BANI. Adio, fonduri europene? UE pune condiții grele, România o ia de la capăt cu situația statului de drept și lupta anticorupție
Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene, anunță că respectarea normelor statului de drept şi combaterea corupţiei vor fi condiţii pentru alocarea pe viitor a fondurilor europene, inclusiv a celor pentru relansare. Fără să nominalizeze, înaltul oficial de la Bruxelles afirmă că avertismentul este adresat mai multor ţări din Uniunea Europeană, inclusiv României.
Liderii statelor şi instituţiilor UE depun eforturi pentru aprobarea noului buget comunitar destinat perioadei 2021-2027 şi a fondului de relansare economică post-pandemie, fondurile apropiindu-se de nivelul de 2.000 de miliarde de euro. Condiţiile acordării acestor sume, referitoare la reformele economice şi respectarea standardelor democratice, reprezintă principalele elemente de disensiuni înaintea aprobării.
„Statul de drept trebuie să fie o condiţie pentru distribuirea fondurilor UE”, afirmă Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Valori şi Transparenţă.
Vera Jourova vrea un „sistem judiciar funcţional”
Printre condiţii, oficialul UE a menţionat exigenţe precum un „sistem judiciar funcţional” şi mecanisme puternice de combatere a corupţiei: „Nu aş vrea să văd blocarea alocării fondurilor, dar trebuie să avem în sistemul nostru juridic unele garanţii că, în cazul în care lucrurile într-adevăr nu merg bine într-un stat membru, atunci banii contribuabililor nu pot fi plătiţi”.
Conform agenției Reuters, declaraţia reprezintă un avertisment adresat în principal unor ţări precum Polonia, Ungaria, România şi Bulgaria. „Este un avertisment adresat Poloniei şi Ungariei, care au avut dispute cu Uniunea Europeană privind gradul de control guvernamental asupra instanţelor judiciare şi judecătorilor, dar şi României şi Bulgariei, care rămân afectate de corupţie şi de sărăcie la mulţi ani după aderarea la blocul comunitar”, observă jurnaliștii Reuters.
Bugetul Uniunii Europene în perioada 2021-2027 urmează să ajungă la nivelul de 1.100 de miliarde de euro. Liderii statelor europene şi ai instituţiilor UE încearcă să aprobe noul proiect bugetar multianual şi planul de asistenţă financiară în scopul redresării economice propus de Comisia Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro.