„Domnule președinte Iohannis, respingeți propunerile de astăzi ale premierului Viorica Dăncilă și puneți capăt acestui târg de parlamentari și de miniștri. Viorica Dăncilă trebuie să vină în Parlament. Fac apel la partidele de opoziție să semneze pactul pentru anticipate și să începem acest proces cu moțiunea de cenzură. Este timpul să ne întoarcem la oameni!”, arată un mesaj publicat miercuri, pe Facebook, de Dan Barna.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniștri vacante, respectiv Grațiela Gavrilescu la ministerul Mediului, Ion Cupă la ministerul Energiei și Ștefan Băișanu, ca ministru pentru Relația cu Parlamentul. Propunerile vor fi trimise miercuri.
Anterior, Dăncilă anunțase că va merge în Parlament, săptămâna viitoare, pentru un vot de încredere acordat Executivului. Liderul PSD a afirmat, luni, că nu a decis dacă votul va fi pentru restructurarea Guvernului sau pentru o simplă remaniere.
Portofoliile au fost lăsate libere pe 27 august, după ce ALDE a anunțat retragerea din Guvern. Deputatul ALDE Grațiela Gavrilescu a demisionat din aceeași funcție pentru care a fost propusă. Deputatul ALDE Anton Anton a demisionat din funcția de ministru al Energiei iar senatorul ALDE Viorel Ilie a părăsit funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul.
Ramona Mănescu, ministrul de Externe desemnat de ALDE, a ales să-și păstreze funcția și să demisioneze din partid.
Klaus Iohannis a anunțat, săptămâna trecută, că respinge cele trei propuneri de miniștrii interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul. Șeful statului a susținut sătpămâna trecută că nu va accepta remanierile propuse de Viorica Dăncilă, fiind o guvernare „haotică, incompetentă și coruptă”.
Pentru refuzurile repetate ale șefului statului, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR pentru a reclama un conflict între Guvern și Administrația Prezidențială. Ulterior, aceasta a afirmat că sesizarea ar trebui văzută și ca un mijloc „de a avea niște reguli pe viitor”. CCR a stabilit ca părțile implicate în conflictul juridic între Guvern și Administrația Prezidențială să transmită punctele de vedere până pe 11 septembrie.