Baconschi, despre votul din 2009 la secția din Paris: Această teză calomnioasă la adresa mea trebuie să înceteze
„S-a votat pe tot programul și s-a votat mai puțin, sesibil mai puțin decât tot la Paris în 2007 și 2014. Această teză calomnioasă trebuie să înceteze pentru că nu are niciun fel de bază, pentru că mi-a pătat reputația în mod nedrept, pentru că comparația cu cifrele de la scrutinele anterior și posterior dovedește că e vorba de o minciună și că minciuna, deși a avut energia de a sta pe piață opt ani, deși am câștigat un proces în justiție și mă aflu într-un al doilea proces pe această temă (…) Sunt convins că și ancheta parlamentară și cea a Parchetului General vor clarifica absolut toate detaliile”, a declarat Teodor Baconschi.
Baconschi a subliniat că a fost vorba de „un minut și ceva de vot”.
„Declarațiile pe proprie răspundere au fost semnate în fața comisiei în momentul în care fiecare cetățean a preluat ștampila de vot și și-a prezentat actul de identitate, în turul doi aveai de ales între doi finaliști, nu trebuia să răsfoiești un caiet ca la parlamentare, deci un minut și ceva de vot. În 2007 și 2014, cu alți ambasadori care au organizat secția de vot de la Paris, s-a votat mai mult cu câteva sute de voturi. Mai mult, acolo niciodată nu s-a pus o problemă, ceea ce dovedește că nu cifra de la Paris era problema”, a mai spus Baconschi.
Întrebat, în cadrul audierii din comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009, dacă a existat un proces verbal de contravenție cu privire la modul în care s-a votat, la ora închiderii, Baconschi a răspuns că respectivul colaborator l-ar fi informat de primirea contravenției, care însă nu s-ar fi materializat niciodată.
„Nu a primit niciodată, fizic, hârtia, amenda sau ce era nu a primit-o. M-a informat și că va fi sancționat contravențional și că nu a primit niciodată o hârtie oficială, în acest sens. Amănuntele acestei chestiuni pot fi clarificate prin cercetarea nu știu cărui tip de arhivă”, a mai spus Baconschi.
Totodată, întrebat dacă i-a fost adus la cunoștință, în acea zi, că președintelui secției de votare nr. 52 din Paris i s-a atras atenția să închidă secția de votare după ora 21:00, Baconschi a răspuns că a știut de aceste telefoane, dar că legea nu prevede o definiție limpede a limitei secțiilor de votare în străinătate.
„În Ambasada României erau încă niște cetățeni la coadă, nu mulți, care fiind în interiorul incintei ambasadei, nu pe stradă, pe trotuar, pe teritoriul francez, li s-a permis să își exercite dreptul de vot după ce stătuseră vreo două ore la coadă. Dacă acest lucru e greșit, eu mi-l asum. Consider că dreptul de vot al cetățenilor trebuie încurajat, nu limitat și că, în acea situație, închizându-se ușile de intrare în ambasadă, era normal ca restul de cetățeni, aflat în interiorul ambasadei, să poată vota”, a mai spus Baconschi.
În plus, întrebat dacă în ziua votului au existat sesizări cu privire la modul în care au fost completate declarațiile pe proprie răspundere, Baconschi a răspuns că nu ține minte vreo sesizare cu privire la acest subiect.