Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat că din 2013 vrea să se aplice Bacalaureatul diferențiat în funcție de profilul candidaților.
„Există o intenție de a decala termenul de aplicare a legii educației naționale din 2016 în 2013″, a declarat ministrul Pop la RTV. Potrivit acestuia va exista o diferențiere în funcție de profilul urmat de elevi, limba și literatura română rămânând probă obligatorie pentru toți elevii.
„România trebuie să aleagă dacă mai așteaptă încă trei ani pentru aplicarea legii educației naționale. Bacalaureatul diferențiat trebuia să se aplice din 2016 și se va aplica din 2013. Toată lumea a cerut asta. Sportivii – vocațional nu o să dea Bacalaureatul din matematică și fizică, ci pot da probe practice. Cei de la tehnologic, vor avea o probă din tehnologie”, a menționat ministrul..
Pentru ca Bacalaureatul să fie schimbat din 2013, trebuie modificată legea educației naționale. Astfel, prevederea care urmează să fie schimbată se referă la faptul că se va aplica elevilor care intră în clasa a XII-a din toamnă, în loc de clasa a IX-a, cum scrie acum. Ministrul a spus că până în luna august vor exista discuții cu profesorii și asociațiile elevilor.
Cererea sindicatelor
Federațiile sindicale din învățământul preuniversitar cer USL modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, și probe scrise diferențiate, în funcție de profil și filieră, pentru a nu se repeta „rezultatele dezastruoase” de anul trecut.
„Reglementarea vine în întâmpinarea dorințelor elevilor, ale părinților acestora și ale cadrelor didactice, care au militat pentru susținerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învățământului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesați să le studieze și nici nu aveau cum, având în vedere profilul unității de învățământ”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată USL și președinților PSD și PNL, Victor Ponta și Crin Antonescu, de liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federației „Spiru Haret” și Federației Educației Naționale (FEN).
Sindicaliști spun că introducerea bacalaureatului diferențiat, prevăzută în Legea educației naționale nr. 1/2011, este „una dintre puținele reglementări benefice sistemului” din acest act normativ. Reglementarea, însă, nu va putea fi aplicată, conform aceluiași act normativ, decât din 2016, respectiv începând cu generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul școlar 2012-2013, subliniază sindicaliștii.
„Pentru anul acesta, nu mai poate fi operată modificarea, pentru că nu poți schimba regulile în timpul jocului. Sperăm, însă, că va fi făcută pentru a intra în vigoare de anul viitor, pentru ca tuturor candidaților de la bacalaureat să li se acorde șanse egale. Modificarea trebuia operată din timp, dar cu Funeriu nu s-a putut discuta. În mandatul lui, a fost un monolog”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele FEN, Constantin Ciosu.