Președintele Traian Băsescu a plecat la Consiliul European fără scrioarea pe care premierul Victor Ponta îi propusese să o semneze la comun cu Crin Antonescu și Valeriu Zgonea și să o distribuie la Bruxelles șefilor de state și de guverne. În schimb, președintele i-a sugerat din nou premierului să facă în scris, în numele guvernului și al majorității, un angajament legat de „miniștrii care au probleme cu justiția” sau de „ordonanțele declarate neconstituționale”, critici care se regăsesc în recentul Raport MCV.
Ce ar scrie Băsescu în locul lui Ponta
„Opțiunea mea este ca îniante de a scrisoare prin care să cerem să intrăm în Schengen – ceea ce cerem oricum pe toate vocile și este cuprins în concluziile Summitului din decembrie – ar trebui să arătăm că am înțeles mesajele Uniunii Europene în ceea ce privește statul de drept. Am putea introduce și poziția cu privire la membrii guvernului care au probleme cu justiția sau la ordonanțele care au fost declarate neconstituționale. O simplă scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen nu ne ajută”, a replicat Traian Băsescu
În completare la draftul scrisorii pe care Ponta i-a dat-o marți fără a primi însă un răspuns, Băsecu i-a sugerat să menționeze și „succesul care se prefigurează astăzi” în parlament legat de „o legislație coerentă din punct de vedere al imunității parlamentare”. Parlamentul Ronâniei și majoritatea parlamentară au aceeptat o legislație coerentă din punct de vedere al imunității parlamentare. E un lucru bun. Sigur, vom notifica Comsia, dar șefii de stat nu vor afla decât în decembrie, la raport”, a spus președintele.
În timp ce Băsescu căuta bile albe pentru majoritatea USL, parlamentarii tocmai reveneau însă asupra deciziei de ieri de a clarifica încetarea mandatului în cazurile de incompatibilitate depistate de ANI.
Citește și „Bilețelul pentru Bruxelles”, anunțat peste capul lui Băsescu. Ponta pentru Gândul: „Am aici scrisoarea, încă n-am vorbit cu președintele, acum i-o duc”
Citește și EXCLUSIV. Ce conține bilețelul pe care Victor Ponta i l-a dus astăzi lui Traian Băsescu. Răspunsul președintelui
Conflictul ținut încă sub preș între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria pe tema scrisorii pentru Bruxelles a început luni, după ce premierul a anunțat, în conferința de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că i-a împărtățit acestuia intenția de a se trmite tuturor șefilor de state și de guverne o scrisoare semnată de primii patru oameni în stat prin care să se ceară un calendar clar al aderării la Schengen în martie, la JAI. Mai mult, premierul avansa de la Bruxelles ideea că scrisoarea ar putea fi înmânată chiar de președinte, la Consiliul European.
Ulterior, Ponta a admis că nu discutase dinainte conținutul scrisorii cu Băsescu, explicând că ideea i-a venit la Bruxelles, în timpul discuției cu Barroso. Valeriu Zgonea a povestit însă personal cunoștea „de mult” textul pe care ar fi urmat să-și pună semnătura și că acesta ar avea un ton ferm: cere liderilor UE „să nu mai judece România cu dublă măsură”, fără a face însă nicio referire la MCV.
Negocierile pentru buget. Care sunt mizele României
În privința negocierilor pentru bugetul Uniunii Europene care reîncep astăzi la Bruxelles, Băsecsu spune că „în mod categoric România va susține ca cele 30 de miliarde să nu fie reduse de la Politica Agricolă Comună și de la Coeziune”, rezultatele fiind însă incerte: „Vom vedea ce va fi acolo”.
„O miză a noastră care rămâne la văzând și făcând ar fi ca din fondurile alocate ori la Coeziune ori la Dezvoltare Rurală să putem folosi o anumită sumă pentru dezvoltarea sistemului de irigații. Ne interesează și creșterea avansurilor de la 2% la 4-6% și avantajele pentru situația în care rămâne în acord cu Fondul și CE. S-ar reduce contribuția națională la proiectele europene”, a susținut Băsescu.
În estimările sale, șansele ca negocierile să se finalizeze la acest Consiliu „nu sunt maxime, dar sunt mult mai mari decât în lunaanoiembrie anul trecut”. „.Ar mai putea fi probleme cu Italia care e în campanie, cu Marea Britanie, chiar și cu Germania care este un adept al reducerilor dreastice”, a comentat președintele.