Baronii raportează „mobilizarea activiștilor la parametri ridicați”. Cum a obținut PSD doar 51% în feuda lui Duicu: „I s-a simțit lipsa”

Baronii raportează „mobilizarea activiștilor la parametri ridicați. Cum a obținut PSD doar 51% în feuda lui Duicu: „I s-a simțit lipsa
Publicat: 29/05/2014, 11:33
Actualizat: 03/10/2015, 13:20

Șase dintre organizațiile PSD care sunt controlate de lideri care au probleme penale au reușit în alegerile europarlamentare de duminică coruri peste media națională de 37,6% a partidului. Este vorba de Dolj(55,9%), Giurgiu(55%), Mehedinți(51%), Argeș(46,9%), Vrancea(46%) și Brăila(42,8%).

În Mehedinți, județul în care a izbucnit ultimul scandal de corupție din PSD și unde șeful organizației Adrian Duicu este arestat preventiv pentru corupție, social-democrații au scos un scor de 51%. Rămas la butoane, „locotenentul” lui Duicu, Marius Screciu șeful PSD Drobeta, are o explicație: „mobilizarea activiștilor la parametri ridicați”. Admite, însă că s-ar fi putut poate mai bine, dacă nu era scandalul care a dus la arestarea șefului său de partid pe plan local. „Ne-a afectat un pic acest lucru, se cunoaște lipsa lui Duicu. El era un lider cu personalitate și făcea multe în partid. Dar oamenii sunt mai toleranți”, a declarat Screciu pentru gândul.

Una peste alta este însă mulțumit.

„Este un filon care merge cu PSD indiferent de ce se întâmplă. Avem militanții noștri care au fost tot timpul cu noi, în orice fel de situație. Prea puțin îl interesează pe cetățean dacă omul are probleme în justiție. Dacă politicianul a luat niște bani, atunci e mai arzător, dar așa când e acuzat de acte politice, nu ține cont. Vă zic așa, de la nivelul gazonului, cum s-ar zice”, a mai spus liderul social-democrat din Drobeta.

Din opoziție vin însă acuzații. „Adrian Duicu a fost și este doar unul dintre capetele balaurului corupției generalizate din județul Mehedinți. Cei care au rămas acum în locul lui se străduiesc din răsputeri să mențină în viață acel sistem mafiot și reușesc. În toată campania, primarii PDL și PNL au fost în permanență amenințați, șantajați”, susține democrat-liberalul Marius Bălu, contactat de gândul.

Ironic, pedelistul a precizat că „economia din Mehedinți duduie pentru că turismul este în floare”.„ Turismul electoral”, specifică el. „E un județ total acaparat de mafia pesedistă, de oameni corupți și incompetenți. Eu vreau să cred că Duicu va fi istorie neagră din punct de vedere politic”, a adăugat democrat-liberalul.

„Ce mafiot, că eu nu am avut niciodată afaceri cu statul? Nu poți să mă acuzi de așa ceva, e fără niciun fel de noimă sau de seriozitate. Mafiot, ce Dumnezeule mafiot, ce am făcut noi?”, se apără Screciu.

Mircea Cosma: „Eu am o gândire pozitivă și le transmit și oamenilor

În Prahova, PSD a luat doar 33,05%. Sub nivelul național, însă tot un scor foarte bun, susține Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean. De altfel, chiar el are probleme cu legea, fiind acuzat de trafic de influență, împreună cu fiul său, deputatul Vlad Cosma. Deși a fost reținut cu scandal la începutul lui februarie, Mircea Cosma susține că, cel puțin în campanie, acest episod mai mult l-a ajutat decât să-l încurce.

„Mi-a fost un pic mai greu, dar nu am avut probleme cu populația. Nu mi-a reproșat nimeni nimic, dimpotrivă. Mă compătimeau așa, să mă țin tare, să trec peste momentele grele, să fiu puternic, să se termine războiul la sfârșitul anului. Îmi zic `dom`le, ești o victimă a bătăliei între partide`. Eu știu că nu am făcut nimic, eu am o gândire pozitivă și le transmit și oamenilor”, se laudă Cosma.

Rețeta succesului în Prahova, în viziunea lui, este simplă. „Fapte, nu vorbe”, un slogan electoral aproape istoric pentru PSD, dar pe care Mircea Cosma susține că el l-a inventat.

Și dacă tot a făcut atât de multe fapte bune, cu care se și laudă, de ce doar 33%, sub media națională?, îl întrebăm noi. „Păi știți, doamnă, în Prahova a fost mereu bătălie cu PNL, noi niciodată n-am fost ăia să ia PSD 70%. Populația e împărțită aici în trei tabere mari, PNL cu Roșca și Quintus, care e ca Iliescu, strânge multe voturi în jurul lui, și apoi e PD, cu familia Anastase, care se luptă politic foarte bine. La noi nu e nici teroarea roșie, nici teroarea portocalie, e la alegere”, găsește rapid motivul.

La polul opus, președintele PNL Prahova, Mircea Roșca, îl contrazice. „PSD în Prahova a înregistrat un eșec, e sub media partidului și mai puțin decât și-au propus”, a declarat Roșca, pentru gândul.

Mai mult, liberalul susține că scorul lor în județ a fost unul foarte bun, de altfel, peste media națională, aproape 17%. „Noi am încercat să promovăm proiectele Adinei Vălean, am dus o campanie atipică pentru România, de contact permanent cu organizațiile”, a adăugat Roșca, spunând însă că PSD-ul a învins datorită mecanismului de partid și a influenței deputatului Sebastian Ghiță.

Mazăre, interesat mai mult de port decât de alegeri

La Constanța, deși PSD a câștigat județul, scorul obținut este mai mic decât media națională: 34,47%. Asta în condițiile în care Constanța conducea în trecut, împreună cu Vrancea, la cele mai multe voturi pentru social-democrați. Ca un exemplu, la alegerile locale din 2012, USL a câștigat atunci aproape 65%, în timp ce Nicușor Constantinescu a câștigat președinția Consiliului Județean cu peste 60 de procente.

Atât el, cât și primarul Radu Mazăre, nu stau foarte bine în fața legii. Constatinescu a fost ridicat de procurorii DNA chiar la începutul anului, fiind acuzat de abuz în serviciu și plăți ilegale. Un alt dosar în care se găsește numele său este și cel denumit „Retrocedările ilegale”, în care este anchetat împreună cu Radu Mazăre, ambii fiind acuzați de faptul că au păgubit statul cu peste 100 de milioane de euro.

Primarul Constanței, Radu Mazăre, este acuzat de procurorii anticorupție că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern, reprezentant al firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă”, pentru a o ajuta pe aceasta să câștige licitația și pentru a mări, ulterior, valoarea contractului. Astfel, procurorii DNA a au anunțat că Mazăre este urmărit penal pentru luare de mită, iar Avraham Morgenstern, pentru dare de mită.

pentru rezultatul sub așteptări în județul Constanța Mazăre are o explicație: nu s-a implicat în campania electorală pentru europarlamentare.

„Poți să consideri și așa. De fapt, eu am considerat că oamenii vor înțelege implicit. Ați văzut că preocuparea mea mare a fost pe ceea ce îmi doresc și ceea ce le-am promis: portul. Știți că aproape în fiecare zi am fost în port , am vizitat mare parte din operatorii de acolo, mai am vreo doi, și pot să vă vorbesc despre toate danele care sunt goale, despre ce se exportă, ce se importă în România, le visez acum. Sigur nu m-am aplecat foarte mult asupra alegerilor europarlamentare, putea să fie și mai bine, amestecat așa”, a afirmat Radu Mazăre, potrivit Mediafax.

Liberalii nu sunt dezamăgiți de faptul că tot PSD a câștigat și în Constanța. Ba mai mult, președintele PNL al organizației județene, Gheorghe Dragomir, susține că scandalurile cu procurorii mia mult i-au ajutat în campanie pe social-democrați.

„Să nu credeți că, dacă au probleme cu legea, își pierd electoratul, ba de multe ori sunt victimizați, cetățenii le plâng de milă, electoratul fidel Radu Mazăre nu o să se despartă de el pentru asta”, a spus Dragomir pentru gândul.

Electoratul stabil, „bătrâneii, unul câte unul”, a fost agățat și cu diverse promisiuni electorale. „Au fost scrisorile electorale cu promisiuni că vă dăm gigacaloria mai ieftină dacă ne luăm portul, sau ajutoarele de căldură, sensibilizează o categorie de oameni care sunt cei mai conștiincioși. Bătrâneii, unul câte unul. Sunt votanții de vârsta a treia care votează constant PSD”, a mai declarat liberalul.

Recordurile PSD în județele cu probleme

Cu șeful de organizație cu dosar penal, PSD Giurgiu a scos la europarlamentare un scor de 55%. Liderul filialei, senatorul Niculae Bădălău, este cercetat, de la finele lui 2013, de DNA într-un dosar de evaziunea fiscală în industria alimentară, alături de procuroarea Angela Niculae de la Parchetul General, fiind vorba despre un prejudiciu de 50 de milioane de euro.Bădălău este acuzat că proteja o firmă implicată în circuitul de evaziune fiscală și că a intervenit în favoarea acestei companii la ANAF.

În Argeș, unde fostul președinte de Consiliu Județean, Constantin Nicolescu, are două dosare de corupție și a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, pesediștii au fost votați de 46.86% dintre cetățeni. Liberalii au fost la o diferență foarte mare, de 10.59%, situație în care se află și PDL, 10.86%. Chiar și Mircea Diaconu, care a candidat independent, a fost votat de aproape zece la sută din electoratul argeșean.

În 18 mai 2011, președintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unități de învățământ, în baza unor acte false. Dosarul fostului președinte al CJ Argeș Constantin Nicolescu a fost trimis înapoi Curții de Apel București (CAB), pentru rejudecare. Decizia este definitivă, astfel că dosarul se va întoarce la instanța care l-a condamnat pe Nicolescu, în noiembrie 2013, la trei ani și patru luni închisoare.

Ion Prioteasa, fostul președinte CJ Dolj, se poate lăuda cu un scor foarte mare la alegerile europarlamentare: 55,9%. Pe locul doi, democrat-liberalii cu aproape 15 procente. Liberalii nu au atins nici măcar 10% în Dolj

Ion Prioteasa este urmărit penal de către procurorii DNA din decembrie 2013, acesta fiind suspectat că intervenit în procedurile de atribuire o serie de contracte ce aveau ca beneficiari instituția publică.
Potrivit procurorilor, funcționarii publici ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitații către firme agreate, prin crearea condițiilor tehnice și organizatorice favorizante, producând astfel un prejudiciu în bugetul Consiliului Județean Dolj.

Șeful de la CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, se poate lăuda cu 42.82% dintre voturi obținute la europarlamentare, la diferență foarte mare de PDL (12.43%) și PNL (11.03%).

Președintele Consiliului Județean Brăila, liderul PSD Gheorghe Bunea Stancu, a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI), în 2012, de conflict de interese și posibile infracțiuni asimilate corupției, rezultatele anchetei fiind trimise procurorilor. Bunea Stancu este acuzat că, din funcția de șef al CJ Brăila, a semnat mai multe contracte pe bani publici între instituția publică și clubul de fotbal Brăila și cu Asociația Sportivă Handbal Club „Dunărea”, la care acționare majoritare sunt propriile sale firme.

Totodată, Bunea Stancu a fost achitat în dosarul „Mită la PSD”, alături de omul de afaceri Ioan Niculae, fiind acuzat atunci că ar fi făcut trafic de influență pentru campania prezidențială a lui Mircea Geoană din 2009.

În fieful lui Marian Oprișan, PSD a luat la europarlamentare 46.41%, triplu față de PNL (14,51%). Democrat-liberalii nu au reușit să atingă nici zece la sută, în timp ce PMP a câtșigat puțin peste șapte procente. Asta în condițiile în care nici Marian Oprișan are și el probleme cu legea.

Președintele CJ Vrancea este judecat în dosarul „Căprioara” din 2006, în care procurorii îl acuză ca ar fi folosit ilegal fondurile CJ pentru a cumpăra un complex turistic și pentru diferite acțiuni de protocol.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang