Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că își dorește ca anul 2014 să fie „anul în care să afirmăm deschis că Moldova este pământ românesc”.
Șeful statului a mai spus că își Moldova nu a apărut odată cu Pactul Ribbentrop-Molotov.
„Mi-aș dori ca nu numai câțiva politicieni, dar și românii să gândească la relația noastră viitoare cu Moldova”, a spus președintele Traian Băsescu.
El a arătat că, din punctul său de vedere, 2014 trebuie să fie „anul în care să afirmăm cinstit și deschis că Moldova este pământ românesc și că nu s-a născut odată cu pactul Ribbentrop-Molotov această țară, ci are o istorie, cultură, limbă, legate de România și de poporul român”.
Președintele Băsescu a făcut această declarație în contextul în care vorbea despre ce își dorește în anul 2014.
Republica Moldova are nevoie de mesaje de susținere pentru integrarea în UE care să consolideze societatea, nu de declarații ca ale președintelui Traian Băsescu care să scindeze societatea, a declarat în 23 decembrie premierul moldovean, Iurie Leancă, precizând că problema unirii cu România nu este pe agendă.
Aflat la București, Leancă a afirmat, la Antena 3, că declarații de genul celor ale președintelui Băsescu privind unirea cu România creează probleme suplimentare și și-a exemplificat afirmația prin faptul că, imediat după ce președintele a lansat această idee, au existat poziții din partea minorității găgăuze din sudul Moldovei, precum și din partea Dumei rusești privind o consolidare militară.
Leancă a insistat că Republica Moldova are nevoie de mesaje de susținere în jurul ideii de integrare în Uniunea Europeană și a adăugat că speră ca, pe viitor, declarațiile și acțiunile „să se axeze pe această dimensiune”.
Președintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, că „următorul proiect de țară pentru România este unirea cu R. Moldova”. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că „declarația le dă apă la moară comuniștilor moldoveni”. Declarația a fost criticată și în presa rusă.