Prima pagină » Știri politice » Barroso: Politicienii să se dea la o parte când sunt acuzații de corupție sau decizii de integritate

Barroso: Politicienii să se dea la o parte când sunt acuzații de corupție sau decizii de integritate

Barroso: Politicienii să se dea la o parte când sunt acuzații de corupție sau decizii de integritate
Comisia Europeană așteaptă să constate în continuare progrese în ceea ce privește independența justiției, dar și ca politicienii să ofere un exemplu "dându-se la o parte" atunci când există acuzații de corupție sau decizii privind integritatea, a declarat președintele CE, Jose Manuel Barroso.

Comisia Europeană așteaptă să constate în continuare progrese în ceea ce privește independența justiției, dar și ca politicienii să ofere un exemplu „dându-se la o parte” atunci când există acuzații de corupție sau decizii privind integritatea, a declarat președintele CE, Jose Manuel Barroso.

„Cu noua situație politică, un nou guvern și un nou Parlament, trebuie accelerat procesul de reformă. Vrem să vedem progrese în continuare legat de independența justiției și așteptăm ca politicul, politicienii, să dea un exemplu dându-se la o parte, atunci când există decizii privind integritatea sau acuzații de corupție”, a spus Barroso, într-o conferință de presă susținută împreună cu premierul Victor Ponta.

Oficialul european a adăugat că CE așteaptă să vadă progrese și în cazul numirilor în „posturi cheie” din justiție.

CE a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula „dintre persoanele nou-numite în funcția de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupție” fiind înlocuită cu „în rândul noilor miniștri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal”.

Raportul MCV preciza, în varianta publicată miercuri, că noul Guvern de la București și-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupției, dar trei dintre noii miniștri erau cercetați penal, iar cerințele constituționale, inclusiv suspendarea din funcție a unui ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate

În varianta existentă pe site-ul Comisiei joi seară, paragraful a fost modificat: „Noul Guvern și-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupției, însă în rândul noilor miniștri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupție. În recomandările sale din luna iulie, Comisia și-a exprimat speranța că miniștrii vor da un exemplu în ceea ce privește respectarea aspectelor legate de integritate: același lucru este așteptat și în ceea ce privește acuzațiile de corupție. Este esențial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcții ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerințele constituționale, inclusiv suspendarea din funcția de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate”.

Un document oficial precum cel al Comisiei Europene trebuie să prezinte foarte clar și serios problemele legate de corupție și nu poate indica, ca în presă, pe surse, că ar fi trei miniștri cercetați pentru fapte de corupție, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

„Dincolo de ceea ce se poate scrie în presă, într-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene lucrurile trebuie să fie foarte clare. «Pentru fapte de corupție sunt trei miniștri»: nu e adevărat. Pentru fapte eventual asimilate corupției, este vorba de abuz în serviciu, a fost trimis în judecată Fenechiu. Dragnea nu este cercetat pentru fapte de corupție, ci pentru Legea referendumului și legi electorale, iar pe al treilea nu l-am găsit. Într-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene nu poți să vorbești ca în presă, pe surse, că sunt trei, trebuie să vorbești serios, ori lucrul ăsta, dacă eram consultați cu o zi înainte, l-am fi putut îndrepta. La fel, nu poți să spui că cu cei patru miniștri care au sesizare de la ANI nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat, nu mai sunt în Guvern, niciunul din cei patru, chiar dacă nu există niciun fel de condamnare definitivă împotriva lor”, a spus Ponta, aflat la Viena.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, cataloga, miercuri, drept „fantezie” informația conform căreia în Guvernul României ar exista trei miniștri cercetați pentru corupție, spunând că, dacă ar fi existat o anchetă a DIICOT în ceea ce-l privește, ar fi trebuit să știe și el, și premierul, dar și presa.

Citește și