorii care sunt în zona asta nu pun mâna pe ciocan că este ceva degradant”
Senatul a dezbătut propunerea privind introducerea bacalaureatului profesional la finele clasei a XII-a, ea venind din partea Ministerului Educației. Legea urmează să primească votată săptămâna viitoare în Senat.
„În același an, în succesiune cronologică, se susține BAC profesional și apoi bacalaureatul național. Un elev le poate susține pe amândouă și își poată decide ruta profesională. Un elev cu un bacalaureat profesional care vrea să intre la facultate, susține probele de diferență și are permis de acces pentru învățământul superior”, a spus ministrul Educației Ecaterina Andronescu.
Ministrul a subliniat că propunerea cu care vine este „o soluție pentru cei care nu doresc să meargă la facultate”.
„Vreau să vă informez că în ultimii doi ani 150.000 de absolvenți nu au luat bacalaureatul. Anul acesta Ministerul a extins rețeaua de școli postliceale pentru a le oferi o șansă pe piața muncii”, a precizat Andronescu.
Senatorul PDL, Radu Berceanu, a făcut o pledoarie pentru păstrarea actualului sistem de Bacalaureat și îndrumarea elevilor către meserii.
„Eu am predat la Liceul Industrial Aeronautic din Craiova, cred că pot spune câteva cuvinte. Prin modificările propuse am impresia că iar începem să ne depărtăm ca unii dintre copii să meargă către o meserie. Prin tot ce se face sau vorbește se dă impresia că a merge către o meserie este ceva degradant, toată lumea trebuie să aibă bacalaureat și apoi un carton care să ateste că este absolvent de facultate. Trebuie să facem un efort ca părinții și copiii să fie convinși că dacă merg către o meserie fac un lucru bun, nu este o chestiune de margine a clasei sau societății. Asta s-a indus foarte multă vreme”, a spus Berceanu.
El a declarat că se „face o mare greșeală” în ceea ce privește strategia de viitor în domeniul educației.
„Cei care au o diplomă de bacalaureat de-adevăratălea trebuie să aibă și cunoștințele respective și pot intra la facultatea care li se pare lor potrivită, ca la finalul facultății să aibă fără niciun fel de probleme posibilitatea de a se angaja”, a descris Berceanu traseul pe care trebuie să-l urmeze un elev și un student.
Berceanu a criticat că în propunerea Ministerului Educației se vorbește că elevul trebuie să facă un proiect, fără a se preciza ce tip de proiect, cu cine îl face elevul.
„Probabil va merge la un inginer și va cumpăra proiectul. Domnișoarele și domnișorii care sunt în zona asta nu pun mâna pe ciocan că este ceva degradant”, a spus Berceanu.
Senatorul PDL a adăugat că nu înțelege de ce liceenii vor da la bacalaureatul profesional probă la educație antreprenorială. „Păi ăștia vor fi muncitori nu antreprenori, vor pune centrale și calorifere”, a afirmat Berceanu.
Miron Mitrea a spus că ar fi fost interesat de o asemenea discuție când s-a votat legea învățământului. „Nu cred că acești elevi vor niște antreprenori grozavi, dar e un pas înainte. Cred că este un pas înainte față de sistemul actual”, a subliniat senatorul PSD.