Dan Barna i-a transmis premierului Viorica Dăncilă că dacă nu vine în Parlament pentru votul de încredere, Opoziția va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului. USR îi solicită președintelui Klaus Iohannis, totodată, să cheme partidele la discuții pentru un acord de declanșare a anticipatelor.
„Politica crizei! Asta au dat Dragnea și PSD românilor in ultimii trei ani, crize dupe crize, abuzuri, ilegalități și o incompetență strigătoare la cer. Dăncilă continuă politica lui Dragnea și se agață de scaun ca să supraviețuiască. În loc să găsească oameni onești și competenți pentru funcțiile de miniștri și să vină cu ei în Parlament, așa cum îi cere legea și cum așteaptă cetățenii, Viorica Dăncilă trage de timp, pentru că nu mai are majoritate și nici legitimitate, încă 45 de zile.Doamna Dăncilă, veniți în Parlament pentru votul de reconfirmare. Dacă nu veniți, depunem moțiune de cenzură. USR este pregătit să voteze o moțiune de cenzură și să deschidem astfel calea către alegeri anticipate și o nouă guvernare, una care să fie în stare să guverneze România cu adevărat”, a scris Dan Barna, pe Facebook.
USR îi cere președintelui Klaus Iohannis „să cheme partidele la discuții pentru un acord de declanșare a anticipatelor”.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat sâmbătă, după ședința CEx PSD, că votul privind remanierea în Parlament nu are vreo legătură cu schimbarea Guvernului, iar singura formulă de a pleca un Cabinet de la Palatul Victoria este prin moțiune de cenzură.
„Nu este vorba despre un vot de încredere. Dacă nu trece remanierea, rămâne guvernul în forma veche, nu presupune schimbarea guvernului. Majoritatea din Parlament nu mai este reprezentată atunci când trece o moțiune de cenzură pentru că s-ar putea ca dintre ministrii propuși unii să nu fie de acord, când ai moțiune înseamnă că nu mai avem majoritate și trebuie să ieșim de la guvernare”, a spus Viorica Dăncilă, la Mamaia.
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că, pentru a trece moțiunea de cenzură în Parlament, poartă discuții cu toate grupurile parlamentare, inclusiv cu social-democrați. Orban a spus că momentul depunerii moțiunii este condiționat de un acord al tuturor semnatarilor pentru o variantă de text.
Kelemen Hunor a declarat, miercuri, că Opoziția trebuie să depună acum moțiunea de cenzură, deoarece orice întârziere poate aduce riscul unei reorientări din partea parlamentarilor care susțin acum moțiunea. Liderul UDMR a adăugat că opoziția lasă senzația că nu vrea preluarea guvernării. Liderul UDMR a mai spus că a vorbit cu Ludovic Orban despre moțiune și i-a transmis că UDMR nu are condiții.
Pentru a trece moțiunea de cenzură, liberalii au nevoie de cel puțin 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului.