Ajuns Procuror General sub semnătura lui Traian Băsescu în mai, Tiberiu Nițu a trecut în mai puțin de un an prin trei evaluari prezidențiale. Prima oară la începutul lui 2013, când șeful statului i-a respins numirea ca Procuror General, la propunerea ministrului Justiției de la acea vreme, Mona Pivniceru. Pe 23 ianuarie, Băsescu explica, într-o conferință la Cotroceni, că răspunsul său negativ are susținerea în procedura netransparentă în care s-a desfășurat procesul, pentru a reveni ulterior, în cadrul aceleiași conferințe, și a face profilul candidatului perfect, sugerând astfel că Nițu nu corespunde.
„Criteriul ar fi să-l văd că omul acela a avut dosare consistente și le-a rezolvat. Da? Dosare… Discutăm de corupție, de spălare de bani, de crimă organizată. Să-l văd că a fost un procuror care are câteva dosare grele pe an, pe care le rezolvă, care sunt confirmate în instanță și asta ar fi pentru mine semnalul că respectivul procuror este și apreciat în sistem, pentru că cei care au succese sunt și apreciați, și recunoscuți ca fiind procurori valoroși și responsabili pentru munca lor. Eu nu-i pot judeca profesional, pentru că nu dă nimeni un extemporal cu mine, dar vreau să văd și eu dosarele pe care cineva, care vrea să fie procuror general al României, procuror-șef DNA, procuror general adjunct la Parchetul General, procuror-șef adjunct la DNA, șef de secție la Parchetul General sau la DNA. Vreau să văd că este un procuror care are performanță” (Traian Băsescu, 23 ianuarie 2013)
Pe 2 aprilie, ministru interimar al Justiției, Victor Ponta la propus din nou pe Tiberiu Nițu la Parchetul General, de această dată la pachet cu Laura Codruța Kovesi pentru șefia DNA. Noua formulă a fost decisă după o consultare cu șeful statului, astfel că Traian Băsescu a făcut oficial numirile pe 15 mai. Pentru a-și justifica acceptul dat de această dată lui Nițu, șeful statului a precizat că a avut „întâlnire de evaluare” în urma căreia s-a convins că „Justiția nu se va prăbuși și nici nu va fi subordonată politic”.
„O atenție deosebită am dat discuției cu domnul Nițu având în vedere controversele. Desemnarea domnului Nițu nu era un târg de nerefuzat, cum au spus mulți. Pur și simplu a fost o soluție la care am ajuns la fel cum am ajuns la nominalizarea oricărui procuror cu funcție în ultimii opt ani și jumătate. Discutând cu domnul Nițu m-am convins că poate face față funcției, că Justiția nu se va prăbuși și nici nu va fi subordonată politic”, a susținut președintele, numărând, pentru „guralivii de la televiziuni”, cu tot cu avizul său pozitiv, trei avize pozitive și unui negativ în dreptul lui Nițu în ultimii ani”. (Traian Băsescu, 15 mai 2013)
Astăzi însă, la o zi după ce Tiberiu Nițu a semnat revocarea procurorului Lucian Papici, cel care a instrumentat dosarul Dragnea, șeful statului a susținut că Procurorul General „acceptă presiunea politică”. El a admis că îi pare rău că l-a numit în funcție.
„Nițu nu este un om care să se schimbe de la o zi la alta. Cineva s-a urcat cu piciorușele pe el și pe Cazanciuc, care acceptă presiunea politică. În acest moment, ce au făcut Nițu, Cazanciuc și Ponta a compromis România, a arătat că nu lucrează pe regulile pe care s-a lucrat până acum”, a spus Băsescu.
Înainte de a fi Procuror General, Tiberiu Nițu a deținut funcția de prim-adjunct al procurorului general al României între 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziție timp de zece luni. A fost numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea.